Ajax op rapport: Martínez absolute uitblinker, tweetal zakt door de ondergrens

08-04-2021 22:53
249

Wat een zure avond voor Ajax: de halve finale van de Europa League is opeens ver weg na een late 1-2 thuisnederlaag tegen AS Roma. En dat terwijl de Amsterdammers helemaal niet slecht voor de dag kwamen. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Kjell Scherpen – 4: Hij leek de eerste zenuwen van zich af gekeept te hebben na een fraaie save op een afstandsschot van Bryan Cristante. Maar de vrije trap van Lorenzo Pellegrini na een uur spelen had hij moeten hebben, punt. Als keeper word je afgerekend op dit soort momenten en de derde doelman van Ajax heeft geen reclame voor zichzelf gemaakt. Aan de tweede tegengoal van Roger Ibañez kon hij natuurlijk niets doen.

Devyne Rensch – 6: Als hij aan de bal is, is er meestal niets op het spel van Rensch aan te merken, afgezien van een onnodig risico hier en daar. De jonge back ontwikkelt zich stormachtig, maar moet qua positionering nog wat bijleren: een aantal keren liet hij zich verrassen door de geslepen Roma-aanvallers. Maar dat hij na een zeldzaam slippertje van collega Timber geel moest pakken – en de return in Rome daardoor mist – is hem uiteraard niet aan te rekenen.

Jurriën Timber – 7: "Hij speelt als een routinier met tweehonderd wedstrijden in de benen", aldus ESPN-commentator Vincent Schildkamp na een uur spelen. Toen directe tegenstander Edin Dzeko topscorer van de Bundesliga werd, zat Timber nog met broer Quinten op de basisschool. Maar de negentienjarige Utrechter hield zich uitstekend staande, vooral aan de bal. Heeft zich geruisloos in de basisploeg gespeeld en zal er voorlopig niet uit verdwijnen.

Lisandro Martínez – 8: "Die speelt met vertrouwen", liet diezelfde Schildkamp zich na dertien minuten ontvallen. "Die staat heel soeverein te voetballen", concludeerde hij vier minuten later. Martínez (trok die lijn door en) speelde inderdaad een dijk van een wedstrijd: overtuigend in de duels, positioneel sterk en comfortabel aan de bal.

Nicolás Tagliafico – 7: Martínez kon bovendien rekenen op rugdekking van zijn landgenoot. Tagliafico voorkwam vroeg in de eerste helft een tegengoal, door op de doellijn Dzeko af te houden. Met een beetje meer geluk had Tagliafico in de tweede helft zelfs een doelpunt gemaakt: Ajax kan altijd op zijn linksback rekenen.

Edson Álvarez – 5,5: Hij deed over het algemeen waarvoor hij werd opgesteld: daar waar nodig was de Mexicaan de noodoplossing die zijn verdediging te hulp schoot. Zeker niet spectaculair, maar wel sober en nuttig. Een grote smet was echter zijn rol bij de 1-2: Álvarez was degene die Ibañez uit zijn rug liet ontsnappen.

Davy Klaassen – 6,5: Het was eigenlijk de eerste keer dat hij in het strafschopgebied opdook: Mister 1-0 herkende het moment om door te jagen, passte op het juiste moment, koos vakkundig positie en wees zijn ploeg wéér de weg. De Hilversummer is op het oude nest volledig opgeleefd, na een paar moeizame jaren in Engeland en Duitsland. En bovendien niet te beroerd om muur te liggen...

Ryan Gravenberch – 6: Zie Álvarez: vooral in verdedigend opzicht wel nuttig, maar niet zo dwingend. Natuurlijk blijft het razend knap dat hij op zijn achttiende meedraait op Europees niveau, maar Gravenberch heeft minder laten zien dan eerder dit seizoen.

Antony – 6: Hij moest regelmatig achter zijn tegenstander – eerst Leonardo Spinazzola, vervolgens Riccardo Calafiori – aan, maar liet bij momenten ook zijn klasse zien. Zijn briljante steekpass op Dusan Tadic voor rust had een doelpunt verdiend. De kans die hij vlak na de 1-0 kreeg ook: Antony had voor 2-0 moeten zorgen, maar stuitte op doelman Pau López. Ook in de tweede helft ging de Braziliaan wel erg slordig met zijn mogelijkheden om.

Dusan Tadic – 5,5: In de eerste 39 minuten had hij eigenlijk niet veel laten zien. Zijn eindpasses waren net als zijn corners: net niet. Maar toen zette hij de aanval op, die uiteindelijk de 1-0 tot gevolg had. "De meeste spelers zouden zelf schieten. Over voetbalgogme gesproken...", aldus ESPN-analist Arnold Bruggink. Datzelfde voetbalgogme liet de Serviër wel in de steek, toen hij vlak na rust een penalty mocht nemen: een dure misser, zo bleek een paar minuten later.

David Neres – 4: De ene week alles, de andere week niets. Hét cliché over buitenspelers was ditmaal op Neres van toepassing: voor de Braziliaan was het 'de andere week'. Vrijwel al zijn acties mislukten of strandden na een misverstand met een ploeggenoot. Na een uur zat zijn wedstrijd erop.

Invallers:
Brian Brobbey – 6: Loste na een uur spelen Neres af en wist meteen iets teweeg te brengen. Eerst bereidde hij een kans voor Tagliafico voor, vervolgens had hij zelf de 2-1 op zijn schoen. Geluk had hij niet, maar Brobbey liet wel zien waarom Ajax zoveel spijt heeft van zijn aanstaande vertrek.

Sean Klaiber – x: De kersvers vader kwam in de slotfase in het veld voor Rensch en speelde te kort voor een beoordeling.

Oussama Idrissi – x: Kwam vlak na de 1-2 in het veld voor Antony en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer:
Erik ten Hag – 7: Tegenstander AS Roma miste een half basiselftal, maar ook Ajax was verre van compleet. Ten Hag moest zijn derde keeper én drie tieners opstellen, maar stoomde zijn ploeg naar behoren klaar voor de Europese clash. Ondanks de onfortuinlijke nederlaag tegen AS Roma verdient de trainer een compliment.