Ploeterend Ajax komt goed weg in Heerenveen en staat elf punten voor

04-04-2021 18:40 Laatste update: 18:42
183

Ajax is weer een stapje dichterbij de 35e landstitel in de clubgeschiedenis. De Amsterdammers hadden het bijzonder lastig tegen sc Heerenveen, maar wonnen wel: 1-2. De voorsprong van Ajax op nummer twee PSV is nu elf punten.

Ajax trad tegen Heerenveen niet alleen aan zonder Daley Blind, maar ook zonder Maarten Stekelenburg. De doelman raakte vlak voor de wedstrijd geblesseerd aan zijn knie en moest worden vervangen door Kjell Scherpen. Voor hem was het zijn debuut in de Eredivisie voor Ajax. Heerenveen trad met de belangrijkste spelers aan, dus met Siem de Jong en Lasse Schöne tegen hun oude club.

Heerenveen - Ajax van begin maart was voor Ajax a walk in the park (0-3), maar een maand later moest de ploeg van Erik ten Hag tot het gaatje gaan. De grootste kansen waren voor Heerenveen en toen Scherpen gruwelijk in de fout ging, werd duidelijk dat het niet vanzelf zou gaan voor Ajax. Henk Veerman strafte de fout van Scherpen niet af, maar kort daarna schoot Mitchel van Bergen wel raak. Edson Álvarez liet zich bij de openingsgoal de kaas van het brood eten.

Nadat Ajax tot twee keer bijna op gelijke hoogte kwam, gaf scheidsrechter Jochem Kamphuis een strafschop na hands van Jan Paul van Hecke. Daardoor werd het vanaf de stip 1-1 via Dusan Tadic. Door geklungel van Devyne Rensch was Veerman daarna dicht bij de 2-1.

Ajax greep in de tweede helft de leiding in het Abe Lenstra, na een knappe redding van Scherpen op een inzet van Veerman. Sébastien Haller, die weinig goed deed, raakte een schot van Lisandro Martínez aan en kreeg de 2-1 op zijn naam, al was de VAR minutenlang niet zeker over de geldigheid van het doelpunt omdat de Franse spits buitenspel zou hebben gestaan. Pas na drie minuten werd de goal goedgekeurd.

Ten Hag kon geen moment rustig op z'n stoel zitten. Ajax controleerde de wedstrijd niet en moest tot het laatste moment alle zeilen bijzetten om niet tegen puntenverlies aan te lopen. Daarvoor was het zelf te slordig en Heerenveen te dreigend. Maar in de slotfase en zeven (!) minuten blessuretijd werd niet meer gescoord.