Fieldlabs: 'Johan Cruijff Arena kan tijdens EK 40.000 toeschouwers verwelkomen'

Fieldlabs: 'Johan Cruijff Arena kan tijdens EK 40.000 toeschouwers verwelkomen'

29-04-2021 07:42
67

De Johan Cruijff Arena zou komende zomer veertigduizend van de circa 55.000 stoeltjes bezet kunnen houden tijdens het EK. Volgens Tim Boersma van Fieldlab Evenementen is het verantwoord genoeg om een mensenmassa van dergelijke omvang te verwelkomen.

De KNVB liet begin deze maand weten dat het op minstens twaalfduizend toeschouwers mikte, maar volgens Boersma kan het bezoekersaantal dus nog veel hoger liggen. "Ook in de huidige strenge coronasituatie zou dat op een veilige manier kunnen. In de situatie dat het stadion voor driekwart gevuld is, zouden toeschouwers dan een mondkapje moeten dragen wanneer ze op hun stoel zitten", laat hij weten aan het Algemeen Dagblad. Nederland speelt tussen 13 en 21 juni drie poulewedstrijden in Amsterdam, daarna staat er nog één achtstefinaleduel op de planning.

Fieldlab testte de afgelopen maanden tijdens meerdere wedstrijden op Nederlandse bodem: volgens de uitkomsten van dit onderzoek moeten stadions voor vijftig à 75 procent vol kunnen stromen, mits de bezoekers een negatieve coronatest kunnen overleggen. In dat geval hoeven ze ook geen anderhalve meter afstand te houden.

Vorig weekend werd er ook weer – voor het eerst sinds eind september – publiek toegelaten bij Eredivisie-wedstrijden. De KNVB is van zins om ook de komende speelronde met een beperkt aantal toeschouwers plaats te laten vinden: de voetbalbond hoopt hier donderdag uitsluitsel van de overheid over te krijgen, liet een woordvoerder vanuit Zeist weten aan VoetbalPrimeur.