Zeven conclusies: bomvol schema funest, maar Ajax telt weer mee in Europa

Zeven conclusies: bomvol schema funest, maar Ajax telt weer mee in Europa

Gepubliceerd: vrijdag 16 april 2021 om 00:15vr 16-04-2021 om 00:15

Laatste update: vrijdag 16 april 2021 om 00:33vr 16-04-2021 om 00:33

Alle wegen leiden naar Rome, maar Ajax had de pech dat het een éénrichtingsweg nam: de Europese campagne van de Amsterdammers is geëindigd in het Stadio Olimpico. VoetbalPrimeur duidt deze niet bepaald feestelijke avond in zeven conclusies.

Overvol schema in coronaseizoen breekt Ajax op
Weet u nog wat u deed tijdens de eerste week van februari? De spelers van Ajax ongetwijfeld wel: zij hadden toen hun laatste vrije midweek. Dit bijzondere coronaseizoen moet in recordtempo afgewerkt worden en Ajax speelde donderdagavond zijn 44ste wedstrijd sinds 13 september. Voor de internationals kwamen er bovendien vier bomvolle interlandweken bovenop. Ajax krijgt niet veel tijd om zijn Romeinse wonden te likken: in de laatste maand van het seizoen staan er nog zeven potjes op de planning. De mannen van Erik ten Hag ogen de laatste weken niet bepaald fris, maar dat is alleszins begrijpelijk.

De bekertragiek van Klaiber
Juist één van de fittere spelers in de selectie greep na twintig minuten al naar zijn bovenbeen. Was het de spanning die hem parten speelde? Sean Klaiber heeft dit seizoen nauwelijks wedstrijdritme op kunnen doen, maar moest er op het internationale podium opeens staan. Nu is het nog maar zeer de vraag of hij op tijd fit is voor de bekerfinale. Het zou wel zeer wrang zijn: iedereen kent ongetwijfeld nog de tranen van vorig seizoen, toen hij nog met FC Utrecht tegen Ajax speelde.

Vitesse ruikt bloed
Hoe zou Thomas Letsch naar AS Roma-Ajax hebben gekeken? De Vitesse-trainer heeft acht dagen de tijd om zijn ploeg klaar te stomen voor de bekerfinale, terwijl Ajax een mentale én fysieke slijtageslag achter de rug heeft. "Mochten ze eventueel verliezen van Rome, dan is er ook een kans. Je neemt toch de ellende van de vorige wedstrijd mee. En ze hebben dat sowieso in de benen zitten, met vliegen erbij en eventueel die teleurstelling", voorspelde Aad de Mos voor de wedstrijd al. Vitesse zal in elk geval tot de tanden toe bewapend zijn.

Vroege wissels Ten Hag succesvol, late wissels desastreus
Perr Schuurs moest noodgedwongen voor rust al invallen, Brian Brobbey kwam tijdens de pauze binnen de lijnen. Heel even leek het erop dat dit twee gouden grepen van Ten Hag waren: Schuurs leidde de 0-1 van Brobbey in en de spits stond aan de basis van de 0-2, die uiteindelijk werd afgekeurd. De derde, vierde en vijfde wissels van Ten Hag sorteerden een stuk minder effect: Ajax had aan één doelpunt genoeg in de slotfase, maar Mohammed Kudus, Oussama Idrissi en – met name – Lassina Traoré liepen eigenlijk alleen maar in de weg en hadden totaal geen inbreng.

Waar is de samba?
Twee van de vijf spelers die het eindsignaal niet haalden, hadden de Braziliaanse nationaliteit. Antony speelde alleen de eerste helft, David Neres mocht nog lang blijven staan, maar moest vlak voor tijd ook nog plaatsmaken. Antony had in het heenduel nog een paar geniale flitsen, maar leek in Rome wel de iets ruigere broer van Davy Klaassen die een keer mee kwam doen. Neres stelde in beide wedstrijden zwaar teleur. Juist dit soort spelers kunnen cruciaal zijn in Europese wedstrijden, door compacte verdedigingen uit elkaar te spelen met individuele acties. De samba was echter ver te zoeken.

Afwezigheid Blind te groot gemis
Over één ding waren de analistenduo's Jan Boskamp-Theo Janssen en Kenneth Perez-Ronald de Boer het wel eens: de geblesseerde Daley Blind is nou net de speler die Ajax níét kan missen, stelden de mannen van RTL en ESPN vast. Zeker in de chaotische slotfase had Ajax de ervaring, de sturing, de positionering, het inzicht en de vaste trap van Blind prima kunnen gebruiken.

Ajax bevestigt nieuwe status in Europa
We sluiten af met een positieve noot: dat Ajax teleurgesteld is dat het – zonder drie van zijn belangrijkste spelers – niet de halve finale van de Europa League heeft gehaald, zegt wel wat over Ajax' nieuwe status over de grens. Het is nog maar vijf seizoenen dat de Amsterdammers sneuvelden in een Europa League-poule met Molde FK, Fenerbahçe en Celtic. Sindsdien: finale Europa League, laatste voorronde Europa League, halve finale Champions League, zestiende finale Europa League, kwartfinale Europa League. Ondanks deze knullige uitschakeling is de nummer zeventien van Europa weer een club om rekening mee te houden.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Welk cijfer geef jij het Europese seizoen van Ajax?

1
4%
2
1%
3
2%
4
3%
5
6%
6
22%
7
43%
8
16%
9
2%
10
1%
(1692 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws