Ajax ziet Europa League-droom uiteenspatten op frustrerende avond bij Roma

Ajax ziet Europa League-droom uiteenspatten op frustrerende avond bij Roma

15-04-2021 22:52 Laatste update: 22:54
286

De kwartfinale van de Europa League is dit jaar het eindstation van Ajax. De Amsterdammers waren ook in Italië beter dan AS Roma, maar kopen daar niets voor: na de 1-2 van vorige week, werd het donderdagavond gelijk (1-1).

De missie van Ajax was duidelijk: minimaal twee keer scoren om in elk geval een verlenging af te dwingen. Dat moest gebeuren met Sean Klaiber, die de geschorste Devyne Rensch verving. Bij Roma keerden Rick Karsdorp en Henrikh Mkhitaryan terug in de basiself.

Veel liet Ajax in de eerste helft niet zien. Na een plaagstootje van Dusan Tadic kreeg Davy Klaassen wel een grote kans, maar zijn schot werd - na een fout van doelman Pau López - gekraakt. Aan de andere kant was Roma dreigend in de tegenstoot. Een goal van Jordan Veretout werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Kort na de geannuleerde Roma-goal moest Klaiber het veld ruimen met een hamstringblessure. Perr Schuurs was zijn vervanger. Ajax had lange periodes van balbezit, maar de ploeg van trainer Erik ten Hag bezorgde zichzelf vooral een oefening in geduld.

In de rust greep Ten Hag in: Brian Brobbey kwam in het veld voor de opnieuw tegenvallende Antony. Vier minuten na de aftrap voor de tweede helft was het meteen raak: Schuurs bereikte Brobbey met een fraaie pass van achteruit en de negentienjarige Ajax-spits liep de bal binnen: 0-1.

Ajax gaf de vliegende start niet veel later een vervolg: Tadic passeerde López voor de tweede keer en leek daarmee het tweeluik volledig op z'n kop te zetten. De VAR zag in de aanloop naar de goal echter een overtreding van Nicolás Tagliafico op Mkhitaryan. Scheidsrechter Antony Taylor ging daarin mee.

In plaats van nog een keer aan te zetten, liet Ajax - vermoedelijk ingegeven door de vermoeidheid - de teugels vieren. Prompt viel de goal aan de andere kant. Edin Dzeko beloonde een spaarzame Roma-uitval met een een toevalstreffer: 1-1.

Ten Hag koos vervolgens voor alles-of-niets: Mohammed Kudus, Lassina Traoré en Oussama Idrissi kwamen in het veld voor Edson Álvarez, David Neres en Perr Schuurs, maar van een slotoffensief was amper sprake. Roma gaat naar de kwartfinale, waarin Manchester United wacht. Ajax kan zich richten op de bekerfinale tegen Vitesse en het binnenslepen van de landstitel.