Noodverordening in Arnhem: burgemeester vreest rellen tussen voetbalsupporters

Noodverordening in Arnhem: burgemeester vreest rellen tussen voetbalsupporters

27-04-2021 11:35 Laatste update: 11:42
95

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem vreest supportersrellen en heeft voor Koningsdag een noodverordening uitgevaardigd. Er zijn signalen dat supporters van FC Twente en NEC naar Arnhem gaan voor een confrontatie met de achterban van Vitesse.

De noodverordening geldt twaalf uur lang: van tien uur 's ochtends tot tien uur 's avonds. De autoriteiten denken dat een aangekondigde coronademonstratie van de organisatie 'Weg met dit Kabinet' misbruikt gaat worden om te rellen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat er zogenaamde 'Defend'-groepen naar Arnhem willen komen. Die zijn eerder betrokken geweest bij coronademonstraties die uit de hand gelopen zijn.

Door de noodverordening is de politie makkelijker in staat om te controleren en in te grijpen, mocht dat nodig zijn. De demonstratie mag doorgaan, maar wel onder voorwaarden. Het maximum aantal deelnemers ligt op 500 en er mag alleen op de Markt worden gedemonstreerd.

"Demonstreren is een grondrecht, en het is onze plicht om dat op een veilige manier te faciliteren door een geschikte plek aan te wijzen en afspraken te maken met de organisatie. Signalen van risico's op rellen op verschillende plekken in de stad, brengen dat demonstratierecht in gevaar", zegt Marcouch tegen Omroep Gelderland. "Bovendien zullen veel mensen op deze zonnige Koningsdag de parken opzoeken. Ik laat het niet toe dat gezinnen met jonge kinderen, of nietsvermoedende parkbezoekers, terecht komen in een groep relschoppers. Deze noodverordening is daarom nodig."