Ajax bijna 34 miljoen (!) kwijt aan zaakwaarnemers: PSV op 29 miljoen euro afstand

Ajax bijna 34 miljoen (!) kwijt aan zaakwaarnemers: PSV op 29 miljoen euro afstand

Gepubliceerd: woensdag 14 april 2021 om 13:18wo 14-04-2021 om 13:18

Ajax keerde in het seizoen 2019/2020 bijna 34 miljoen euro uit aan zaakwaarnemers. Dat blijkt uit een door de KNVB gedeeld document, waar het Algemeen Dagblad inzage in heeft gekregen.

Ajax verkocht in 2019 onder meer Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Kasper Dolberg voor grote bedragen en haalde in totaal ruim 200 miljoen euro aan transferbedragen binnen. Daar stond bijna zestig miljoen euro aan aankopen tegenover: voor spelers als Quincy Promes, Lisandro Martínez, Edson Álvarez en Razvan Marin werd de portemonnee getrokken. Bovendien werden er een aantal contracten verlengd: zo signeerde Dusan Tadic in 2019 een zevenjarige XXL-verbintenis, die hem tot na zijn spelerscarrière in Amsterdam houdt.

De makelaars profiteerden mee van deze drukke transferperiode. Ajax komt op 33,8 miljoen euro aan betaalde commissies uit. Het gat met de Eredivisie-rivalen is dan ook opvallend groot. PSV is met 'slechts' 4,5 miljoen euro de nummer twee van de lijst en AZ houdt Feyenoord net van het podium: 2,5 miljoen om 2,2 miljoen euro. Alle Eredivisie-clubs bij elkaar betaalden meer dan 51 miljoen euro en Ajax nam ruim 65 (!) procent van dat bedrag voor zijn rekening.

Opmerkelijk genoeg scoort ook PEC Zwolle (1,1 miljoen euro) hoog. De Blauwvingers stonden bij het stilleggen van het Eredivisie-seizoen vijftiende: in dit klassement eindigen ze echter vlak na 'best of the rest' FC Utrecht (1,2 miljoen) op een zesde plek en houden ze Vitesse, Heracles Almelo en sc Heerenveen onder zich. ADO Den Haag werd tijdens het voortijdig afgebroken Eredivisie-seizoen zeventiende, maar haalt met ruim vier-ton aan 'makelaarskosten' de top-tien.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws