De Europese knelpunten van Ajax: keeper-blunders, kansen missen en blessures

16-04-2021 20:00
29

Voor Ajax kwam er donderdagavond een einde aan het Europese avontuur. Een wrang gevoel resteert bij menig Ajax-supporter, aangezien hun club zeker niet onderdeed voor AS Roma. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat de Amsterdammers met een teleurstellend resultaat van de mat stappen. VoetbalPrimeur zet op een rij, waar het dit seizoen fout ging voor Ajax.

Ajax – Liverpool: Kudus valt uit, ongelukkig moment Tagliafico en gemiste kansen deel één

Medio oktober vorig jaar start Ajax in de groepsfase van de Champions League met een thuiswedstrijd tegen Liverpool. Al na negen minuten krijgen de Amsterdammers een tegenvaller te verwerken. Kersverse aankoop Mohammed Kudus, die in zijn eerste wedstrijden in het Ajax-shirt een sterke indruk maakt, raakt geblesseerd na een duel met Fabinho en moet het veld verlaten.

Ajax is de bovenliggende partij tegen de Engelse landskampioen en ziet Quincy Promes na 33 minuten een megakans op de 1-0 missen. Twee minuten later slaat het onheil toe. Sadio Mané haalt uit en ziet zijn poging, die anders naast gegaan was, door Nicolás Tagliafico binnen getikt worden: 0-1. Ook in de tweede helft gaat Ajax onzuiver met de kansen om, waardoor de Amsterdammers hun eerste Champions League-wedstrijd met 0-1 verliezen.

Atalanta – Ajax: goed begin, matige tweede helft en Zapata is Schuurs de baas

Voor het uitduel tegen Atalanta tankt Ajax het nodige vertrouwen, door in de Eredivisie VVV-Venlo met 0-13 te verslaan. Het vertrouwen lijkt alleen maar toe te nemen, wanneer de Amsterdammers na 38 minuten op een 0-2 voorsprong komen tegen de Italianen.

Met deze stand gaan beiden teams rusten. In de tweede helft dondert Ajax echter al snel van de roze wolk waar het op zit. Perr Schuurs heeft het de hele wedstrijd al moeilijk met de ijzersterke Duván Zapata en ziet dat zijn directe tegenstander de Godenzonen tot tweemaal toe pijn doet, 2-2. Zo vertrekt Ajax, na een slechte tweede helft, met een teleurstellend resultaat weer richting Nederland.

Liverpool – Ajax: Onana-blunder en kansen missen deel twee

Na een tweeluik tegen FC Midtjylland, waarin de Nederlandse club tweemaal weet te winnen, gaat Ajax op bezoek bij Liverpool. Mede door veel blessures treedt Liverpool aan met een veredeld B-team. Desondanks hebben de Nederlanders het moeilijk op Anfield. Kansen worden er wel gecreëerd, maar keer op keer zit er een voetje tussen of brengt Caoimhín Kelleher, de derde doelman van Liverpool, redding.

In de tweede helft komt Liverpool door een inschattingsfout van Andre Onana op 1-0. De Ajax-doelman gaat volledig onder een bal door, waardoor Curtis Jones in een leeg doel kan binnenschuiven. Even later verlaat David Neres geblesseerd het veld. In het restant van de tweede helft mist Ajax kansen op de gelijkmaker. De ploeg mag het zich aanrekenen dat het niet van het B-team van Liverpool heeft kunnen winnen.

Ajax – Atalanta: onwennig spel, blessures deel één en kansen missen deel drie

Na de nederlaag in Liverpool moet Ajax het thuisduel met Atalanta winnend afsluiten om door te gaan naar de knock-out-fase van de Champions League. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan, met wederom een frustrerende avond tot gevolg.

Met Brian Brobbey in de spits en een aantal andere noodgedwongen wijzigingen door blessureleed speelt Ajax onwennig. Atalanta creëert de nodige kansen, maar komt in de slotfase gelukkig weg wanneer Klaassen één-op-één met de keeper mist. Tot overmaat van ramp ontvangt Ryan Gravenberch enkele minuten later zijn tweede gele kaart, waardoor Ajax de laatste minuten met tien man verder moet. Terwijl de Amsterdammers er een slotoffensief uitproberen te persen, is het Luis Muriel die uit de counter toeslaat: 0-1. Ajax moet zich gaan opmaken voor een avontuur in de Europa League.

De Europa League

De eerste twee rondes in de knock-outfase van de Europa League komt Ajax zonder kleerscheuren door. Lille OSC en BSC Young Boys worden over twee wedstrijden met respectievelijk 4-2 en 5-0 verslagen. De stemming is optimistisch en er wordt zelfs al gefluisterd over een eventuele Europa League-winst.

Ajax – AS Roma: blessures deel twee, Scherpen in de fout en kansen missen deel vier

In de kwartfinale van de Europa League treft Ajax AS Roma. In de warming-up voor het eerste duel, dat in Amsterdam gespeeld wordt, raakt doelman Maarten Stekelenburg geblesseerd. Hij is sinds een aantal maanden de eerste doelman van Ajax, doordat Onana een dopingschorsing uitzit. De onervaren Kjell Scherpen vervangt Stekelenburg en speelt zodoende zijn eerste Europese duel.

In de opbouw wordt Daley Blind enorm gemist. De Romeinen trekken een witte muur op, waar lastig doorheen te voetballen is. Waar Ajax op een 2-0 voorsprong had kunnen komen als Tadic een strafschop benut had, wordt het 1-1. Scherpen gaat zeer pijnlijk in de fout bij een vrije trap van Lorenzo Pellegrini. De keeper ziet de bal hulpeloos het doel binnen hobbelen.

Als je kansen niet afmaakt, dan doet de tegenstander dat wel en dus komt in de 87ste minuut de echte klap voor Ajax. Roger Ibañez ramt de bal vanuit een corner tegen de touwen. Ajax verliest in eigen huis met 1-2.

AS Roma – Ajax: botte pech en afwezigheid Blind funest

De opdracht is duidelijk. Ajax moet minimaal tweemaal scoren om door te gaan naar de halve finale van de Europa League. Stekelenburg keert tot opluchting van velen terug onder de lat. In de eerste helft laat Ajax weinig zien. Op wat kleine kansjes na is het niet erg spannend voor het Romeinse-doel. De afwezigheid van Blind is wederom merkbaar.

In de tweede helft valt Brian Brobbey in en doet hij wat hij al vaker deed dit seizoen als invaller: scoren. Even later wordt een doelpunt van Tadic op aanraden van de VAR afgekeurd, het zit de ploeg van Erik ten Hag niet mee.

Uit het niets maakt Roma de gelijkmaker. Ondanks alles-of-niets-wissels komt een slotoffensief niet uit de verf. Ajax wordt uitgeschakeld in Europa en moet zich richten op de bekerfinale tegen Vitesse en het binnenslepen van de landstitel.

Conclusie

Mede door het missen van veel kansen, blessures en botte pech zit het Europese avontuur van Ajax erop. Hoewel de Amsterdammers met opgeheven hoofd Europa verlaten, zal het toch ook door de hoofden spoken dat er meer had ingezeten. Wanneer een aantal belangrijke pionnen wegvallen, zo blijkt, blijft er een relatief onervaren elftal over. Iets dat funest is gebleken tijdens deze Europese campagne.