Zeven conclusies: Ajax B laat het liggen tegen Roma B, rondje Teletekst lonkt

Zeven conclusies: Ajax B laat het liggen tegen Roma B, rondje Teletekst lonkt

09-04-2021 00:00
83

Het leek zo'n mooie Europa League-avond te kunnen worden voor Ajax, dat alsnog met een kater het weekend ingaat: AS Roma nam een 1-2 overwinning mee uit Amsterdam en staat op de drempel van de halve finale. VoetbalPrimeur duidt deze zure avond in zeven conclusies.

Ajax B-AS Roma B: 1-2
Zowel Erik ten Hag als Paulo Fonseca moest een half basiselftal missen. Aan de ene kant ontbraken Andre Onana, Maarten Stekelenburg, Noussair Mazraoui, Daley Blind en Sébastien Haller, aan de andere kant waren Rick Karsdorp, Chris Smalling, Henrikh Mkhitaryan, Stephan El Shaarawy en in driekwart van de wedstrijd Leonardo Spinazzola niet van de partij. De 'B-ploeg' van Ajax hield de overgebleven Romeinen aardig onder de duim, maar verloor uiteindelijk door een fout van de keeper en een standaardsituatie. En nu moet er met minstens 0-2 gewonnen worden in Rome. Zuur...

Inefficiënt Ajax snijdt zichzelf in de vingers
En dat was dus helemaal niet nodig: Ajax kwam kort voor rust op 1-0 en het leek wachten op de 2-0. De gemiste penalty van Dusan Tadic was een breekpunt, maar Ajax liet ook genoeg kansen op een 'velddoelpunt' liggen: met name Antony liet zich niet onbetuigd. De doelcijfers zeggen eigenlijk alles: Ajax schoot negen (!) keer tussen de palen, maar scoorde één keer, terwijl AS Roma genoeg had aan vier shots on target.

Scherpen valt door de mand
We hadden het al over de keeper: Kjell Scherpen kwam in 2019 over van FC Emmen en mag twee jaar later eindelijk een reeks wedstrijden keepen. Zijn redding op het afstandsschot van Bryan Cristante mocht er zijn, maar na een uur spelen maakte hij een fout die een keeper op Europees niveau niet mag maken. De lange Drent wil komend seizoen graag wekelijks keepen, maar het lijkt uitgesloten dat hij die kans krijgt als hij bij Ajax blijft.

Argentijnen overtuigender dan Brazilianen
De basiself van Ajax had een hoog Latino-gehalte: Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico vormden het Argentijnse linkerblok achterin, Antony en Neres moesten voor samba op de vleugels zorgen. Het contrast tussen beide duo's had niet groter kunnen zijn. Martínez en Tagliafico blonken achterin uit, terwijl Antony vooral opviel met gemiste kansen en Neres eigenlijk geen bal raakte.

Ongeslagen reeks strandt, Italiaanse Arena-reeks blijft intact
En dus heeft Ajax op 8 april zijn eerste nederlaag van 2021 moeten incasseren, na een ongeslagen reeks van 24 (!) wedstrijden. Een negentien jaar oude serie bleef wél in stand: AS Roma was in december 2002 de laatste Italiaanse club die een Europese wedstrijd verloor in Amsterdam. Inmiddels heeft Ajax al elf keer op rij niet in eigen stadion van een Italiaanse club gewonnen: AS Roma heeft de serie van AC Milan, Juventus, Internazionale, Fiorentina en Atalanta Bergamo verlengd.

Pot 2 in Champions League nog geen zekerheidje
Begin deze week blikten we alvast vooruit op de Champions League-loting van volgend seizoen, waarbij Ajax hoogstwaarschijnlijk aanwezig zal zijn. De Amsterdammers hadden de kans om een aantal clubs in te halen op de clubranking, maar dreigen op plek zeventien te blijven steken. Een plek in de sterk bezette tweede pot is een reëel scenario, al is Ajax wel afhankelijk van een aantal factoren. Wie wordt vierde in de Premier League? Pakt Paris Saint-Germain alsnog de titel in Frankrijk? Wie winnen deze Champions League- en Europa League-edities? Enzovoorts. Reken maar dat Marc Overmars en Edwin van der Sar regelmatig een rondje langs Teletekst-pagina's 840 tot 845 maken!

Ajax van de toekomst draait al warm
Om af te sluiten met een positieve noot: de jeugd komt altijd weer bovendrijven bij Ajax. Donderdagavond werden er veertien spelers ingezet door Ten Hag en zes van hen werden na de eeuwwisseling geboren: Scherpen, Rensch, Timber, Gravenberch, Antony en Brobbey. Scherpen lijkt wel afgeserveerd en Brobbey speelt komend seizoen voor RB Leipzig, maar de jeugdopleiding en de scoutingsafdeling hebben voor een selectie gezorgd voor waar Ajax prima mee voor de dag kan komen. Hoe de return in Rome ook afloopt: als deze selectie bij elkaar blijft, kan er ook volgend seizoen een mooi Europees avontuur ingezet worden.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)