Waarom Ajax, PSV en AZ moeten juichen voor Chelsea en Manchester United

Waarom Ajax, PSV en AZ moeten juichen voor Chelsea en Manchester United

Gepubliceerd: donderdag 6 mei 2021 om 11:30do 06-05-2021 om 11:30

De rol van de Eredivisie-clubs is uitgespeeld tijdens de laatste Europese weken van dit seizoen: toch is de afloop van deze Champions League- en Europa League-jaargang ook voor AjaxPSV en AZ interessant. Chelsea en Manchester United kunnen het Nederlandse voetbal een handje helpen. VoetbalPrimeur legt uit waarom.

Ajax
De kampioen van de Eredivisie is inmiddels bekend. Doordat Nederland het seizoen '19/'20 afsloot als nummer tien van de coëfficiëntenranglijst, mag Ajax zich direct in de poulefase melden. De vraag is nu in welke Pot het belandt tijdens de loting: Pot 2 of Pot 3?

De eerste Champions League-Pot is voorbehouden aan de kampioenen van Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal, plus de winnaars van dit Champions League- en Europa League-seizoen. De overige potten worden op basis van de clubranking gevuld. Een paar weken terug schreven we nog dat Ajax – de huidige nummer 17 van Europa – dankzij West Ham United op koers lag voor de sterk bezette tweede pot, maar inmiddels ziet de wereld er weer iets anders uit. Chelsea heeft The Hammers uit de top-vier van de Premier League gestoten: The Blues staan op de clubranking boven Ajax, dat voorlopig een pas op de plaats moet maken en virtueel in Pot 3 uitkomt.

Maar het seizoen is nog lang niet voorbij en Ajax kan alsnog in Pot 2 belanden. Als Chelsea zijn vierde plek nog verspeelt, Paris Saint-Germain nog kampioen van Frankrijk wordt, Juventus buiten de top-vier van de Serie A valt óf FC Porto eerste of derde wordt in eigen land, zou dat goed nieuws zijn voor Ajax. Aan de andere kant: Borussia Dortmund heeft nog alle kans om de top-vier van de Bundesliga binnen te dringen en Ajax een extra zetje richting Pot 3 te geven. Maar ook als dat gebeurt én alles blijft zoals het is in de overige topcompetities, kan het nog goed aflopen.

CL-winst Chelsea: goed nieuws voor Ajax
Eén van de hoger gerankte clubs kan namelijk nog naar Pot 1 promoveren: Chelsea gaat hoe dan ook geen landskampioen meer worden, maar kan wel nog de Champions League winnen. Als The Blues inderdaad Manchester City verslaan in de finale, verhuizen ze van Pot 2 naar Pot 1 en schuift Ajax een plekje op.

CL-winst Manchester City: slecht nieuws voor Ajax
De Amsterdammers zouden niets hebben aan een Champions League-zege van Manchester City: de aanstaande Premier League-kampioen komt namelijk sowieso al in Pot 1. Als The Citizens ook nog de Champions League winnen, staan ze 'dubbel geparkeerd' in Pot 1 en is het de kampioen van Rusland – nummer 7 van Europa aan het eind van vorig seizoen – die de plek van de Champions League-winnaar mag overnemen. Kersvers kampioen Zenit Sint-Petersburg is de huidige nummer 28 van de clubranking. Ajax zal dus niet doorschuiven als Manchester City in Istanbul de Cup met de Grote Oren pakt.

EL-winst Manchester United: goed nieuws voor Ajax
Die andere club uit Manchester kan Ajax wél helpen. Manchester United staat in eigen land tweede en koerst af op een plekje in Pot 2: als het de Europa League wint, promoveert het echter van Pot 2 naar Pot 1, waardoor ook Ajax doorschuift. De andere drie halve finalisten kunnen zich via de eigen competitie niet meer kwalificeren voor de Champions League. Villarreal, Arsenal en AS Roma kunnen bij Europa League-winst nog een sluiproute naar het miljardenbal nemen, maar Ajax moet dus hopen dat deze drie het afleggen tegen Manchester United.

PSV/AZ
Voor PSV en geldt precies hetzelfde: ook in Eindhoven en Alkmaar zal de komende weken geduimd worden voor The Mancunians. Eén van deze twee clubs wordt tweede in de Eredivisie en begint in principe in de tweede Champions League-voorrondes voor niet-kampioenen. Maar als Manchester United de Europa League wint, mag PSV of AZ één voorronde later beginnen.

EL-winst Manchester United: goed nieuws voor PSV/AZ
Dat zit zo: Manchester United gaat zich via de eigen competitie al plaatsen voor de Champions League en zou dus twee tickets tegelijk pakken, als het ook nog de Europa League wint. In dat geval profiteert de nummer drie van Frankrijk: die hoeft dan geen voorrondes te spelen en mag direct het hoofdtoernooi in. Dit heeft ook wat verschuivingen in de voorrondes tot gevolg en daarvan kan PSV of AZ uiteindelijk profiteren. De afgevaardigden van Nederland en Turkije mogen in dat geval een rondje overslaan en hoeven nog maar twee voorrondes te overleven, voordat de poulefase in zicht komt.

EL-winst AS Roma, Villarreal of Arsenal: slecht nieuws voor PSV/AZ
Maar dat is dus alleen het geval wanneer Manchester United op 26 mei de finale in Gdansk wint. Zoals we hierboven al uitgelegd hebben: Villarreal, Arsenal en AS Roma gaan niet meer in de top-vier van hun eigen competities eindigen, maar kunnen bij Europa League-winst nog een ticket voor de volgende Champions League-editie pakken. In dat geval blijft alles in de voorrondes zoals het is en moet PSV of AZ al vroeg aan de bak: de tweede Champions League-voorrondes beginnen namelijk al in de week van 19 juli, waarin normaal gesproken de Nijmeegse Vierdaagse op de planning zou staan...

AS Roma zal de nummer twee van Nederland normaal gesproken niet meer dwarszitten. De Giallorossi spelen donderdag de return van hun Europa League-finale tegen Manchester United en beginnen met een achterstand van liefst 2-6. De andere halve finale belooft een stuk spannender te worden: Arsenal moet thuis tegen Villarreal een 2-1 nederlaag in Spanje goed zien te maken.

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Krijgen we volgend seizoen twee Nederlandse clubs in de Champions League-poulefase?

Ja
53%
Nee
47%
(1708 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws