Bekerfinalisten op rapport: Antony en Pasveer blinken uit, Tannane aan de ketting

Bekerfinalisten op rapport: Antony en Pasveer blinken uit, Tannane aan de ketting

18-04-2021 20:08 Laatste update: 20:14
76

De eerste prijs van het seizoen heeft een winnaar gekregen. Ajax en Vitesse maakten er een slijtageslag van in De Kuip, maar David Neres bezorgde Ajax in de extra tijd alsnog de winst. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de winnaars.

Ajax
Maarten Stekelenburg – 6: Hij kreeg een paar simpele vangballen en kon niets doen aan de gelijkmaker van de Arnhemmers. Stekelenburg deed – vijftien jaar na zijn eerste bekerfinale – wat hij kon en bezegelde de winst met een showduik, na een vrije trap van Bazoer.

Devyne Rensch – 5,5: Ajax had drie niet geheel fitte rechtsbacks in zijn selectie en koos voor Rensch, één van de grote revelaties dit seizoen. Bij de 1-1 van Vitesse oogde hij echter niet sterk en liet hij zich enigszins gelaten aftroeven door Openda. Na 75 minuten werd hij gewisseld.

Jurriën Timber – 6,5: We kunnen er niet meer omheen: Timber heeft dit seizoen definitief zijn naam gevestigd bij Ajax. IJskoud aan de bal en ook verdedigend op niet veel slippertjes te betrappen. Hoe lang kan Ajax nog van zijn – bij Feyenoord opgepikte – pareltje genieten? Het woord is aan de Europese topclubs.

Lisandro Martínez – 6,5: De beste Ajacied van de voorbije weken opende met een Daley Blind-achtige inspeelpass. Ook in het vervolg van de wedstrijd bewees hij zijn zelfvertrouwen aan de bal, maar na een half uur ging uitgerekend Martínez in de fout, met een doelpunt tot gevolg. Een half puntje eraf.

Nicolás Tagliafico – 6: Geen directe tegenstander om zich in vast te bijten en ook weinig ruimte om op te stomen: Tagliafico moest zijn momenten kiezen om te doen wat hij het liefst doet. Zoals altijd was hij goed voor minstens een zesje.

Edson Álvarez – 6,5: Hij had de taak om Tannane, de beste speler van de tegenstander, af te stoppen. Daar slaagde Álvarez over het algemeen prima in, ondanks de vele overtredingen die hij daarbij nodig had.

Davy Klaassen – 5,5: In de openingsfase dook hij nog regelmatig op in de zestien meter, daarna slonk zijn inbreng. Ook een man met het loopvermogen van Klaassen wordt blijkbaar een keer moe.

Ryan Gravenberch – 7,5: Je zou het bijna vergeten, maar hij moet zijn negentiende verjaardag nog vieren. Ook in de bekerfinale was hij goud waard: een doelpunt en een belangrijke rol bij de tweede treffer.

Antony – 7,5: In Rome viel hij tegen, in De Kuip was hij een stuk nadrukkelijker bij het spel betrokken. Sterker nog: de man uit São Paulo zorgde constant voor dreiging en was één van de beteren op het veld. Minpunt was zijn vervelende duw op Bazoer na een half uur. Hoe getalenteerd hij ook is, het zijn momentjes van kortsluiting waar de Braziliaan vaker last van heeft.

Sébastien Haller – 5,5: Begon cijfermatig ijzersterk aan zijn Amsterdamse avontuur, maar Ajax en zijn recordaankoop zijn nog geen match made in heaven. Haller werd ook in de bekerfinale nauwelijks in het spel betrokken en wist niet op te boksen tegen een overtal aan Vitesse-verdedigers. Vlak voor tijd kon hij echter 'gewoon' weer een assist noteren.

Dusan Tadic – 5,5: Was van de punt van de aanval naar de linksbuitenpositie verhuisd en voelde zich daar zichtbaar op zijn gemak. Tadic kon het goed vinden met collega-buitenspeler Antony en was voor rust vaak de animator van gevaarlijke Ajax-momenten. In de loop van de tweede helft zakte de aanvoerder echter weg.

Invallers
Perr Schuurs – x: Viel een kwartier voor het verstrijken van de reguliere speeltijd in voor Rensch en speelde te kort voor een beoordeling.

David Neres – x: Kon niet bepaald overtuigen tijdens het AS Roma-tweeluik en was buiten de basis gevallen, maar mocht alsnog zijn landgenoot Antony aflossen. Nam prompt sportieve revanche met de winnende treffer, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Jurgen Ekkelenkamp – x: Viel tegelijkertijd in voor Klaassen en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Erik ten Hag – 7: Het is een cliché, maar de winnende trainer heeft altijd gelijk. Nadat Vitesse rood kreeg, bracht hij direct Neres binnen de lijnen, met alle gevolgen van dien.

Vitesse
Remko Pasveer – 7,5: In 2004 was hij reservedoelman van verliezend bekerfinalist FC Twente, in 2012 was het hem ook niet gegund met Heracles Almelo. Bekersucces met Vitesse op zijn 37ste zou dus dé kroon op zijn lange carrière geweest zijn, maar het was hem niet gegund. Pasveer hield Vitesse lange tijd op de been met een aantal prima saves, maar kon niets doen aan de twee tegengoals.

Eli Dasa – 5,5: De Israëlische rechtsback met Ethiopische roots beschikt over een bewonderenswaardig loopvermogen, maar kon tegen Ajax niet vaak de weg naar voren zoeken. In verdedigend opzicht wed hij nogal eens op de proef gesteld. Wel was hij met een dieptepass betrokken bij de gelijkmaker van zijn club. Na rust kwam hij niet meer terug, in verband met een blessure die hij opliep.

Danilho Doekhi – 6,5: Hij werd ooit Jupiler League-kampioen met Jong Ajax, maar besloot zich daarna buiten Amsterdam verder te ontwikkelen als prof. Doekhi heeft inmiddels bewezen dat hij de subtop van de Eredivisie aankan.

Riechedly Bazoer – 7: Na tien minuten nam hij Klaassen in de houdgreep en trok hij zijn ex-teamgenoot breed glimlachend naar de grond. Klaassen kon er ook wel om lachen, maar Bazoer maakte wel duidelijk dat hij iets te bewijzen had tegen zijn oude club, waar hij in 2017 door de achterdeur vertrok. De Vitesse-uitblinker speelde sober en moest zich vooral concentreren op verdedigen, maar scoort een ruime voldoende.

Jacob Rasmussen – 4,5: De Deen is eigenlijk een ouderwetse voorstopper: positioneel sterk en feilloos in de lucht, maar enigszins statisch. Rasmussen had het toch lastig wanneer dynamische spelers als Klaassen en Antony zijn zone binnendrongen. In het slot van de reguliere speeltijd mocht hij inrukken, na een stevige charge op Antony. Het leverde Vitesse indirect een tegendoelpunt op.

Maximilian Wittek – 5: Zie Dasa: normaal gesproken van waarde met zijn aanvallende inbreng, maar ditmaal moest de back vooral verdedigen. De Duitser moest alle zeilen bijzetten tegen Antony en werd een paar keer vrij makkelijk gepasseerd door zijn Braziliaanse tegenstander.

Matus Bero – 5,5: Belangrijke kracht voor Vitesse, in de schaduw van de vedettes. Dat bewees hij al na tien minuten, toen hij de diepte zocht en een opgelegde kans voor collega Broja creëerde. Een groot minpunt: hij stond op papier op Gravenberch, die hij helemaal kwijt was in aanloop naar de 1-0.

Oussama Tannane – 5: Hij deed wat hij kon, probeerde ook zijn verdedigende arbeid te leveren, maar kwam eigenlijk niet los van bewaker Álvarez. De spelmaker kon niet brengen wat hij zo vaak wél gebracht heeft een maakte een enigszins gefrustreerde indruk. Dat bleek wel uit zijn tackle op Rensch, die hem de eerste gele kaart van de wedstrijd opleverde.

Sondre Tronstad – 5: Ook hij speelde een hoofdrol in de 1-0 van Ajax. Antony dook in de zone van de Noor op, die niet ingreep en bovendien Klaassen uit zijn rug het drukke centrum in liet lopen, zonder te controleren of iemand over kon nemen. Verder hebben we niet veel gezien van Tronstad.

Armando Broja – 6: Als Johan Derksen je graag ziet voetballen, dan kun je echt wel wat... Broja liet al vroeg in de finale een opgelegde kans liggen, maar liet – vooral in de eerste helft – met zijn werklust zien dat hij een toegevoegde waarde is voor dit Vitesse. De assist bij de 1-1 van Vitesse kwam van zijn rechter.

Loïs Openda – 6,5: Bij Club Brugge geldt hij als groot talent, als Vitesse-huurling presteert hij grillig, maar pakt hij wel degelijk zijn doelpuntjes mee. Dat deed hij ook in de bekerfinale: een beloning voor zijn energieke eerste helft. Dat hij per se door wilde na de blessure die hij hierbij opliep, is prijzenswaardig, maar eigenlijk niet zo verstandig... Na rust hebben we Openda niet meer gezien, totdat hij alsnog naar de kant werd gehaald.

Invallers
Dominik Oroz – 5,5: Een extra rechtsback was eigenlijk niet voorhanden, waardoor centrale verdediger Oroz na rust Dasa moest aflossen. Ajax had het wel in de gaten en zocht voortdurende de linkerkant op.

Idrissa Touré – 5: Loste Openda af, met nog één kwart te gaan, en moest als extra controleur voor meer stabiliteit zorgen bij Vitesse. Pakte niet lang daarna een onnodige gele kaart en moest in de slotfase naar achteren, maar kon zijn stempel niet bepaald drukken.

Tomás Hájek – x: Kwam na de rode kaart voor Rasmussen in de ploeg voor Tannane en speelde te kort voor een beoordeling.

Oussama Darfalou – x: Viel tegelijkertijd in voor Wittek en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Thomas Letsch – 5: Levert dit seizoen een topprestatie, maar zorgde voor chaos met zijn dubbele wissel na de rode kaart: een spits en een centrale verdediger voor een linksback en een aanvallende middenvelder. De verdedigers van Vitesse waren de organisatie even kwijt en Neres kon ongehinderd scoren.