Onbegrip over houding Eredivisie-clubs: 'Ajax subsidiegever annex sponsor'

Onbegrip over houding Eredivisie-clubs: 'Ajax subsidiegever annex sponsor'

Gepubliceerd: zaterdag 17 april 2021 om 10:36za 17-04-2021 om 10:36

Laatste update: zaterdag 17 april 2021 om 12:27za 17-04-2021 om 12:27

Ajax is subsidiegever en sponsor van het Nederlandse profvoetbal. Dat stelt Valentijn Driessen, die het onbegrijpelijk vindt dat het beleid in de hoofdstad tot afkeurende blikken leidt bij andere Eredivisie-clubs.

Ajax is de afgelopen vijf jaar goed geweest voor bijna vijftig procent van de Nederlandse punten op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Los van de sportieve gevolgen, betekent een hogere positie meer inkomsten voor het Nederlandse voetbal. 'Vanuit de solidariteitsgedachte profiteren Eredivisie-clubs sowieso van bijna iedere euro die Ajax internationaal verdient. Terwijl in de meeste andere landen nauwelijks sprake is van een financiële afdracht door Europese deelnemers. In dat kader wordt Ajax' overmacht en financiële armslag soms ten onrechte gehekeld', schrijft hij in zijn column voor De Telegraaf.

Driessen zet uiteen dat 'het lijstje van financiële afdrachten lang is en de 10,5 miljoen euro aantikt'. De Eredivisie CV ontvangt dit seizoen 4,5 miljoen door de deelname van Ajax aan de Champions League. Daarnaast betaalt de club een solidariteitsbijdrage van 3 miljoen en maakt het 2,8 miljoen over voor de zogeheten veranderagenda. 'In het succesjaar in de CL lag deze som nog veel hoger', benadrukt Driessen, die ook aanhaalt dat deelname van Jong Ajax aan de Eerste Divisie 275.000 euro kost, zonder dat de club meedeelt in de geldprijzen en het televisiegeld, hoewel het team de hoogste kijkcijfers scoort.

'Los van veel te hoge binnenlandse transfersommen, die Overmars willens en wetens betaalt, blijkt Ajax subsidiegever annex sponsor van het profvoetbal', concludeert Driessen. Dat terwijl Ajax ook hard wordt getroffen door de coronacrisis. 'Iedere euro moet worden omgedraaid en vandaar het loonoffer in Amsterdam.'

Driessen haast zich om te zeggen dat Ajax zelf verantwoordelijk is voor het gevoerde risicobeleid. 'Toch getuigt het van oogkleppenbeleid bij clubbestuurders als Ajax z'n Europese ambities wordt kwalijk genomen. Want de risico's van deze beleidsvoering zijn ook voor de aanstaande landskampioen. Geen club zal klaarstaan om financieel bij te springen als de bestorming van de Europese top zou leiden tot Ajax' ondergang.'

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Poll

Heeft Driessen hier gelijk?

Ja
80%
Nee
20%
(3647 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws