Berusting bij Ajax-talent na slechtnieuwsgesprek: 'Ik was mentaal leeggezogen'

Berusting bij Ajax-talent na slechtnieuwsgesprek: 'Ik was mentaal leeggezogen'

Gepubliceerd: woensdag 7 april 2021 om 11:00wo 07-04-2021 om 11:00

Laatste update: woensdag 7 april 2021 om 12:37wo 07-04-2021 om 12:37

Dean Solomons kreeg van Ajax te horen dat zijn aflopende contract niet verlengd zou worden, maar lang heeft hij daar niet mee gezeten. De Zuid-Afrikaanse verdediger (22) wilde sowieso al vertrekken omdat hij niet meer in de plannen van de club voor kwam. Hij vertrok naar Zweden en doet tegenover VoetbalPrimeur zijn verhaal.

Solomons kwam in de zomer van 2017 over van Ajax Cape Town, de zusterclub waar Ajax de banden inmiddels mee verbroken heeft. Hij kwam samen met landgenoot Leo Thethani naar Amsterdam. "Toen ik hoorde dat Ajax interesse in me had was ik extreem gelukkig", zegt Solomons tegen deze website. "Ajax haalt namelijk niet zomaar spelers, maar alleen de beste talenten ter wereld. Ik was dus erg blij toen ik het hoorde."

Het aanpassen ging niet vanzelf voor Solomons. Hij ging voor het eerst op zichzelf wonen en moest wennen aan een nieuw land, een nieuwe club, nieuwe medespelers en een nieuwe speelstijl. "Het was voor het eerst dat ik in het buitenland ging spelen. Het was in het begin erg lastig, zowel binnen als buiten het veld. Ik ging op mezelf wonen, dus ik moest leren koken, schoonmaken en andere dingen leren, zoals kleding wassen, boodschappen doen... Op het veld was ook alles anders. Het spel was sneller, veel fysieker en de trainers, supporters en ploeggenoten vroegen alles van je."


links Dean Solomons, rechts Leo Thethani

De kritiek op Solomons was bij vlagen niet mals, maar hij kreeg steun van algemeen directeur Edwin van der Sar, die zei dat Solomons en Thethani wat tijd nodig hadden om het spel van Ajax onder de knie te krijgen en te wennen aan hun nieuwe leven.

De kritiek heeft Solomons geraakt. "Men is er snel bij om nieuwe spelers uit het buitenland te bekritiseren als ze niet een bepaald niveau halen, maar ze vergeten dat wij ook gewoon mensen zijn met gevoelens. Je verlaat je vrienden, familie en alles wat je lief is voor een nieuw land, nieuwe cultuur en nieuwe ploeggenoten. Je laat je oude leven achter om je droom om profvoetballer in Europa te worden na te jagen."

Slechtnieuwsgesprek kwam niet als verrassing
Solomons maakte niet de ontwikkeling door die Ajax voor ogen had. Hij stroomde in bij Ajax O19 en kwam later in twee seizoenen tot veertien wedstrijden voor Jong Ajax. De verdediger kreeg dan ook te horen dat hij mocht vertrekken, al had Solomons dat besluit ook voor zichzelf al genomen. "Ik zag het wel aankomen en had er meer dan vrede mee."

"Ik speelde niet meer en was duidelijk geen onderdeel meer van de plannen van de trainer. Ze nodigden me zes maanden voor het einde van mijn contract uit voor een gesprek toen we op trainingskamp waren in Spanje. Ze vonden me niet goed genoeg en zeiden dat ik naar een nieuwe club kon zoeken. Het was een bittere pil, maar ik had uiteindelijk toch niet willen blijven."

Meerdere clubs toonden vervolgens interesse in Solomons, waaronder het Zwitserse Grasshoppers FC. Uiteindelijk won Varbergs BoIS uit Zweden de strijd. "Als je tekent voor Ajax is het een droom om het eerste te halen en daar basisspeler te worden. Helaas lukte me dat niet. En om eerlijk te zijn heb ik er vrede mee, omdat ik op een punt kwam waarop ik mentaal leeggezogen was door wat er achter de schermen gebeurde. Als ik langer zou blijven, zou ik me niet meer ontwikkelen. Maar ik ben zeker een betere voetballer geworden bij Ajax. Vooral mentaal en dat is voor een voetballer in het buitenland erg belangrijk."

"Ondanks dat ik niet het eerste elftal heb gehaald, ben ik iedereen bij Ajax dankbaar voor de kans die ik heb gekregen. Zonder hen zou ik niet de speler zijn die ik nu ben en had ik nu ook niet in Zweden gespeeld."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws