Koeman en Zidane gaan los in Clásico: Real Madrid legt achilleshiel Barça bloot

Koeman en Zidane gaan los in Clásico: Real Madrid legt achilleshiel Barça bloot

Gepubliceerd: maandag 12 april 2021 om 09:00ma 12-04-2021 om 09:00

FC Barcelona leek niet te stuiten in La Liga, maar Real Madrid ontregelde de 3-5-2-machine van Ronald Koeman zaterdagavond in El Clásico. Hoe slaagde Zinédine Zidane daarin?

Door Evert van Zoelen

Barça begint met vertrouwde contouren
Koeman stuurt Barcelona in het inmiddels vertrouwde systeem het veld op: drie verdedigers, Sergiño Dest en Jordi Alba op de flanken, Frenkie de Jong niet in de verdediging, maar als middenvelder naast Sergio Busquets en Lionel Messi in de spits in plaats van op 10. De Argentijn hoeft zich daardoor niet tot nauwelijks bezig te houden met verdedigende taken. Antoine Griezmann is het kind van de rekening en begint op de bank.

In de openingsfase trekt Barça het spel naar zich toe. Ousmane Dembélé speelt als diepe spits om zo de twee centrale verdedigers van Real - Eder Militão en Nacho Fernández - bezig te houden. Messi kan op die manier vaak rechts tussen de linies uitzakken om in balbezit te komen.


Messi kan steeds rechts uitzakken om tussen de linies te komen. Bron: Ziggo Sport.

Ook verdedigend staat Barça goed georganiseerd. De twee spitsen zetten druk op de twee centrale verdedigers van Real, terwijl het middenveld man-op-man kan spelen. De backs Alba en Dest stappen door op de backs van Madrid. Opbouwend komt Real, zeker in de openingsfase, niet onder deze druk uit. De Madrilenen moeten het vooral hebben van omschakelmomenten of wanneer er vanuit een lange bal doorgevoetbald kan worden.


De verdedigende organisatie van Barcelona. Bron: Ziggo Sport.

De tactische zetten van Zidane
Zidane heeft zijn elftal echter aangepast. Federico Valverde begint als rechtsbuiten. Wanneer Barcelona de bal heeft, zakt de Uruguayaan, normaliter een middenvelder, terug als rechtsback om een 5-3-2 systeem te creëren.


Valverde zakt terug zodat Real met vijf man achterin staat. Bron: Ziggo Sport.

Zidane wil dat Luka Modric en Toni Kroos vanuit De Jong en Busquets spelen. Casemiro moet dan Messi opvangen. Dit loopt echter niet gesmeerd. Pedri kiest steeds slim positie en trekt telkens Modric naar zich toe, waardoor Busquets vrij kan komen op het middenveld. Kroos moet dan kiezen: of Busquets vrijlaten of helemaal uit positie bewegen om druk te geven.


Modric gaat met Pedri mee. Busquets is vrij en daardoor stapt Kroos door, dit opent een grote ruimte aan de andere kant van het veld waar Messi eventueel in zou kunnen komen. Bron: Ziggo Sport.

Casemiro kan Pedri niet opvangen. Wanneer hij dat doet komt Messi vrij. Op de momenten dat dat gebeurt is het Nacho die fanatiek doorstapt, maar dat opent wel ruimtes in de laatste linie.

Na ongeveer twintig minuten spelen zet Zidane het om. Real is dan inmiddels op 1-0 gekomen doordat Valverde slim uitzakt terwijl Lucas Vázquez Alba bindt aan de zijkant van het veld. Een steekpass op de rechtsback en een weergaloos tikje van Karim Benzema zijn genoeg om Marc-Andre ter Stegen te passeren.

Zidane kiest ervoor om Vázquez te laten doorstappen naar Pedri. Modric hoeft hierdoor niet meer met de middenvelder van Barcelona mee en kan in het centrum Busquets opvangen. Kroos kan op zijn beurt weer meer in positie blijven staan en Casemiro kan Messi opvangen. Real maakt op deze manier de ruimtes extreem klein. Iets waar Barça het antwoord op schuldig moet blijven.


Vázquez stapt nu door naar Pedri. Bron: Ziggo Sport.

Tweede helft wordt tactisch steekspel
In de tweede helft gaan beide trainers los. Zidane heeft in de eerste helft zijn systeem al aangepast en in de rust gooit Koeman zijn 3-5-2 systeem overboord om weer 4-3-3 te gaan spelen met Messi als valse spits.

De Catalanen gaan hierdoor beter spelen en komen door de goal van Óscar Mingueza dichterbij. Real reageert hierop door te switchen naar een 4-1-4-1 systeem, zodat er meer vanuit koppeltjes op het middenveld gespeeld wordt.

Wanneer ook dit niet de defensieve zekerheid brengt die Zidane wenst, besluit de Fransman om met Marcelo weer een extra verdediger te brengen. Real gaat weer 5-3-2 spelen en weet op die manier de overwinning over de streep te trekken.

Wat betekent dit voor Koeman?
Koeman zal teleurgesteld zijn in zijn ploeg. Na een moeizame start van de competitie lag de koppositie voor het grijpen. Maar vooral door individuele fouten heeft zijn team de overwinning weggegeven.

Het grootste zorgenkindje aan de kant van de Catalanen is nog steeds de omschakeling na balverlies. Barcelona probeert de counters te stoppen door meteen collectief druk op de bal te zetten. Echter, op het moment van balverlies staat de organisatie vaak niet goed, waarna het naar de bal toe rennen wat wild oogt. Real Madrid toont dat een ploeg met voldoende kwaliteiten in staat is om daaronder uit te spelen.


Barça krijgt geen druk op de bal in de omschakeling waardoor Modric Vinicius Júnior weg kan sturen. Bron: Ziggo Sport.

Toch laat de wedstrijd ook zien dat Barça op de goede weg lijkt te zijn. Real wordt bijna de gehele wedstrijd naar achteren geduwd. Het is vooral aan Barcelona zelf te wijten dat ze niet in staat zijn om het balbezit om te zetten in doelpunten. De titelstrijd in La Liga tussen Real Madrid, Atlético Madrid en Barcelona ligt helemaal open.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie wordt kampioen in Spanje?

Real Madrid
51%
Atlético Madrid
10%
FC Barcelona
39%
(670 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws