PSV van volgend seizoen in beeld: Ihattaren-kwestie, Pröpper terug op oude nest?

PSV van volgend seizoen in beeld: Ihattaren-kwestie, Pröpper terug op oude nest?

28-04-2021 14:30
74

Er staat het nodige te gebeuren bij PSV in aanloop naar het nieuwe seizoen. Welke spelers gaan er vertrekken uit Eindhoven? Keert Davy Pröpper terug op het oude nest? VoetbalPrimeur zet alle posities op een rij en kijkt alvast vooruit naar het nieuwe seizoen.

Situatie onder de lat
Het duurde even, maar na lang wikken en wegen wisten PSV en FC Twente overeenstemming te bereiken over een transfer van Joël Drommel. Het was de eerste PSV-aankoop voor het seizoen 2021/2022. De jonge goalie, die dit seizoen mocht ruiken aan het Nederlands elftal, lijkt volgend jaar de nummer één onder de lat te worden in Eindhoven.

Maar wat betekent dat voor Yvon Mvogo, de Zwitserse sluitpost die voor twee seizoenen gehuurd wordt van RB Leipzig? De Duitse topploeg heeft de mogelijkheid om Mvogo terug te halen na dit seizoen en de kans lijkt aanwezig dat dit in overleg met PSV ook gaat gebeuren, om zijn ontwikkeling niet in de weg te staan.

Wie strijden er dan voor plaatsen twee en drie achter Drommel? Lars Unnerstall bewandelt na dit seizoen de omgekeerde weg en wordt de nieuwe eerste keeper van Twente. Vincent Müller en Maxime Delanghe lijken de belangrijkste gegadigden om de rol van Unnerstall in te gaan vullen, maar het valt niet uit te sluiten dat PSV de transfermarkt opgaat om een nieuwe tweede keeper met meer ervaring aan te trekken.

Verdediging
In de achterhoede staat PSV ook het één en ander te wachten. Laten we centraal achterin beginnen. Met Jordan Teze en Nick Viergever staat er de laatste weken een zeer solide centraal duo bij de ploeg van trainer Roger Schmidt. Kijken we echter naar de back-ups van Teze en Viergever, dan zien we de nodige twijfelgevallen. Timo Baumgartl viel in de Europa League tegen Olympiakos volledig door de mand en Armando Obispo kampte vrijwel het gehele seizoen met een blessure.

Mocht er zich voor PSV een buitenkansje voordoen om een nieuwe centrale verdediger binnen te halen, dan zal de club deze zeker grijpen. Voor Derrick Luckassen, die dit seizoen verhuurd wordt aan Kasimpasa, lijkt er geen toekomst te liggen in Eindhoven. Tijn Daverveld, de aanvoerder van Jong PSV, klopt inmiddels op de deur bij PSV 1.

Voor de positie van linksback heeft PSV met Philipp Max en Mauro Júnior twee prima troeven achter de hand. Het probleem ligt hem echter aan de andere kant. Denzel Dumfries maakt er geen geheim van dat hij graag een stap wil maken. Een kwalitatieve vervanger heeft PSV binnen de huidige selectie nog niet, dus John de Jong zal de transfermarkt op moeten om een vervanger te halen, mocht Dumfries daadwerkelijk vertrekken.

Controleurs
Laten we op het middenveld beginnen met het blok van twee controleurs. Lange tijd werden deze posities dit seizoen ingevuld door Ibrahim Sangaré en Pablo Rosario, maar sinds kort staat Olivier Boscagli als 'voetballer' naast een van de twee 'brekers'. Een prima combinatie, die een extra dimensie geeft aan het spel van PSV. Het betekent wel dat of Sangaré of Rosario zich tevreden moet stellen met een plek op de bank. Dat probleem lost zich na dit seizoen misschien vanzelf op: Rosario wil en kan naar verluidt een stap gaan maken.

Mogelijk speelt Boscagli volgend seizoen weer centraal in de achterhoede, mocht verloren zoon Davy Pröpper inderdaad terugkeren. De middenvelder vertrok in 2017 van PSV naar Brighton & Hove Albion, maar PSV wil de Arnhemse technicus graag weer in de armen sluiten. Voorlopig bikt het nog tegen een vraagprijs van tien miljoen euro aan, maar wellicht kan PSV nog korting bedingen.

Tegenover de eventuele komst van Pröpper staat waarschijnlijk het vertrek van Adrian Fein. PSV lijkt de koopoptie in het contract van de Bayern München-huurling niet te gaan lichten. Over de situatie van Marco van Ginkel is nog veel onduidelijk. Er bestaat een kans dat hij volgend seizoen weer op huurbasis voor PSV speelt. Erick Gutiérrez mag vertrekken, terwijl Michal Sadílek terugkeert na een verhuurperiode bij het Tsjechische Slovan Liberec. In zijn geboorteland is Sadílek een gewaardeerde kracht op het middenveld.

Aanvallende middenvelders
In deze linie heeft Schmidt de beschikking over een aantal zeer goede spelers. Of Mario Götze volgend seizoen nog steeds in Eindhoven speelt, is een vraagteken. De geruchten over een vertrek na één jaar in het shirt van PSV zingen rond in Duitsland, nadat Götze een nieuwe zaakwaarnemer in de hand nam. De Duitser heeft een clausule in zijn contract: mocht een club miljoenen neer willen leggen, dan mag hij vertrekken uit Eindhoven.

Dan is er natuurlijk nog de Mohamed Ihattaren-kwestie. Het botert niet tussen Schmidt en de jonge middenvelder, die het vaak moet doen met een plek op de bank. Ihattaren zal na moeten denken over zijn toekomst in het Philips Stadion, maar een vertrek lijkt niet uitgesloten.

Goed, laten we het hebben over de spelers waarover Schmidt volgend seizoen waarschijnlijk wél kan beschikken. Eintovenaar Cody Gakpo is zeker van een basisplaats wanneer hij niet geblesseerd is, terwijl Noni Madueke de laatste weken steeds vaker minuten krijgt. Daarnaast heeft Schmidt de beschikking over de momenteel zwaar geblesseerde Ryan Thomas en Richard Ledezma, die ook op deze positie uit de voeten kunnen. Ritsu Doan speelt dit seizoen op huurbasis voor Arminia Bielefeld en keert waarschijnlijk niet terug naar PSV. De Japanner maakt indruk in de Bundesliga en Bielefeld heeft een optie om Doan over te nemen.

Aanvallers
Aan het aanvalsduo zal Schmidt volgend seizoen zo weinig mogelijk willen veranderen. Eran Zahavi en Donyell Malen lijken steeds beter op elkaar ingespeeld te raken. De mogelijkheid bestaat echter dat Malen door een andere club wordt weggekocht. PSV wil naar verluidt meer dan dertig miljoen euro ontvangen voor de spits.

Mocht Malen daadwerkelijk vertrekken, dan is het zaak voor PSV om een waardige vervanger op te pikken. Yorbe Vertessen en Joël Piroe lijken nog niet klaar om Malen te vervangen en Maximiliano Romero is vooralsnog vaker geblesseerd dan beschikbaar voor Schmidt. Bruma keert mogelijk terug van een verhuurperiode bij Olympiakos, maar de Griekse club heeft een koopoptie van zeven miljoen euro. Een toekomst voor Bruma in Eindhoven lijkt onwaarschijnlijk.

Twee mogelijke opstellingen

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)