Mogelijk rest van seizoen fans in Eredivisie-stadions: 'Die wet kan er snel komen'

Mogelijk rest van seizoen fans in Eredivisie-stadions: 'Die wet kan er snel komen'

23-04-2021 13:15 Laatste update: 28-04-2021 18:22
87

De kans is aanwezig dat de Eredivisie-clubs de rest van het seizoen fans mogen ontvangen in het stadion. Er is een wetsvoorstel voor testbewijzen gedaan en als die wordt geaccepteerd, dan kunnen er in ieder geval tot het einde van het seizoen supporters bij de wedstrijden zijn. Dat zegt een woordvoerder van de KNVB tegen VoetbalPrimeur.

Tegenover deze website laat de woordvoerder weten dat er mogelijk ook supporters tijdens de overige Eredivisie-duels (speelronde 31 tot en met 34) op de tribunes zitten. "Daarvoor zijn we afhankelijk van het doorgaan van de testwet. Daar wordt nu over gesproken in Den Haag. Als die testwet er doorheen komt, dan kunnen we tot het einde van het seizoen met publiek spelen."

De kans is alleen aanwezig dat speelronde 31 nog zonder publiek afgewerkt wordt. Op de website van de Rijksoverheid staat dat het kabinet 'ernaar streeft' om de testwet begin mei in werking te laten gaan. Op de laatste dag van april en de eerste dagen van mei staat de 31ste speelronde op de planning, waar zonder de testwet geen fans bij mogen zijn. Het is dus nog zeer de vraag of het wetsvoorstel op tijd geaccepteerd wordt, om daar verandering in te brengen. "Zo’n wet kan er heel snel doorheen komen", stelt de bondsmedewerker. "We weten alleen niet wanneer deze wet geaccepteerd wordt."

"Als de testwet er komt, dan verwacht ik dat we hetzelfde gaan zien als bij de duels in speelronde dertig: een ongeveer gelijk percentage van het stadion dat gevuld mag worden", gaat het vanuit Zeist verder. "Hoeveel mensen er naar binnen mogen, is echter ook afhankelijk van de overheid."

Komend weekend mogen de Eredivisie-clubs ook publiek toelaten in de stadions, al is dat in eerste instantie eenmalig. Dan staat onder andere de topper tussen Ajax en AZ op het programma, waar 7500 toeschouwers bij aanwezig mogen zijn. Bij het duel tussen Feyenoord en Vitesse, dat in De Kuip afgewerkt wordt, mogen 6500 toeschouwers plaatsnemen. Bij PSV - FC Groningen kunnen er vierduizend supporters aanwezig zijn.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)