Ajax denkt aan 'nieuwe Dida' uit Brazilië: 'Goede kans dat transfer doorgaat'

Ajax denkt aan 'nieuwe Dida' uit Brazilië: 'Goede kans dat transfer doorgaat'

01-04-2021 12:30
62

Ajax-doelwit Hugo Souza doet denken aan zijn illustere landgenoot Dida en is een toekomstig Braziliaans international. Dat voorspelt Paulo Freitas, Braziliaans journalist en voormalig Sky Sports-correspondent, in gesprek met VoetbalPrimeur.

Volgens Freitas zit Ajax nog altijd op het vinkentouw voor de 22-jarige doelman, die sinds vorige maand met de Amsterdammers in verband wordt gebracht. Niemand minder dan algemeen directeur Edwin van der Sar zou zijn zegen hebben gegeven. "Ajax is nog altijd geïnteresseerd en er is een goede kans dat de transfer doorgaat, want geen enkele andere club lijkt belangstelling te tonen op dit moment."

Ajax zal wel fors in de buidel moeten tasten, want Souza verlengde in januari nog zijn contract bij Flamengo tot december 2025. De Braziliaanse kampioen zit hoog in de boom, mede door een transferclausule van liefst zeventig miljoen euro. "Volgens de berichten zou Ajax zo'n 20 à 25 miljoen euro moeten betalen voor Hugo Souza."

Of de Amsterdammers dat bedrag op tafel willen leggen is zeer de vraag, maar volgens Freitas is de 1.96 meter lange sluitpost wel een goede investering. "Ik geloof dat Ajax inziet dat hij een jonge, getalenteerde doelman is, die vermoedelijk een vaste waarde gaat worden in het Braziliaanse team. Hij is lang, behendig en goed in de één-tegen-één."

Wel moet Souza nog stappen zetten in zijn ontwikkeling. Met de bal aan zijn voet is hij niet op zijn best, en dat is juist een essentieel onderdeel voor een Ajax-doelman. "Hoewel hij niet slecht is met de bal, moet hij dat onderdeel wel verbeteren", beaamt Freitas. "Hij bokst de bal ook nog te vaak en is nog niet constant genoeg." Maar er is hoop: "Hij doet mij denken aan Dida, toen die op een vergelijkbaar punt stond in zijn carrière", zegt hij over de oud-topkeeper van AC Milan.

Volgens de journalist, tevens 'hoofdscout' voor Football Manager in Brazilië, zijn de verwachtingen rond Souza alvast hooggespannen. "Ja, hij staat hoog aangeschreven hier. De toonaangevende journalist Rodolfo Rodrigues noemde hem niet voor niets de beste nieuwkomer van 2020." Souza veroverde vorig jaar een basisplaats bij Flamengo, nadat routinier Diego Alves een blessure had opgelopen. Hij stond tot dusver 29 duels onder de lat, waarin hij 32 tegendoelpunten kreeg en negen keer de nul hield.

"Zoals gezegd denk ik dat hij een vaste waarde gaat worden in het Braziliaanse team. Hij zal een betrouwbare keeper worden op de lange termijn, zelfs als hij het niveau van Dida, Marcos of Júlio César niet haalt. Hij heeft het afgelopen seizoen bij Flamengo laten zien dat hij bij de meeste clubs al in de basis kan staan, mogelijk dus ook Ajax."

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)