'Revolutie op komst: Big Six en Spaanse en Italiaanse elite willen Super League'

'Revolutie op komst: Big Six en Spaanse en Italiaanse elite willen Super League'

Gepubliceerd: zondag 18 april 2021 om 16:00zo 18-04-2021 om 16:00

Laatste update: zondag 18 april 2021 om 17:04zo 18-04-2021 om 17:04

Sensationeel nieuws uit de top van het Europese voetbal: de plannen voor een Europese Super League worden nieuw leven ingeblazen. Twaalf clubs uit Engeland, Spanje en Italië willen de UEFA buitenspel zetten en voor zichzelf beginnen, melden The Times en The New York Times.

De plannen voor een eigen topcompetitie bestonden al langer: Josep Maria Bartomeu onthulde eind 2020 bij zijn vertrek als FC Barcelona-preses al dat de Catalanen in het project wilden stappen. De UEFA maakte vervolgens werk van een Champions League-hervorming: het toernooi moest uitgebreid worden en meer inkomsten genereren, zodat de absolute topclubs binnenboord zouden blijven. De Premier League-clubs zagen dit plan echter niet zitten.

Nu kiezen de grootste Engelse clubs dus voor een radicaal andere koers: volgens The Times hebben vijf van de Big Six-clubs – Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur – zich al aan het Super League-plan verbonden en is het nog wachten op de handtekening van Manchester City. The New York Times noemt ook Real Madrid, Atlético Madrid, Juventus, Internazionale en AC Milan. De Franse en Duitse clubs daarentegen lijken nog niet warm te lopen: Bayern München en Paris Saint-Germain zijn vooralsnog niet betrokken bij de plannen.

Deze Super League-plannen zouden de doodsteek zijn voor het grootste prestigeproject van de UEFA: de Champions League moet wellicht verdergaan zonder zijn grootste blikvangers. Dat de FIFA en de UEFA de totstandkoming van een nieuwe supercompetitie niet zien zitten, is al langer duidelijk. De FIFA liet al weten dat het Super League-deelnemers wilde uitsluiten van deelname aan WK's en EK's.

Wij brachten na de onthullingen van Bartomeu al in kaart hoe de Super League eruit moet gaan zien:

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws