Primeur: voor het eerst twee Nederlandse scheidsrechters op een EK

Primeur: voor het eerst twee Nederlandse scheidsrechters op een EK

21-04-2021 18:10 Laatste update: 22:24
27

Op het aankomende EK zijn niet één, maar twee Nederlandse scheidsrechters actief. De UEFA heeft Björn Kuipers en Danny Makkelie uitgekozen, zo is woensdag officieel geworden.

Het is nog nooit voorgekomen dat er twee scheidsrechters uit Nederland actief zijn op een eindtoernooi. Voor Makkelie wordt het daarnaast de eerste keer dat hij zal fluiten op een EK of WK. Wel floot hij al tijdens de UEFA Nations League. Kuipers heeft met vier eindtoernooien (EK 2012, WK 2014, EK 2016 en WK 2018) al een flinke rugzak. Het EK 2021 (eigenlijk 2020) is overigens wel zijn laatste eindtoernooi.

Het is nog niet duidelijk welke wedstrijden Kuipers en Makkelie van de UEFA krijgen. Het EK begint op vrijdag 11 juni met de wedstrijd Turkije - Italië. Nederland begint op 13 juni tegen Oekraïne. De ploeg van bondscoach Frank de Boer neemt het daarna op tegen Noord-Macedonië en Oostenrijk.

Tweede primeur
Dat er voor het eerst twee Nederlandse scheidsrechters actief zijn op een EK is niet de enige primeur. Het is ook voor het eerst dat een vrouwelijke scheidsrechter aangesteld wordt op een mannentoernooi: dat is Stéphanie Frappart. De Française floot onlangs nog het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Letland.