Zeven conclusies: De Boer ziet vier EK-aspiranten en vier -vraagtekens in de Arena

Zeven conclusies: De Boer ziet vier EK-aspiranten en vier -vraagtekens in de Arena

25-04-2021 17:43 Laatste update: 17:58
30

AZ legde Ajax één helft lang het vuur aan de schenen, maar de Amsterdammers sloegen in de tweede helft twee keer zo hard toe en wonnen de enerverende topper. Ajax heeft nog één puntje nodig om zich ook officieel tot kampioen te kronen, voor AZ lonkt plek drie en de Europa League. VoetbalPrimeur beschouwt deze voetbalmiddag na, aan de hand van zeven conclusies.

Ideale schoonzonen van AZ kunnen ook hard zijn
Ajax heeft de schaal nog altijd niet binnen, maar de titelrace is eigenlijk sinds eind januari niet spannend geweest. Dat had het wel kunnen zijn als AZ niet al die voorsprongen weg had gegeven in het begin van het seizoen. In de eerste helft was AZ gewoon beter en presenteerde het zich als een waardige uitdager van de aanstaande kampioen, hoewel het ook al voorrang moet verlenen aan PSV. AZ krijgt vaak kritiek dat het te lief speelt, maar blijkt ook met het mes tussen de tanden te kunnen spelen: Bruno Martins Indi en Owen Wijndal zaten er kort op tegen Sébastien Haller en Antony.

Topfit Ajax drukt in de tweede helft door
De gasten uit Alkmaar konden die prima eerste helft echter geen vervolg geven en moesten na rust hun meerdere erkennen in Ajax. De thuisploeg maakte vooral in fysiek opzicht het verschil, moest ook Teun Koopmeiners na afloop toegeven. "Ajax is gewoon een topfitte ploeg." Opmerkelijk, want Ajax speelde alweer zijn 47ste wedstrijd sinds medio september, terwijl AZ op 'slechts' 39 staat.

Complimenten voor Van Boekel
Ere wie ere toekomt: Ajax-AZ was een fijne wedstrijd voor de neutrale kijker en dat was ook de verdienste van Pol van Boekel. In negentig minuten tijd werd er achttien keer gefloten en één gele kaart uitgedeeld. De arbiter uit Vierlingsbeek floot dus niet kinderachtig en hield het tempo in de wedstrijd.

Geen topseizoen, wel met kop en schouders erbovenuit
Ervan uitgaande dat er tijdens Ajax-FC Emmen geen gekke dingen gebeuren, zou Feyenoord in de week daarna een erehaag willen vormen voor de kersverse kampioen? Het zou wel symbolisch zijn voor de verhoudingen van dit seizoen. Ajax heeft zijn concurrenten sinds de toppermaand januari niet meer in de buurt laten komen en kan na speelronde 31 al gehuldigd worden. Ajax haalde lang niet elke week het niveau van de tweede helft tegen AZ, maar kon altijd terugvallen op individuele klasse en was meestal een stuk stabieler dan de concurrentie.

Vier EK-aspiranten op het veld
Bondscoach Frank de Boer – zondag aandachtig toeschouwer in Amsterdam – is ongetwijfeld al bezig met zijn EK-lijstje. Welke hoofdrolspelers tijdens Ajax-AZ kunnen rekenen op een uitnodiging? Maarten Stekelenburg, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch en Owen Wijndal waren er tijdens de laatste interlandperiode al bij, haalden zondagmiddag een ruime voldoende en hebben goede papieren.

Ook vier EK-vraagtekens
Calvin Stengs daarentegen werd ook geselecteerd door zijn schoonvader, maar maakte ditmaal minder indruk: hij zal nog aan de bak moeten in de laatste weken van het seizoen. Dat geldt ook voor Teun Koopmeiners en Myron Boadu, die naar het jeugd-EK werden verwezen en zondag hun stempel niet konden drukken. De Boer zal de naam van Marco Bizot met potlood hebben opgeschreven. De AZ-sluitpost staat in de hiërarchie achter Jasper Cillessen, Tim Krul en Stekelenburg: hoe geweldig Bizot ook keepte in de Arena, het lijkt erop dat De Boer liever de ervaring van Stekelenburg – met één WK-finale en vier eindtoernooien op de teller – meeneemt als derde keeper.

Eindelijk zijn de fans weer terug
Het is een open deur, maar voetbalwedstrijden zijn gewoon leuker als er fans op de tribune zitten, ook al zijn het er maar 7500 op een capaciteit van 55.500.  De reacties vanuit het publiek maken de wedstrijd: eindelijk horen we weer ontzetting na een gemiste kans, gejuich na een doelpunt en gemor na een overtreding. Enige minpunt: het kleine groepje fans dat de invalbeurt van Brian Brobbey met gefluit begeleidde.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)