Vlag kan uit bij Ajax, PSV en Feyenoord: 'Brexit zege voor Nederlands voetbal'

Vlag kan uit bij Ajax, PSV en Feyenoord: 'Brexit zege voor Nederlands voetbal'

02-04-2021 12:00 Laatste update: 13:00
45

Het is afgelopen met transfers van minderjarige toptalenten van Nederlandse clubs naar het grote geld in Engeland. Dat is een van de gevolgen van nieuwe regelgeving rond de Brexit. Op het eerste oog een zege voor het Nederlandse voetbal, concludeert Steinar Dietz, zaakwaarnemer van onder meer Davy Klaassen.

Sinds 1 januari gelden nieuwe regels voor voetballers die de overstap willen maken vanuit de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk. Die regels zijn het gevolg van de Brexit, waar tijdens een referendum in 2016 een kleine meerderheid van het Britse volk mee instemde.

De meest in het oog springende verandering is het verbod op transfers naar de Premier League voor minderjarige voetballers uit Europa. Dat betekent dat spraakmakende transfers die we in het verleden veelvuldig hebben gezien nu niet meer mogelijk zijn. Voorbeelden daarvan zijn Donyell Malen (van Ajax naar Arsenal in 2015), Nathan Aké (van Feyenoord naar Chelsea in 2011), Jayden Braaf (van PSV naar Manchester City in 2018) en Jeffrey Bruma (van Feyenoord naar Chelsea in 2007).

'Talenten blijven langer in Nederland'
Dietz, die met Essel Sports veel jonge voetballers begeleidt, vindt de nieuwe regelgeving een verademing. "Talenten zullen er nu voor gaan kiezen om op zestienjarige leeftijd bij een Nederlandse club een contract te tekenen", zegt hij tegen deze website.

Toch is een transfer naar Engeland op jonge leeftijd niet per definitie een slecht plan, aldus Dietz. "Soms is dat ook een mooie en succesvolle route, zo hebben wij ooit Tim Krul naar Newcastle United gebracht. Er zijn ook zeker positieve voorbeelden te noemen. Wel focussen wij ons het meest op de Nederlandse route. Als je kijkt wat er jaarlijks aan Nederlandse spelers in de Champions League actief is bewijst dat wel dat de Nederlandse route goed is."

Kijk je liever naar het interview? Check dan onderstaande video!

Niet alleen maar hosanna
Maar wie denkt dat vroege uittochten van toptalenten helemaal tot stilstand komen, heeft het mis. Dietz: "Deels zie ik een verschuiving naar de Duitse markt, die in opkomst is. Duitse clubs gaan hierop inspelen." Voorbeelden daarvan zijn Julian Rijkhoff en Solomon Bonnah, zij maakten de overstap vanuit de jeugdopleiding van Ajax naar respectievelijk Borussia Dortmund en RB Leipzig.

Bovendien zijn Engelse clubs op zoek naar omwegen: ze proberen door middel van satellietclubs in Europa indirect een marktaandeel te behouden. Zo kocht City Football Group (eigenaar van onder meer Manchester City) vorig jaar maar liefst 99 procent van de aandelen van de Belgische tweedeklasser SK Lommel. "Die omwegen gaan Engelse clubs zeker maken. Ik vraag me wel af of een groot talent van een Nederlandse club zin heeft om via Lommel uiteindelijk misschién in Engeland terecht te komen", aldus Dietz.

Meer restricties
Naast het verbod op transfers voor minderjarige voetballers zijn er nog twee nieuwe restricties die een overgang naar het Verenigd Koninkrijk bemoeilijken. Zo kunnen Britse clubs vanaf heden nog maar drie spelers in de leeftijdscategorie 18 tot 21 aantrekken per transferperiode. Tot slot moeten alle spelers die naar de Premier League of het Championship willen overstappen een werkvergunning bemachtigen.

"Die werkvergunning kun je bemachtigen via een puntensysteem", legt expert sportrecht Hugo Wolterink uit. "Het is best een complex systeem. Je kunt punten verdienen voor gespeelde wedstrijden in de competitie van je club, de Europa League of de Champions League. Ook interlands wegen hierin mee. Voor alle variabelen zijn punten te verdienen en als je vijftien punten bemachtigt, kom je in aanmerking voor een werkvergunning."

Dietz: "Je moet echt wat bereikt hebben, denk aan toernooien en nationale selecties. Het instroomniveau wordt daardoor hoger. De jongens die echt goed zijn zullen nog altijd die stap kunnen maken, maar alles daaronder niet." Transfers als die van Lex Immers (van Feyenoord naar Cardiff City) en Mike te Wierik (van FC Groningen naar Derby County) worden zo een stuk lastiger in de toekomst.

'Een goede ontwikkeling'
Al met al vindt Dietz de Brexit positief voor het Nederlandse voetbal. "Ik denk dat het een goede ontwikkeling is. Engelse clubs vissen vaak met een groot net waardoor je kans van slagen minder groot is. Spelers maken in hun eigen omgeving makkelijker stappen, bovendien is de Eredivisie qua niveau laagdrempeliger." Of ook de Nederlandse clubs dus de vlag uit kunnen hangen met de nieuwe regelgeving? "Dat denk ik wel ja."

(Emile van de Sande/VoetbalPrimeur)