Spelersrapport: Stekelenburg en Klaassen ijzersterk, maar AZ levert hoogste cijfer

Spelersrapport: Stekelenburg en Klaassen ijzersterk, maar AZ levert hoogste cijfer

25-04-2021 16:32 Laatste update: 16:40
90

Ajax mag zichzelf officieus Eredivisie-kampioen worden na een topper tegen AZ, die het aanzien meer dan waard was. De gasten uit Alkmaar namen in de loop van de eerste helft het heft in handen, maar Ajax drukte na rust door en won uiteindelijk met 2-0 dankzij goals van Davy Klaassen. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit.

Ajax
Maarten Stekelenburg – 7,5: Remko Pasveer kan zijn borst natmaken! De 37-jarige Vitesse-doelman gaat volgend seizoen de concurrentie aan met zijn één jaar oudere collega, die Ajax zondag op de been hield tegen AZ. Zeker voor rust moest hij meerdere malen aan de bak, maar Stekelenburg bleef fier overeind.

Devyne Rensch – 5: Dit seizoen doorgebreken als rechtsback, maar Rensch werd zondag flink op de proef gesteld door de geoliede AZ-tandem Wijndal-Karlsson. Met name voor rust werd hij bij vlagen overlopen. Trainer Ten Hag keek het nog even aan, maar haalde Rensch na een uurtje naar de kant.

Jurriën Timber – 5,5: Ook Timber mocht aan de bak, met Myron Boadu als tegenstander. Speelde geen vlekkeloze wedstrijd, maar hield samen met Stekelenburg en zijn collega-verdedigers wel de nul.

Lisandro Martínez – 6,5: De beste Ajacied van de afgelopen weken ging voor rust één keer flink in de fout. Na een half uur spelen liet hij Albert Gudmundsson ontsnappen, maar had hij geluk dat dit geen tegengoal opleverde. In de tweede helft was hij echter de Martínez zoals we hem inmiddels kennen.

Nicolás Tagliafico – 6,5: Hij gaf tegen FC Utrecht een onnodige penalty weg en hielp AZ in minuut drie al aan een vrije trap op de rand van de zestien. Het zit echter in het spel van de Argentijnse publiekslieveling afgesloten: Tagliafico neemt geen genoegen met minder dan honderd procent inzet en was tegen AZ weer overal op het veld te vinden. Af en toe over het randje, maar een altijd belangrijke pijler onder dit Ajax-team.

Edson Álvarez – 7: In balbezit heeft hij Ajax niet zoveel te bieden. Het hoge tempo van de wedstrijd stokte op het moment dat de Mexicaan in balbezit kwam. Als stofzuiger is hij echter goud waard voor Ajax. Vlak voor rust voorkwam hij een doelpunt met een schitterende tackle.

Davy Klaassen – 8: Hij had midweeks een uurtje rust gekregen tegen FC Utrecht en kon zich weer ouderwets uitleven. Uiteraard was het Mister 1-0 die na rust de wedstrijd openbrak. Vlak nadat hij tot Man of the Match werd gekroond, pakte hij ook de 2-0 mee. We hebben het al vaker gezegd, we zeggen het opnieuw: het terughalen van Klaassen is een gouden greep geweest voor Ajax.

Ryan Gravenberch – 7: Blijft met speels gemak meedraaien bij Ajax. Hij verklaarde na de bekerfinale dat hij nog een jaartje in Amsterdam wil blijven: vele Ajax-fans zullen de vlag uit hebben gehangen toen ze dat nieuws hoorden.

Antony – 5: De Braziliaan blijft een grillige voetballer. De ene keer heeft hij het op zijn heupen, de andere keer is hij onzichtbaar. Tegen AZ had Antony één van zijn mindere dagen: weinig van zijn acties lukten en hij moest vaker achter directe tegenstander Owen Wijndal aan dan andersom. Na 63 minuten zat zijn wedstrijd erop.

Sébastien Haller – 6: Aan zijn inzet lag het niet: Haller probeerde regelmatig in de bal te komen en gooide er af en toe zelfs een sliding uit. Maar het lijkt erop dat Ajax en zijn recordaankoop nog steeds aan elkaar moeten wennen. Twee aardige kopkansen kreeg hij, maar Haller kon zijn statistieken niet opvijzelen. Zijn overstapje bij de 1-0 van Klaassen verdient dan weer wel complimenten.

Dusan Tadic – 7: Hij deed in het eerste uur niet zoveel met de ruimte die hij af en toe van Yukinari Sugawara kreeg. Maar toen kon hij tóch weer een assist noteren: nummer vijftien van dit Eredivisie-seizoen alweer, nummer 23 in alle competities. Tel daar nog eens 22 doelpunten bij op: het blijven hallucinante cijfers.

Invallers
Noussair Mazraoui – 6: Kwam in de loop van de eerste helft in de ploeg voor Rensch. Die deed het goed tijdens de afwezigheid van Mazraoui, die echter de eerste Ajax-rechtsback is en blijft. Dat bewees hij ook tijdens zijn invalbeurt: grote kans dat Mazraoui tijdens de volgende wedstrijd weer in de basis staat.

David Neres – 6,5: Viel tegelijkertijd in voor landgenoot Antony. Ook met Neres is het meestal alles of niets, maar hij was ditmaal constant dreigend en liet een betere indruk achter dan zijn landgenoot. Een geslaagde sollicitatie naar een basisplek?

Brian Brobbey – x: Pakte in de slotfase nog een paar minuutjes mee als vervanger van Haller en speelde te kort voor een beoordeling.

Oussama Idrissi – x: Mocht in de extra tijd nog even invallen tegen zijn oude club, toen Tadic een applauswissel kreeg. Speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Erik ten Hag – 6,5: Experimenteerde tegen FC Utrecht met Kudus en Neres op de plekken van Klaassen en Antony, maar kwam daar al snel op terug. Met andere woorden: Ten Hag greep terug naar de ideale Ajax-formule die hij in de loop van het seizoen heeft gevonden. Staat op het punt om zijn tweede dubbel met Ajax te winnen en verdient daarvoor alle credits.

AZ
Marco Bizot – 8,5: "Een Neuer-redding", sprak Ronald de Boer bij rust zijn bewondering uit in de ESPN-studio. Zijn kamikazesave op de kopbal van Haller mocht er inderdaad zijn. Ook zijn zweefduik na een vrije trap van Tadic en zijn reddingen op schoten van Tagliafico getuigden van klasse. Niet alleen de Ajax-doelman, ook zijn AZ-collega blonk zondag uit: aan de goals van Klaassen kon hij uiteraard niets doen.

Yukinari Sugawara – 5,5: De stand-in van Jonas Svensson mocht direct zijn borst natmaken, met Tadic als directe tegenstander. De Japanner hield zich redelijk staande, maar moest op zijn tenen lopen en liet zich op een cruciaal moment in de luren leggen door zijn geslepen tegenstander: Ajax' openingstreffer was het gevolg.

Timo Letschert – 6: Het is alweer een tijdje geleden, maar Letschert zat als speler van FC Utrecht op de bank bij Oranje en vertrok niet lang daarna voor 3,5 miljoen euro naar Serie A-club Sassuolo. Het is nog iets te vroeg om weer aan het Nederlands elftal te denken, maar Letschert begint zich te herpakken na een paar moeizame seizoenen. Tegen Ajax werkte hij een degelijke pot af.

Bruno Martins Indi – 6,5: AZ wil met hem door en hij wil langer bij AZ blijven. BMI liet in Amsterdam zien dat hij inderdaad prima meekan bij een topclub in de Eredivisie. Haller had geen fijne middag tegen de WK 2014-held, die voortdurend het randje opzocht.

Owen Wjindal – 7: Tijdens de vorige ontmoeting met Ajax had hij het moeilijk met Antony en kreeg hij voor het eerst in zijn nog prille carrière kritiek. In Amsterdam nam hij revanche: Wijndal speelde met flair, schroomde niet om Antony aan te pakken en denderde als vanouds keer op keer naar voren.

Fredrik Midtsjö – 6,5: Het tempo lag hoog, maar dat is voor de Noorse ijzervreter nooit zo'n probleem. Midtsjö was vrijwel altijd aanspeelbaar in de drukte, behield in dat geval het overzicht en wist de bal meestal naar dezelfde kleur te spelen.

Albert Gudmundsson – 5: Misschien wel de minst koelbloedige IJslander ter wereld. Na een half uur zagen we hem voor het eerst, toen hij vrije doortocht richting de goal van Stekelenburg kreeg: Gudmundsson keek even opzij, besloot toch maar zelf te gaan en miste. Het is hem dit seizoen al veel te vaak overkomen wanneer hij één op één met de keeper kwam.

Teun Koopmeiners – 5: Hij had door een schorsing drie weken uit kunnen rusten, maar kon bij terugkeer op het veld zijn stempel niet echt drukken. Koopmeiners opende met een royaal gemiste vrije trap vanaf de rand van de zestien en liet na rust Klaassen uit zijn rug lopen, met de openingstreffer tot gevolg.

Calvin Stengs – 5: De AZ-stylist had het niet echt. Stengs wilde een paar keer uitpakken met een ingenieuze pass met de buitenkant, die vervolgens niet begrepen werd door zijn ploeggenoten. Zijn directe tegenstander Tagliafico kwam bovendien vaak gevaarlijk door.

Myron Boadu – 5,5: Hij kreeg meer ruimte dan in de gemiddelde Eredivisie-wedstrijd en kon lekker uitwijken naar de zijkanten. De AZ-topscorer bezorgde zijn tegenstanders dan ook handenvol werk, al kon hij in het strafschopgebied zijn stempel niet drukken.

Jesper Karlsson – 6,5: Eén van de meest aangename verrassingen van dit Eredivisie-seizoen. De Zweed vormt een sterk duo met Wijndal en was in de eerste helft de architect van meerdere gevaarlijke AZ-aanvallen. Na rust wist hij zijn stempel echter niet te drukken.

Invallers
Dani de Wit – x: Viel in de slotfase in voor Gudmundsson en speelde te kort voor een beoordeling.

Tijjani Reijnders – x: Kwam niet lang daarna in de ploeg voor Karlsson en speelde te kort voor een beoordeling.

Ramon Leeuwin – x: Maakte de laatste twee minuten vol als vervanger van Letschert en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Pascal Jansen – 6,5: Nam onder moeilijke omstandigheden het stokje van Arne Slot over, maar heeft AZ weer aardig aan de praat gekregen. Het was niet genoeg voor een goed resultaat in Amsterdam en waarschijnlijk ook niet voor een tweede plek, maar Jansen verdient het om een volledig seizoen met deze AZ-selectie aan de slag te kunnen gaan.