De Jong (KNVB) over Super League-problemen: Nadrukkelijk contact gehad met Ajax

De Jong (KNVB) over Super League-problemen: "Nadrukkelijk contact gehad met Ajax"

19-04-2021 00:10
46

Het Europese voetbal schudde zondag op zijn grondvesten, na het nieuws dat twaalf topclubs een eigen Super League wilden beginnen. Saillant genoeg zouden ze maandag tijdens een vergadering in Zwitserland instemmen met een nieuw Champions League-model, maar de verhoudingen zijn op scherp gezet, weet ook KNVB-directeur Gijs de Jong.

De Jong is ook aanwezig in Zwitserland en staat Studio Voetbal te woord. "Het is zeker een bommetje dat een paar clubs leggen onder een voorstel dat eigenlijk morgen (maandag, red.) zou worden afgehamerd", aldus de Minister van Buitenlandse Zaken van de KNVB, die zondag al stelling nam tegen de komst van de Super League. "En niet alleen wij hè? Het waren de UEFA, de bonden van de vijf topcompetities en de topcompetities zelf die het onderschreven. Maar naast ons ook vele andere bonden. En iedereen is eigenlijk verbijsterd."

De Europese bonden hadden zich in 2019 al tegen vergelijkbare plannen gekeerd, maar nu gooit een aantal eliteclubs alsnog lont in het kruitvat. De Jong benadrukt dat het Nederlandse voetbal niet blij is met de timing. "Dit is een soort gesloten competitie, die ervoor zorgt dat de nationale competities uitgehold worden. Dan wordt de Eredivisie minder interessant, omdat je niet meer clubs afvaardigt naar de competities daarboven. Dat is iets waar we ons nadrukkelijk tegen verzet hebben."

De Jong hoopt dat de kwestie met een sisser afloopt. "Ik denk dat er morgen een stevig statement uit zal gaan. We hopen nog steeds en we gaan ervan uit dat het voorstel dat door iedereen is voorbereid ook geaccordeerd zal worden", vertelt hij. Het zou voor de Nederlandse clubs in elk geval een stuk gunstiger zijn dan de totstandkoming van een Super League. "Dat is ook waarom we hier in Montreux zijn, juist om op te komen voor de Nederlandse belangen."

Dat doen ook de Nederlandse clubs zelf, benadrukt De Jong. "Nee, die zijn hier niet bij betrokken", doelt hij op de Super League-plannen. "We hebben ook nadrukkelijk contact gehad met Ajax, zoals we eigenlijk altijd proberen goed met de Nederlandse clubs en de Eredivisie op te trekken."