'UEFA hakt vrijdag knoop door: uitdoelpuntenregel wordt deels geschrapt'

'UEFA hakt vrijdag knoop door: uitdoelpuntenregel wordt deels geschrapt'

Gepubliceerd: woensdag 14 april 2021 om 15:25wo 14-04-2021 om 15:25

De UEFA overlegt vrijdag over het al dan niet gedeeltelijk schrappen van de regels met betrekking tot uitdoelpunten in de Champions League en Europa League voor volgend seizoen. Volgens de huidige regelementen wint, bij een gelijke stand na de uit- en thuiswedstrijd, de club die de meeste uitdoelpunten heeft gemaakt.

De UEFA zou deze regel willen aanpassen, doordat er na de coronapandemie veel wedstrijden op neutraal terrein gespeeld worden. Zo speelden Chelsea en FC Porto de heen- én de terugwedstrijd van hun Champions League-clash in Sevilla. De Europese voetbalbond vindt de regel hierdoor niet meer volledig tot zijn recht komen, meldt The Sun.

Volgens de nieuwe regels zullen uitdoelpunten die tijdens de verlenging van een terugwedstrijd worden gemaakt, geen bijzonder voordeel meer opleveren in het geval van een gelijkspel: alleen de uitgoals tijdens de reguliere speeltijd tellen nog mee. FC Porto en Juventus moesten onlangs verlengen tegen elkaar en scoorden allebei in de extra tijd: de Portugezen verloren de return in Turijn na 120 minuten, maar gingen op basis van uitdoelpunten door. Volgens de nieuwe regels zou er dan dus een penaltyserie komen.

Al langere tijd hebben voornamelijk de grootste Europese clubs kritiek op het uitdoelpuntenvoordeel. Meerdere malen hebben clubs, en met name trainers, ervoor gepleit om de regel af te schaffen. Hun smeekbeden lijken nu dus deels verhoord te worden.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Goed idee?

Ja
74%
Nee
26%
(1408 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws