De Jong weer tegenover Gudde in Studio Voetbal: Nee, dit gaat Henk niet regelen

De Jong weer tegenover Gudde in Studio Voetbal: "Nee, dit gaat Henk niet regelen"

18-04-2021 23:19
116

SC Cambuur-trainer Henk de Jong en KNVB-directeur Eric Gudde staan zondagavond tijdens Studio Voetbal tegenover elkaar: Gudde als tafelgast en De Jong via een videoverbinding live in de uitzending. De Cambuur-trainer baarde deze week opzien door te stellen dat Gudde beter niet de kampioensschaal uit kon reiken in Leeuwarden.

De Keuken Kampioen Divisie-koploper is officieel gepromoveerd en zou tegen concurrent De Graafschap ook de titel kunnen grijpen. Saillant genoeg liepen beide clubs vorig seizoen promotie mis, na een stemming met de KNVB en de overige clubs. De Jong vond het daarom niet verstandig als Gudde zich in Leeuwarden zou melden, liet hij deze week weten. "Het kan zomaar zijn dat je tegen De Graafschap kampioen wordt. Dan zit er publiek in het stadion, dan staat er publiek buiten het stadion", legt hij uit in Studio Voetbal. "Dat zou een hele ongemakkelijke situatie worden, misschien heel gênant. Want er wordt van alles geroepen en gescholden."

De Jong vreest dat hij de fans dan niet tegen kan houden. "Ik ken mijn eigen supporters, die zijn niet makkelijk. Eric is gelukkig directeur van Feyenoord geweest, want dit is klein Feyenoord: dan gaan er rare dingen geroepen worden", vervolgt hij. Gudde liet eerder deze week al weten dat hij het vreemd vond dat De Jong optrad als 'woordvoerder' van de club. "Ik heb uitstekend contact met Ard de Graaf (directeur van Cambuur, red.), die er elke keer heel professioneel mee om is gegaan. Wat wil je hiermee bereiken? Want wij hebben ook onze verantwoordelijkheden", reageert hij.

"Nee, dit gaat Henk niet regelen"
Gudde is dus niet van plan om Leeuwarden te mijden en heeft ook persoonlijk contact gehad met De Jong. "Ook vandaag (zondag, red.). Je hebt tegen je ploeg gezegd: streep eronder, we gaan weer helemaal opnieuw beginnen. Dat was misschien een opmerking geweest die in ieder geval wat prettiger overgekomen was. Ik heb met Ard de Graaf afgesproken: wij kijken wel hoe de komende weken lopen", aldus de KNVB-directeur, die echter een kanttekening plaatst. "Ik vind wel dat ze op een bepaalde manier de veiligheid moeten kunnen waarborgen. En daarvan zegt Ard de Graaf: dat is best wel lastig. "

De Jong blijft echter bij zijn standpunt. "Gaat Henk dat regelen? Nee, dit gaat Henk niet regelen. Ik heb het eerder meegemaakt met Dwight Lodeweges (nadat bekend werd dat die naar streekrivaal sc Heerenveen vertrok, bestormden boze Cambuur-fans het stadion, red.), wij moeten niet dingen opzoeken. Dat kun je niet tegenhouden, dat weten wij allemaal", stelt hij. "Ik zoek het helemaal niet op, ik vertel gewoon de waarheid. Wij hebben een geweldige band met de supporters en dat moet zo blijven. En weet je wat het is? Het is óns feestje en het mag niet verknoeid worden. Dat wil ik niet voor Eric en ook niet voor ons."