Vangnet voor PSV of AZ, ontsnappingsroute Feyenoord dankzij bekerwinst Ajax

Vangnet voor PSV of AZ, ontsnappingsroute Feyenoord dankzij bekerwinst Ajax

18-04-2021 20:15 Laatste update: 20:22
124

De eerste prijs van dit voetbalseizoen is een prooi geworden voor Ajax. De Amsterdammers gaan nu op zoek naar hoofdprijs nummer twee, de landstitel: voor hen verandert er eigenlijk niet veel met het veroveren van de KNVB Beker. De gevolgen voor de nummers twee tot vijf van de Eredivisie zijn echter een stuk groter, terwijl ook de achtervolgers weten waar ze aan toe zijn: VoetbalPrimeur zet de belangrijkste punten op een rijtje.

Ajax zorgt voor vangnet voor nummer drie
Theoretisch gezien kan Ajax nog bijgehaald worden door PSV en AZ, maar PSV-trainer Roger Schmidt heeft de handdoek al geworpen. De Eindhovenaren en Alkmaarders gaan in de laatste weken van het seizoen dus strijden om plek twee, die recht geeft op de voorrondes van de Champions League. De winnaar van deze strijd is dus nog in de race voor de Champions League-miljoenen, maar de nummer drie staat zeker niet met lege handen en neemt het 'Europa League-pakket' van de bekerwinnaar over.

Liever kijken dan lezen? Check dan de explainer die we voor aanvang al gemaakt hebben:

Ajax gaat namelijk de Champions League in en heeft niet veel aan zijn startbewijs voor de laatste Europa League-voorrondes: dat gaat dus naar PSV of AZ, afhankelijk van wie tweede of derde wordt. Beide clubs pakken uiteraard liever de tweede plek, maar hoeven ook niet te klagen als ze derde worden. Die derde plek was aanvankelijk goed voor de derde voorronde van de nieuwe Conference League, maar geeft nu recht op de play-offs van de Europa League én een garantie voor Europees voetbal tot begin december: als de nummer drie van Nederland het niet haalt in de Europa League, komt het namelijk direct in de groepsfase van de Conference League terecht.

PSV is op papier in het voordeel: de Eindhovenaren spelen nog drie keer thuis en gaan daarnaast op bezoek bij Willem II en FC Utrecht. AZ daarentegen begint met een uitwedstrijd tegen Ajax – misschien wel de kampioenswedstrijd – aan het laatste blok van het Eredivisie-seizoen en moet ook nog naar Groningen.

Ajax biedt Feyenoord ontsnappingsroute, meteen do or die voor Vitesse
Zoals het er nu naar uitziet, moet Feyenoord play-offs spelen. Maar de nummer vijf van Nederland krijgt dankzij de bekerwinst van Ajax een uitgelezen mogelijkheid om daaraan te ontsnappen. Zeven dagen na de bekerfinale staat Vitesse namelijk weer in De Kuip, in een rechtstreeks duel met achtervolger Feyenoord. Als Feyenoord dan een plekje in de top-vier verovert én vasthoudt, kan het opgelucht ademhalen: derde voorronde Conference League, in plaats van play-offs met als inzet een ticket voor de tweede Conference League-voorrondes. Het kan dus één weekje extra vakantie in mei en twee weekjes extra vakantie in juli schelen.

Vitesse heeft niet veel tijd om de wonden te likken na de verloren eindstrijd. Exact één week na de finale moet het er opnieuw staan in De Kuip. Aan de andere kant: Vitesse heeft aan een gelijkspel genoeg om op pole position de laatste vier speelrondes in te gaan. Saillant genoeg speelt zowel Feyenoord (9 mei) als Vitesse (16 mei) hierin nog een thuiswedstrijd tegen Ajax. De kans is echter groot dat de Amsterdammers dan al kampioen zijn.

Twents-Friese strijd om felbegeerde achtste plek
Feyenoord-Vitesse is dus na PSV-AZ de tweede tweestrijd in de slotweken van het seizoen: wie wordt vierde en wie moet de play-offs in? Aanvankelijk zouden de nummers vier tot zeven zich plaatsen voor het seizoenstoetje: maar doordat bekerwinnaar Ajax sowieso al Europa ingaat, worden dat de nummers vijf tot acht. Feyenoord óf Vitesse is hoogstwaarschijnlijk één van de vier 'uitverkorenen', FC Groningen en FC Utrecht lijken ook al zeker van plaatsing, maar de strijd om plek acht belooft een hele spannende te worden.

Heracles Almelo heeft vijf wedstrijden voor het einde de beste papieren, maar FC Twente en sc Heerenveen liggen op de loer. De Twentse derby op 8 mei zou een sleutelduel kunnen worden. Heracles speelt daarna nog tegen Feyenoord en AZ, terwijl FC Twente een ogenschijnlijk makkelijker programma heeft. Of is Heerenveen de derde hond die met het Twentse been heen gaat? Dan moeten de Friezen wel het uitduel met PSV schadevrij doorkomen. Eén ding is zeker: we gaan nog vijf razend spannende speelrondes tegemoet.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)