Scheidsrechtersrapport: Kuipers soeverein, maar zeker niet foutloos op Anfield

Scheidsrechtersrapport: Kuipers soeverein, maar zeker niet foutloos op Anfield

Gepubliceerd: donderdag 15 april 2021 om 13:30do 15-04-2021 om 13:30

Laatste update: donderdag 15 april 2021 om 13:34do 15-04-2021 om 13:34

Voor de Nederlandse inbreng op deze Champions League-avond moesten we op Anfield zijn: aanvoerder Georginio Wijnaldum leidde Liverpool, scheidsrechter Björn Kuipers leidde de wedstrijd. VoetbalPrimeur licht het optreden van de man uit Oldenzaal uit: hij had de touwtjes aardig in handen, al verliep zijn avond ook niet vlekkeloos.

Liverpool en Real Madrid beginnen woensdagavond aan deel twee van hun kwartfinaletweeluik, nadat De Koninklijke in eigen huis met 3-1 had gewonnen. Kuipers wordt – vier dagen voor de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse – naar Anfield gestuurd om deze kraker in goede banen te leiden. Bovendien mag hij zich in de kijker fluiten voor het EK: deze maand nog krijgt hij te horen of hij voor de vijfde keer naar een eindtoernooi mag. Het moet zijn laatste kunstje op het internationale podium worden, want Kuipers stopt na het EK met fluiten op internationaal niveau.

De eerste helft van Liverpool-Real Madrid staat vooral in het teken van een kansenregen voor de thuisploeg en een enkele uitval van Real Madrid. Thibaut Courtois houdt zijn ploeg echter op de been en Karim Benzema raakt de paal. Kuipers heeft cijfermatig gezien weinig te doen: hij fluit tien keer af en deelt aan beide teams één gele kaart uit. Toch moet hij op zijn hoede zijn.

Belangrijkste momenten eerste helft
'1: De toon wordt direct gezet door Milner, die hard doorhaalt op de enkel van Benzema. Kuipers laat doorspelen en de verbaasde Fransman blijft achter op het gras.

'8: Éder Militão gaat na een corner voor Liverpool de lucht in en neemt een paar tegenstanders én medespelers mee. Kuipers geeft echter voordeel aan de verdedigende partij: Real Madrid dus. "Ik heb het allemaal in de smiezen", gebaart de leidsman lachend.

'22: Andy Robertson denkt stiekem een corner mee te smokkelen, maar Kuipers geeft 'gewoon' een doeltrap aan Real Madrid. De Schotse linksback berust in het mislukken van zijn plannetje en accepteert de beslissing gelaten.

'23: Fabinho gaat onhandig, maar bovenal hard door op landgenoot Casemiro: Kuipers geeft eerst voordeel en daarna toch vrije trap. Casemiro staat hinkend op, maar Fabinho komt er zonder kaart vanaf.

'24: Casemiro besluit één minuut later al wraak te nemen en zaagt Milner voor de dug-out omver. De vlam slaat direct in de pan: de Liverpool-bank is des duivels en de woedende Robertson is des duivels. Kuipers zoekt even contact met VAR Pol van Boekel en deelt dan zijn enige kaarten van de eerste helft uit: Casemiro ontsnapt met geel, ook Robertson verdwijnt in het boekje.

'31: Sadio Mané en Militão botsen tegen elkaar op tijdens een luchtduel en Real Madrid krijgt een vrije trap mee. De twee kibbelen nog even na, Kuipers laat het gebeuren.

'35: Dat is onhandig: Kuipers loopt in de weg bij een pass van Marco Asensio en moet een veelbelovende aanval van Real Madrid onderbreken. De arbiter van dienst lacht als een boer met kiespijn en biedt zijn verontschuldigingen aan. Voor de weinigen die de familiegeschiedenis van Asensio niet kennen: dat kan hij in het Nederlands doen...

'45: Mané gaat op slag van rust nog onderuit in de zestien. Even is er protest van Robertson en Milner, maar dat wordt snel in de kiem gesmoord: geen sprake van een penalty.

Conclusie bij rust
Kuipers is een scheidsrechter met autoriteit, zoveel is duidelijk. Heel soms proberen spelers nog een inworp, corner of penalty te claimen – vooral als ze Andy Robertson heten – maar over het algemeen worden de beslissingen van de leidsman zonder morren geaccepteerd. Bij rust krijgt Kuipers een duimpje van landgenoot Wijnaldum en komt ook collega-captain Benzema nog even buurten op het veld.

Een foutloze eerste helft fluit Kuipers echter niet: de arbiter is bij meerdere discutabele momenten betrokken. In minuut één wordt de toon al gezet: Milner trekt zijn been niet terug en raakt Benzema vol op zijn enkel. Kuipers laat echter doorspelen en Benzema blijft verbaasd achter op de grond. Mag dat allemaal?, lijkt de vedette uit te stralen.

Verder heeft Kuipers het niet druk, al wordt het halverwege de eerste helft nog even heel onvriendelijk. Fabinho maakt een lompe overtreding op landgenoot Casemiro, maar Kuipers geeft eerst voordeel en besluit geen kaarten te trekken.

Dat doet hij even later wél: Casemiro kan inmiddels weer lopen en neemt meteen wraak met een snoeiharde tackle op Milner. De Liverpool-bank veert op, Robertson bemoeit zich met het opstootje en Kuipers moet alsnog ingrijpen: eerst wachten op het oordeel van collega Van Boekel, vervolgens geel voor Casemiro en Robertson. Daar komt vooral de Braziliaan goed mee weg. "Dit is toch iets meer dan geel? Of niet?", concludeerde Sierd de Vos na het opnieuw bekijken van de beelden.

Belangrijkste momenten tweede helft
'46: Theaterspel van een Real Madrid-verdediger na een corner, maar Kuipers geeft geen krimp. De bewuste verdediger staat ook snel weer op.

'47: Milner loopt hard door op het middenveld, niemand reageert.

'51: Benzema wordt vastgepakt door Nathaniel Phillips, opnieuw is er niemand die reageert

'56: Toni Kroos wordt eventjes vastgehouden bij de zijlijn en kijkt verbaasd opzij, Kuipers laat het wederom gaan.

'58: Obstructie Phillips tegen Casemiro. Kuipers kan hier niet omheen en bestraft deze professionele overtreding met de derde – en laatste – gele kaart van de wedstrijd.

'70: Nacho gaat met een schreeuw naar de grond na een kopduel met Fabinho. Kuipers geeft een vrije trap mee.

'76: Alexander-Arnold gaat naar de grond in de zestien meter. Kuipers wuift het weg, niemand protesteert.

Conclusie na tweede helft
Na rust moet Kuipers één keer ingrijpen, maar de tweede helft gaat verder redelijk geruisloos voorbij. Misschien heeft het ook met het verloop van de wedstrijd te maken, die eigenlijk al in een beslissende plooi is gevallen. Het goed georganiseerde, maar vermoeid ogende Real Madrid hoeft niet zo nodig en wil – met de intense Clásico nog in de benen – vooral zonder kleerscheuren het einde halen. Liverpool lijkt niet echt meer in een comeback te geloven, nadat het al zoveel kansen heeft gemist.

Met andere woorden: Kuipers wordt vooral in de gezapige tweede helft niet tot het uiterste gedreven door de sterren van Liverpool en Real Madrid. Afgezien van die paar momentjes in de openingsfase dan. Gaat de UEFA hier zwaar aan tillen? Je zou zeggen van niet. Kuipers is een gevestigde naam in het Europese scheidsrechterskorps, kan een wedstrijd uitstekend aanvoelen en geniet het respect van de grootste spelers, zo blijkt woensdag op Anfield. Alleen Neymar zal nooit zijn beste vriend worden, maar die doet toch niet mee aan het EK.

Als het aan Khalid Boulahrouz ligt, is hij er in ieder geval bij komende zomer. "Dit is toch genieten?", liet hij zich ontvallen in de Ziggo Sport-studio, toen hij de charge van Casemiro op Milner nog eens bekeek. Had De Kannibaal in zijn tijd maar elke week zo'n scheidsrechter als Kuipers...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Vind jij Kuipers de beste scheidsrechter van Nederland?

Eens
78%
Oneens
22%
(560 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws