Spaanse media zien 'onbetwiste leider' op Barça-middenveld: 'Een brute assist'

23-04-2021 08:24 Laatste update: 08:25
22

FC Barcelona heeft donderdagavond goede zaken gedaan in de strijd om de Primera División-titel, door in het eigen Camp Nou Getafe te verslaan (5-2). In de Spaanse media wordt er lovend gesproken over Ronald Koeman en Frenkie de Jong, maar er kan er maar één de beste zijn: Lionel Messi. VoetbalPrimeur maakt een rondje langs de Spaanse velden.

'Multifunctioneel'. Het is het woord waarmee Diario SPORT De Jong omschrijft na de wedstrijd tegen Getafe. De Nederlander speelde in de eerste helft op het middenveld naast Sergio Busquets, na rust was hij actief als een van de drie centrale verdedigers. 'Dat deed hij met vertrouwen. Zonder dat hij de impact van de bekerfinale (van vorige week zaterdag tegen Athletic Bilbao, red.) had, profiteerde de Nederlander in de eerste helft van het feit dat Sergi Roberto tactisch sterker is dan Sergiño Dest.'

Over de rol van Clément Lenglet is SPORT een stuk kritischer. 'Hij werd al snel onterecht bestraft met een gele kaart en na een ongelukkig moment van de Fransman kon Getafe de gelijkmaker maken. Ongelukkige acties, het was een goede beslissing van Koeman om hem na de rust te vervangen.'

El Mundo Deportivo is het met de lezing van SPORT eens en licht er één Barcelona-speler in het bijzonder uit. 'De Jong speelde wat moeizamer dan na zijn spectaculaire bekerfinale', valt er te lezen. De krant steekt de loftrompet over Lionel Messi, die twee keer scoorde en een assist gaf bij de 4-2 van Ronald Araujo. 'Hij maakte een doelpunt waarbij je bijna zijn jeugdige snelheid weer kon zien. Hij sloot zijn eerste helft af met een doelpunt als een precisiechirurg.'

Marca is het daarmee eens. 'Twee doelpunten binnen een halfuur en daarvoor nog een bal op de lat. De '10' van Barcelona is nog steeds hongerig, hij wil de 'Pichichi'. Hij leverde daarnaast de assist bij de goal van Araujo.'

De Jong krijgt de complimenten. 'De Nederlander is overal goed voor. Zocht in de eerste helft constant naar de ruimte op de helft van de tegenstander en in de tweede helft speelde hij als centrale verdediger.' De uitblinker op het middenveld was De Jong echter niet. 'Busquets was de auteur van een brute assist op Messi bij de 1-0. Hij is de onbetwiste leider op het Barça-middenveld.'

El Desmarque gaat dieper in op de woede-uitbarsting van Koeman aan het adres van verdediger Óscar Mingueza. 'Met een 3-2 stand op het scorebord was Koeman woedend, omdat Mingueza de verdediging onbewaakt achterliet. De trainer 'strafte' hem met een wissel.'

Het koppel De Jong/Busquets op het middenveld van Barcelona was volgens El Desmarque goud waard. 'De Jong was in de eerste helft, gesteund door Busquets, veelvuldig bij het strafschopgebied van Getafe te vinden. Busquets was, op Messi na, de beste man op het veld bij Barça.'