Koeman werkt aan 'Wonder van Barcelona': 'Een 9,5 als hij de dubbel wint'

Koeman werkt aan 'Wonder van Barcelona': 'Een 9,5 als hij de dubbel wint'

27-04-2021 12:00 Laatste update: 12:36
57

De nasleep van de historische nederlaag tegen Bayern München, vertrokken spelers, de opbouw van een nieuw elftal, de vertrekwens van Lionel Messi, een presidentsverkiezing en financiële doemscenario's: het eerste seizoen van Ronald Koeman als trainer van FC Barcelona is nauwelijks te bevatten. Maar met de eindstreep in zicht, is Barça in één klap dé titelkandidaat in Spanje. VoetbalPrimeur praat met journalisten Juan Manuel Díaz Montesinos (Diario SPORT) en Joan Poquí (Mundo Deportivo).

Koeman heeft een droomweek achter de rug met Barcelona: niet alleen werd er gewonnen van Villarreal (1-2), concurrenten Atlético Madrid (2-1 tegen Athletic Bilbao) en Real Madrid (0-0 tegen Real Betis) morsten kostbare punten. Atlético staat nog eerste met 73 punten, maar met één wedstrijd minder op de teller volgt Barça op twee punten. 'Het Wonder van Koeman komt steeds dichterbij. Het wonder van de dubbel komt steeds dichterbij', jubelt Diario SPORT. 'Barcelona is de grote favoriet om kampioen te worden en het hangt alleen nog van Barcelona zelf af.'

'Barça beter in vorm dan Atlético en Real'
De Catalaanse pers is dus - op z'n zachtst gezegd - enthousiast over de ontwikkelingen in Camp Nou. "Het is uit-ste-kend", zegt SPORT-verslaggever Montesinos tegen VoetbalPrimeur. "Koeman heeft niet alleen de beker gewonnen, maar biedt Barcelona ook weer perspectief. Pedri, Dest, Araujo, Mingueza... Dat zijn jongens met toekomst. En Koeman heeft de band tussen Messi en Barça hersteld. En wat te denken van Sergio Busquets en Jordi Alba."

"Koeman kreeg bij zijn komst te maken met een verdwaalde ploeg, die net met 2-8 was vernederd door Bayern. En eigenlijk was er geen fatsoenlijke clubleiding. Ondanks al die moeilijkheden is Koeman erin geslaagd de weinige versterkingen in te passen, nieuwe talenten te ontdekken en Barça weer competitief te maken', aldus Montesinos, die bijval krijgt van Mundo Deportivo-journalist Poquí. "Ik geef Koeman een 7 voor zijn eerste seizoen. Als Barça goed blijft spelen en tot het einde meedoet om de landstitel, wordt het een 8. En als ze de dubbel winnen (de Copa del Rey is al binnen, red.) een 9,5."

Of Barça ook echt de landstitel gaat winnen: Montesinos en Poquí durven hun hand er niet voor in het vuur te steken. "Het is moeilijk te zeggen", zegt eerstgenoemde. "Maar de voorwaarden zijn in elk geval aanwezig. Barça lijkt beter in vorm dan Atlético en Real."

'Meester Koeman'
De naam viel al even: Lionel Messi. De Argentijn is weer gelukkig en dus straalt Barcelona ook weer. Koeman verdient veel complimenten voor de manier waarop hij grip heeft gekregen op Messi. "Koeman behandelt Messi met oneindig veel respect", vertelt Poquí. "De breuk met Luis Suárez is nu ook verleden tijd: Koeman heeft Messi helemaal voor zich gewonnen.'

"Koeman heeft zonder twijfel laten zien dat hij een meester is in het lijmen van scheuren", voegt Montesinos eraan toe. "Vanaf de eerste dag heeft hij respect getoond voor Messi. En niet onbelangrijk: hij heeft Leo laten inzien dat zijn ideeën goed zijn."

Kortom, het gaat Koeman voor de wind in Barcelona. Toch zaaien Spaanse media zo nu en dan twijfel over de toekomst van de Nederlander in Camp Nou. "Maar Koeman verdiende al voor het winnen van de Copa del Rey een nieuw contract", aldus Montesinos. "Hij heeft de basis gelegd voor een nieuw tijdperk. Het was aan het begin van het seizoen ondenkbaar dat Barça de dubbel zou kunnen winnen."

Met de wekelijkse kritiek van Koeman op de Spaanse arbitrage hebben Poquí en Montesinos geen moeite. "Misschien moet hij iets rustiger aan doen, maar ik vind het leuk dat hij zo protesteert. Ik zou hetzelfde doen", lacht de MD-verslaggever. "Koeman is gewoon eerlijk", benadrukt Montesinos. "Hij zegt wat hij denkt en stelt fouten van de scheidsrechters aan de kaak. Meestal heeft hij gelijk."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)