Verschil tussen Everton en Ajax: 'Lastig voor Klaassen, realiseerde hij zich'

Verschil tussen Everton en Ajax: 'Lastig voor Klaassen, realiseerde hij zich'

01-04-2021 06:48 Laatste update: 06:51
46

De periode van Davy Klaassen werd nooit een groot succes. Jan Kluitenberg, door Ronald Koeman meegenomen naar The Toffees als conditietrainer, zag hoe de middenvelder het moeilijk had met het fysieke aspect in de Premier League.

"Daar hadden we al over gepraat voordat hij naar Everton kwam", begint Kluitenberg in een uitgebreid interview met de Liverpool Echo. "Ik wist dat hij een goede 'Nummer 10' kon zijn voor Everton. In het voorseizoen kwam hij er al snel achter dat de trainingssessies fysiek op een hoger niveau lagen."

Klaassen had het hier lastig mee. Ook tijdens de wedstrijden kwam het er nooit helemaal uit. "Als je hem nu bij Ajax of in het Nederlands elftal ziet... Hij heeft er oog voor hoe hij om de spitsen moet lopen", vervolgt Kluitenberg. "Het zit zo: in Nederland kan je voetbal kan je voetbal spelen aan de hand van je techniek. Wanneer je naar Engeland gaat, waar het fysieke aspect beter is... Dan had je op eerdere leeftijd aan je fysiek moeten gaan werken."

Kluitenberg wist van tevoren dat Klaassen het lastig zou gaan krijgen in Engeland. Toch had hij er vertrouwen in dat hij een belangrijke speler zou worden. "Als hij de tijd had gekregen... Maar die tijd kreeg hij niet. Toen hij naar Duitsland ging hebben we het gezien, hij deed het niet slecht. Maar nu is hij terug bij Ajax en daar is het totaal verschillend. Daar speelt hij met tachtig procent balbezit. In Engeland moet je echt ook snelheid en longinhoud hebben. Dat was lastig voor hem en dat realiseerde hij zich", sluit Kluitenberg af.