Belangrijke rol voor VAR: PSV wint van Groningen na afgekeurde goals en penalty

24-04-2021 20:42 Laatste update: 20:52
234

PSV heeft de thuiswedstrijd tegen FC Groningen winnend afgesloten, maar gemakkelijk ging het zeker niet. Na ruim negentig minuten spelen stond er een 1-0 eindstand op het scorebord. De VAR speelde een belangrijke rol door in te grijpen bij twee PSV-goals en door arbiter Jeroen Manschot te wijzen op een handsbal van Wessel Dammers.

Voor aanvang van de wedstrijd stonden de twee ploegen en het aanwezige publiek stil bij het overlijden van PSV-icoon Willy van der Kuijlen. De topscorer aller tijden van de Eredivisie werd herdacht met een indrukwekkende minuut stilte en in de elfde minuut van de wedstrijd stond het aanwezige publiek op voor een groot applaus.

Op het veld was het aan PSV om aanvallend het verschil te maken. FC Groningen trok zich terug op de eigen helft en kwam er slechts sporadisch uit via een counter. Cody Gakpo was na ongeveer een kwartier spelen dichtbij de openingstreffer: hij schoot van afstand snoeihard tegen de lat van het Groningen-doel. Niet veel later greep Sergio Padt goed in, toen Donyell Malen voor zijn doel verscheen.

In de tweede helft brandde de wedstrijd helemaal los. Groningen zorgde meteen voor gevaar: Ahmed El Messaoudi dook op voor Yvon Mvogo, maar raakte de paal. Niet veel later dacht Eran Zahavi de 1-0 op het scorebord te zetten. Hij tikte een voorzet van Denzel Dumfries achter Padt, maar de rechtsback van PSV gaf de voorzet nét te laat. De bal was al over de achterlijn geweest. Scheidsrechter Manschot zag het in eerste instantie niet, maar VAR Kevin Blom gooide roet in het eten voor PSV.

Vier minuten later kon het aanwezige publiek in het Philips Stadion alsnog juichen. De bal ging op de stip na een zeer ongelukkige handsbal van Dammers. Ook hier floot Manschot in eerste instantie niet, maar na inmenging van de VAR ging de bal alsnog op de stip. Zahavi ging achter de bal staan en liet Padt kansloos: 1-0.

De tweede helft van PSV was een uitstekende, maar de ploeg van trainer Roger Schmidt had moeite om weg te lopen bij Groningen. Zo werd een doelpunt van Gakpo werd afgekeurd vanwege buitenspel (weer zag de arbitrage het niet, maar de VAR wel). Vervolgens kreeg ook Malen nog een keer het deksel op de neus: hij werkte de bal achter Padt in het doel, maar weer werd de treffer afgekeurd wegens buitenspel. Nu hoefde Blom niet in te grijpen, de grensrechter zag het goed.

Echt in gevaar kwam PSV in het restant van de wedstrijd niet meer, al kwam Padt nog dichtbij een kopbal toen hij in de blessuretijd mee naar voren ging. PSV doet goede zaken in de strijd om de tweede plaats: het neemt een voorsprong van drie punten op AZ, dat zondag nog wel in actie komt tegen Ajax. Het doelsaldo van PSV is echter beduidend beter. Groningen blijft met 46 punten op de zesde plaats staan.