Ajax op rapport: tweemaal 7,5, maar volledige basisvoorhoede onder de maat

Ajax op rapport: tweemaal 7,5, maar volledige basisvoorhoede onder de maat

Gepubliceerd: donderdag 15 april 2021 om 22:53do 15-04-2021 om 22:53

Ajax was nog in de race voor drie prijzen, maar kan zich gaan richten op de bekerfinale en het veiligstellen van de landstitel:.Op bezoek AS Roma was er ontegenzeggelijk wat te halen, maar na de 0-1 van Brian Brobbey werd de 0-2 van Dusan Tadic afgekeurd door de VAR en kwamen de Giallorossi alsnog op 1-1. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Ajacieden, na een zure Europese avond.

Maarten Stekelenburg – 5,5: Hij moest de heenwedstrijd missen en zag zijn jonge collega Kjell Scherpen vervolgens in de fout gaan. Dáár had Stekelenburg het verschil kunnen maken, in Rome zat er geen moment in. Twee vangballen en een paar terugspeelballen, meer kreeg De Steek niet te doen. En bij de 1-1 van Edin Dzeko hadden ook Scherpen én Andre Onana weinig uit kunnen richten...

Sean Klaiber – 5,5: De man op wie de meeste ogen gericht waren: Klaiber tot nog toe niet veel aan de bak gekomen, maar moest er opeens staan in één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Heel lang duurde het echter niet. Net toen de vervanger van de geschorste Devyne Rensch, zijn eerste zenuwen overwonnen leek te hebben, moest de onfortuinlijke Klaiber geblesseerd naar de kant.

Jurriën Timber – 7: Roma leek al vroeg op 1-0 te komen, maar Timber stapte precies op tijd en zette Jordan Veretout buitenspel. Na de wissel van Klaiber werd hij noodgedwongen rechtsback, maar hij heeft alles om nog jarenlang carrière te maken als centrale verdediger: fysieke kracht en flair, maar ook voetbalintelligentie en rust aan de bal. Zijn uitglijder in aanloop naar de goal van Dzeko was pure pech.

Lisandro Martínez – 7,5: In de eerste minuut liet hij al zien met hoeveel zelfvertrouwen hij de laatste weken speelt: drie man om zich heen, ter hoogte van de middencirkel, maar Martínez legde rustig de bal dood en zocht de weg naar voren. Ajax draait niet zijn beste weken van het seizoen, maar de Argentijn verkeert in blakende vorm.

Nicolás Tagliafico – 6,5: Werd verdedigend niet vaak op de proef gesteld en ging traditiegetrouw voorop in de strijd. Wrang genoeg kostte dit Ajax juist de kop. Tagliafico ging stevig het duel met Henrikh Mkhitaryan in en had de pech dat de Engelse VAR dit te gortig vond.

Edson Álvarez – 6: In de openingsfase gaf hij een pass over vijf meter die over de zijlijn ging, daarna herpakte hij zich. Zolang hij maar niet te dichtbij het strafschopgebied van de tegenstander komt, heeft de Mexicaan zich al wel bewezen als stofzuiger: vooral in de eerste helft pakte hij ook uit met een paar passes in voorwaartse richting. Dat mag ook wel voor een speler van vijftien miljoen euro, zullen boze tongen overigens beweren.

Davy Klaassen – 5,5: Mister 1-0 deed na dertien minuten niet wat hij dit seizoen zo vaak wél heeft gedaan: Roma-doelman Pau López deelde een van zijn cadeautjes uit, maar Klaassen liet na om het uit te pakken. Sowieso was hij minder dwingend aanwezig en minder belangrijk voor Ajax dan gewoonlijk.

Ryan Gravenberch – 6: In Amsterdam viel hij niet zo op, in het Stadio Olimpico stak hij weer met grote passen het middenveld over. Zien we hem na dit seizoen nog terug bij Ajax, is nu de vraag. Gravenberch staat bij alle Europese topclubs op het lijstje en mag misschien ook mee naar het EK. Nog één jaartje meters maken bij Ajax lijkt het meest verstandig, maar denkt de absolute voetbalelite daar ook zo over?

Antony – 5: Het is flauw, maar we maken hem toch: Antony viel het meest op door zijn blonde coupe. Eén actie waarmee hij een kans voor Klaassen inleidde, verder kwam hij niet echt in het stuk voor.

Dusan Tadic – 5: Na zijn gemiste penalty in Amsterdam leek hij heel even alsnog de held te worden, maar de VAR was hem niet gunstig gezind na zijn 0-2. De aanvoerder speelde sowieso niet zijn beste wedstrijd: zoals altijd bezorgde hij zijn bewakers handenvol werk, maar de eindpass liet regelmatig te wensen over.

David Neres – 4,5: Landgenoot Antony ging bij rust dus naar de kant, Neres kreeg een herkansing en verhuisde naar de rechterkant. Het hielp niet veel: uiteindelijk mocht de man uit São Paulo nog bijna de negentig minuten vol maken, maar net als in Amsterdam viel hij behoorlijk tegen.

Invallers
Perr Schuurs – 7: Viel buiten de basis, maar maakte eerder dan verwacht zijn entree, na het wegvallen van Klaiber. De Limburger moest eventjes warmdraaien, maar viel uiteindelijk ijzersterk in. Zijn assist op de 0-1 van Brobbey (had uiteindelijk geen waarde, maar) was van grote schoonheid: Frank de Boer heeft ongetwijfeld tevreden toegekeken. Het is een welkom steuntje in de rug, met zijn vierde Ajax-jaar op komst. Dat zou zomaar eens het seizoen van de waarheid kunnen worden: Schuurs leek zijn plekje achterin veroverd te hebben, maar is de laatste tijd voorbijgestreefd door de twee jaar jongere Timber.

Brian Brobbey – 7,5: Dat hij als invaller een vonkje over kan laten slaan, weten we inmiddels. Tegen Roma nam Brobbey dat wel heel letterlijk: bij rust kwam hij in het veld, vier minuten later lag de bal er al in. Even later loste hij het schot, waaruit de – even later afgekeurde – 0-2 viel. Het blijft spijtig dat Ajax hem niet verder kan polijsten: de negentienjarige spits heeft zijn Europese cv weer wat opgepoetst voordat hij zich RB Leipzig mag melden.

Mohammed Kudus – 5,5: Kwam met nog twintig minuten op de klok in het veld voor Álvarez. Kort na zijn entree kwam Roma op gelijke hoogte. Ajax ging knock-out na die dreun van Dzeko en ook Kudus kon het tij niet meer keren.

Oussama Idrissi – x: De ingevallen Schuurs mocht de zijlijn weer opzoeken en Idrissi kwam erin voor de laatste minuten. Hij speelde echter te kort voor een beoordeling.

Lassina Traoré – x: Kwam in de slotfase binnen de lijnen voor Neres, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Erik ten Hag – 5,5: Heel veel had hij niet te kiezen, vooral achterin: Ten Hag verkoos Klaiber boven Schuurs, maar moest diezelfde Schuurs na twintig minuten al in laten vallen voor Klaiber. Het inbrengen van Idrissi en Schuurs vlak voor tijd was eigenlijk een wanhoopspoging, maar nogmaals: heel veel meer smaken had Ten Hag ook niet.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws