Zes conclusies: bloedstollend competitieslot, breekt Ajax met 'transfertraditie'?

Zes conclusies: bloedstollend competitieslot, breekt Ajax met 'transfertraditie'?

18-04-2021 21:15 Laatste update: 02-06-2021 16:53
48

Ajax en Vitesse sleepten zich naar een verlenging toe in De Kuip, maar David Neres bezorgde Ajax nog in de reguliere speeltijd de eerste hoofdprijs van het seizoen. De ploeg van Erik ten Hag mag nu de dubbel binnenhalen, terwijl Vitesse een heftige strijd om Europees voetbal wacht. VoetbalPrimeur duidt deze bekerfinale in zes conclusies.

Ajax én Vitesse lopen op het tandvlees
Voor rust viel de ene na de andere speler al om. Eli Dasa kwam na rust niet meer terug en Loïs Openda was toen eigenlijk ook al rijp voor een wissel. Het extreem compacte speelschema in dit ultrakorte seizoen begint zijn tol te eisen, zagen we donderdag ook al tijdens AS Roma-Ajax. Voor een enkeling komt daar ook nog eens de ramadan bij. En we zijn nog lang niet klaar. Ajax moet nog één wedstrijd extra spelen – donderdag tegen FC Utrecht – maar heeft de buit al bijna binnen. Vitesse daarentegen speelt nog tegen Feyenoord én Ajax en moet nog aan de bak om zijn vierde plekje te behouden.

Razend spannend Eredivisie-slot op komst
Exact één week na deze finale staat Vitesse namelijk opnieuw in De Kuip. De Arnhemmers mogen namelijk proberen om in de strijd om plek vier een aanval van nummer vijf Feyenoord af te slaan: Europees voetbal óf play-offs, daar gaat het om. Bovendien gaan PSV en AZ met een gelijk puntentotaal de laatste vijf speelrondes in, met een plek in de Champions League-voorrondes als inzet. Met andere woorden: Ajax heeft de titel voor het grijpen, maar de Eredivisie gaat alsnog bloedstollende slotweken tegemoet.

De late wissels van Ten Hag en Letsch
Jacob Rasmussen werd van het veld gestuurd en beide trainers reageerden met twee wissels. Ten Hag bracht Jurgen Ekkelenkamp en David Neres, terwijl Letsch zijn moegestreden vedette Oussama Tannane én zijn linksback Maximilian Wittek naar de kant haalde. Vervolgens kwam Neres vrij voor de goal en was er geen linksback die hem nog af kon stoppen: 2-1. Ten Hag haalde met Antony zijn beste speler naar de kant, maar kreeg tóch zijn gelijk. "Een gouden wissel, zou ik zeggen. De gouden pik van Ten Hag", concludeerde analist van dienst Ronald de Boer.

Vitesse-vedettes moeten hoofdrol aan Pasveer laten
We noemden hem net al: Tannane groeide samen met Riechedly Bazoer uit tot grootste blikvanger in Arnhemse dienst. Uiteraard waren de ogen vooraf op dit duo gericht: Bazoer speelde achterin sober, maar sterk, terwijl Tannane vakkundig uit de wedstrijd werd gespeeld door Edson Álvarez. Remko Pasveer was uiteindelijk de beste man bij Vitesse: zonder de 37-jarige sluitpost was de finale wellicht voor rust al beslist. Was het zijn allerlaatste kans, na drie verloren bekerfinales in zeventien jaar tijd?

Het Bayern München van Nederland?
Ajax heeft zijn eerste prijs van het seizoen binnen en hoeft nog maar twee competitieduels te winnen om ook de titel te grijpen: en in dat geval wint het net als in 2019 de dubbel. Is het een tijdelijke opleving na een paar magere jaren of blijft Ajax het Nederlandse voetbal domineren, à la Bayern München, zoals veel Eredivisie-volgers al jarenlang vrezen? Het wordt interessant om te zien wat de concurrentie hier tegenoverstelt. PSV wil komend seizoen alvast de handschoen oppakken, met een grote financiële injectie.

Ajax lijkt met transfertraditie te breken
"Ik wil dolgraag bij Ajax blijven. Ik moet me nog meer ontwikkelen. Als ik er klaar voor ben, dan ben ik er klaar voor, maar nu nog niet", was getekend Ryan Gravenberch, misschien wel de grootste parel in de Ajax-selectie. In de voorbije jaren verkocht Ajax jaarlijks zijn belangrijkste spelers, maar op dit moment is er opvallend weinig beweging op de transfermarkt. Oké, Brian Brobbey vertrekt transfervrij en Andre Onana zou in 2022 hetzelfde kunnen doen, maar Ajax zou zijn selectie voor de verandering intact kunnen houden. Ook succestrainer Ten Hag lijkt er geen genoeg van te krijgen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)