'Ajax wordt de komende vijf jaar misschien vier keer kampioen, dat is geen ramp'

'Ajax wordt de komende vijf jaar misschien vier keer kampioen, dat is geen ramp'

18-04-2021 11:31
158

Theo Janssen denkt dat Ajax als topclub in Nederland niet meer in te halen is door de concurrentie. De financiële mogelijkheden die de Amsterdammers hebben, zorgen er volgens de analist van de NOS en RTL voor dat het gat niet meer te dichten is.

De miljoenen die Ajax opstrijkt in de Champions League geven de regerend landskampioen een norm voordeel. "Ajax is weggelopen bij de andere clubs, zeg maar weggerend", laat Janssen optekenen in Het Parool. "Als je in staat bent om in de winterstop een spits te halen voor 22 miljoen euro, dan speel je in een andere league."

De dominantie is volgens de voormalig Ajacied geen vreemd fenomeen in Europa. "Ajax zal de komende vijf jaar misschien wel vier keer kampioen worden en daarmee wordt het verschil groter en groter. Dat is geen ramp. In Duitsland, Frankrijk en Italië heb je ook al tien jaar bijna altijd dezelfde kampioen. De rest huppelt mee. Ajax heeft het zelf afgedwongen en het is goed voor de uitstraling van het Nederlandse voetbal dat ze ook Europees aan de weg timmeren."

In de aanloop naar de bekerfinale van zondagavond betekent dat dus ook dat Vitesse op papier weinig kans heeft. "Maar in 2009 werd AZ kampioen en in 2010 was het Twente", weet de voormalig middenvelder. "Ik sluit niet uit dat dat incidenteel nog eens gebeurt. Ajax is goed, maar niet onverslaanbaar. Daar moet Vitesse zich zondag ook aan vasthouden."