Gemeente Leeuwarden over drukke Cambuur-huldiging: Dat had niet gemoeten

Gemeente Leeuwarden over drukke Cambuur-huldiging: "Dat had niet gemoeten"

Gepubliceerd: zaterdag 17 april 2021 om 14:48za 17-04-2021 om 14:48

De gemeente Leeuwarden baalt van het promotiefeest van SC Cambuur: vrijdagavond werd er door circa tweeduizend fans feestgevierd bij het stadion, nadat de Eredivisie-rentree officieus veilig werd gesteld. De aanwezigen hielden geen onderlinge afstand en bleven tot na de avondklok op straat, maar de autoriteiten hebben ervoor gekozen om niet in te grijpen.

Cambuur maakte thuis tegen Helmond Sport (4-1) zijn honderdste doelpunt van het seizoen en heeft alleen nog een – te verwaarlozen – theoretische kans dat het buiten de top-twee van de Keuken Kampioen Divisie valt. Het was voor spelers en fans reden om feest te vieren op het stadionplein en daarbij werden de coronamaatregelen dus niet gehandhaafd. "Het is niet goed te praten dat er zoveel mensen kwamen. Dat had niet gemoeten. We hebben vooraf ook mensen opgeroepen om thuis te blijven", laat gemeentewoordvoerder Rob Leemhuis weten aan de Leeuwarder Courant.

De fans mochten echter hun gang gaan: volgens Leemhuis koos de gemeente voor 'de-escalatie', om een 'ordelijk' verloop van de feestavond te garanderen. "Omdat het een ging om een grote groep mensen, is ervoor gekozen om het beheersbaar te houden in plaats van te handhaven", aldus de woordvoerder. "En is er gestreefd naar een beheersbare afbouw. En dat is gelukt, om elf uur 's avonds was het plein weer leeg."

Dat had mede te maken met het ingrijpen van trainer Henk de Jong, die de fans opriep om weer naar huis te gaan. "Er komen veel meer feestjes", aldus de trainer. Cambuur heeft namelijk nog maar vier punten nodig om ook het kampioenschap veilig te stellen. Dat zou het op 30 april kunnen doen, wanneer uitgerekend achtervolger De Graafschap naar Leeuwarden komt.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws