Nijland duidt bizarre Suárez-transfer: 'Als je kampioen wil worden, kies mij dan'

Nijland duidt bizarre Suárez-transfer: 'Als je kampioen wil worden, kies mij dan'

01-04-2021 15:00
43

Hans Nijland heeft in zijn periode als directeur bij FC Groningen grote spelers, zoals Virgil van Dijk en Luis Suárez, zien komen en gaan. In zijn boek dat deze week uitkomt vertelt hij hoe de transfer van de Uruguayaanse spits tot stand kwam.

"Boef 1 en Boef 2 wachtten ons op in Montevideo. Lang haar, gel erin", steekt Nijland van wal. De directeur was naar Uruguay gevlogen om Elías Figueroa, destijds een rijzende ster, te bekijken. "Het was 2007 en we wilden een volgende stap maken met de club door te vissen in een hogere prijscategorie. Voor het eerst gingen we op pad met een budget van 1 miljoen euro."

"Boef 1 zei dat hij ons die middag naar een andere wedstrijd kon brengen. Nacional speelde om het landskampioenschap. Hadden we wat tijdverdrijf. Waarom ook niet?", vervolgt Nijland. Op de weg daarnaartoe werd er een catalogus in de handen van de Groningen-directeur gedrukt. "Het bleek te gaan om een soort Wehkamp voor voetballers. Alle talenten van Uruguay stonden erin, met een prijskaartje erbij."

"Nonchalant bladerde ik door de catalogus die we hadden gekregen van Boef 2. Het bleek te gaan om een zekere Luis Suárez. Prijskaartje: 4,2 miljoen euro." Nijland zag tijdens de wedstrijd van Nacional hoe Suárez op de schouders van het veld gedragen werd en dus vroeg de directeur of ze de spits mochten ontmoeten.

Tijdens het gesprek dat volgde kwam de Uruguayaan direct zelfverzekerd over: "Als je kampioen wilt worden, moet je mij nemen", zei Suárez, toen slechts negentien jaar oud, tegen Nijland. Toen de Groningen-directeur de onderhandelingen wilde openen bleek dit anders te gaan dan hij gewend was. Niet de club, maar de zaakwaarnemers hadden de transferrechten van Suárez in handen. En dus vloog Nijland naar Milaan om daar te onderhandelen met eigenaar Daniel Fonseca.

Vanwege zijn goede spel en zijn rol in het behalen van het kampioenschap was de spits duurder geworden. "Hij kost nu 4,8 miljoen". Dat de speler zelf een transfer naar Nederland wilde maken, speelde geen rol. Als eigenaar van Suárez bepaalde Fonseca de prijs. De onderhandelingen stopten.

Toen de zaakwaarnemer een paar dagen later naar Groningen kwam, daalde de prijs van Suárez 'na veel vijven en zessen en een glas whisky' naar 1 miljoen en 585 duizend euro. "Ongelofelijk. Wat was er achteraf gebeurd? Suárez had tegen die gasten gezegd dat hij naar FC Groningen wilde en dat ze het linksom of rechtsom maar moesten regelen. Fonseca heeft toen eieren voor zijn geld gekozen, want Suárez liet niet met zich sollen en Fonseca kon die jongen onmogelijk gevangenhouden", concludeert Nijland.