Klaassen is geen groot nieuws in Engeland en Duitsland: 'Ik ben niet verrast'

Klaassen is geen groot nieuws in Engeland en Duitsland: 'Ik ben niet verrast'

01-05-2021 08:50 Laatste update: 08:52
85

Davy Klaassen gaat de geschiedenisboeken bij Everton in als geflopte aankoop, maar rechtte de rug bij Werder Bremen en lijkt nu weer absoluut onmisbaar voor Ajax. Na avonturen in Engeland in Duitsland is het na zijn terugkeer net alsof er niets veranderd is. VoetbalPrimeur blikt met clubwatchers Phil Kirkbride (Everton) en Markus Balczuweit (Werder Bremen) van The Liverpool Echo en BILD terug op Klaassens periode bij beide clubs.

Na onder meer vier kampioenschappen op rij, 44 Eredivisie-doelpunten en een verloren Europa League-finale in 2017 besloot Klaassen om Ajax te verlaten. Ronald Koeman maakte zich bij Everton hard voor zijn komst en pikte hem voor 27 miljoen euro op. Klaassen bleek in Engeland echter niet in staat om potten te breken en na een jaar vol teleurstellingen werd hij door Werder Bremen uit zijn lijden verlost. In Duitsland ging het Klaassen een stuk beter af, maar bij Ajax lijkt hij écht op zijn plek te zijn. 'Mister 1-0', zoals hij bij een deel van de supporters bekend staat, gaat inmiddels rustig verder waar hij in 2017 geëindigd is. De teller staat dit seizoen op elf doelpunten en twee assists.

De wederopstanding van Klaassen is echter geen groot nieuws in Engeland. "Ik ben niet heel erg verrast, want iedereen ziet wel dat Klaassen een technisch begaafde speler is", zegt Kirkbride, die Everton volgt voor The Liverpool Echo, tegen VoetbalPrimeur. "Hij heeft voor Ajax gespeeld en deed het daar erg goed. Daarom waren er ook zoveel positieve reacties toen Everton hem in 2017 haalde. Ze zijn niet verrast dat hij het zo goed doet nu hij weg is bij Everton. Marcel Brands (director of football, red.) zei ooit tegen de directie: we gaan Davy verkopen, maar schrik niet als je hem ergens anders ziet slagen. Het is een goede speler, maar fysiek was hij niet klaar voor de Premier League."

"Hij heeft geen tijd gekregen om zich fatsoenlijk aan te passen", vervolgt Kirkbride. "Ronald Koeman werd in oktober ontslagen, een paar maanden nadat Davy had getekend bij Everton. De club zat in de problemen en toen werd Sam Allardyce aangesteld. Zijn taak was om de club te stabiliseren. Hij zag Davy ook worstelen en ik denk niet dat hij erg veel vertrouwen in hem had. Ik sprak een paar weken geleden met Jan Kluitenberg (voormalig conditietrainer Everton, red.). Hij zei dat Davy snel besefte dat hij sneller en sterker moest worden. Hij vroeg ook aan de medische staf wat hij daarvoor moest doen."

'Ik snap dat Everton Klaassen heeft verkocht'
"Kluitenberg was ervan overtuigd dat het tweede seizoen heel erg belangrijk voor hem zou worden, maar helaas mocht het niet zo zijn. Ik begrijp dat Everton hem heeft verkocht", zegt Kirkbride. "Ze hadden erop kunnen gokken dat hij het in het volgende jaar wel goed zou doen, maar accepteerden een goed bod van Werder Bremen. Als Koeman er nu nog steeds zat, hadden we misschien gesproken over wat voor een succes Davy geweest is. Maar helaas was hij geen optie meer."

De aanstelling van Allardyce leek de doodsteek. De 66-jarige Brit is misschien wel de slechtst denkbare trainer voor een speler als Klaassen. Hij staat niet bepaald bekend als iemand die z'n ploegen aantrekkelijk en verzorgd laat spelen en is meer van de lange-halen-gauw-thuis. "Ja, honderd procent. Davy Klaassen is géén Sam Allardyce-speler", zegt Kirkbride. "Dat maakte het nog moeilijker voor hem. Hij viel een paar keer in onder Allardyce, maar dat was pas toen Everton helemaal veilig was en er niets meer op het spel stond. Klaassen vroeg zelfs of hij bij het O23-elftal mocht spelen omdat hij zo graag wilde."

Wat Kirkbride betreft had Klaassen beter eerst naar Duitsland kunnen gaan. "Je hoopt dat de ervaringen hem beter hebben gemaakt. Hij weet nu wat er gevraagd wordt in de Premier League, er zijn geen verrassingen meer. En de Bundesliga heeft hem ook sterker gemaakt. Als je Davy's geschiedenis zou kunnen herschrijven, zou de Bundesliga een mooie eerste stap zijn vóór de Premier League. Maar als Everton en Koeman je willen, zeg je geen nee."

'Gemengde gevoelens over Klaassen'
Ondanks dat Klaassen flopte in Engeland, werd hij in 2018 de duurste aankoop uit de geschiedenis van Werder Bremen (naar verluidt vijftien miljoen euro). Hij eiste meteen een basisplaats op in Duitsland en pikte hier en daar een doelpuntje en een assist mee, een wereld van verschil met zijn periode bij Everton. "Omdat Klaassen de duurste aankoop is in de geschiedenis van de club, hadden de media en supporters hoge verwachtingen van hem", zegt Balczuweit, clubwatcher van het Duitse BILD. "Er waren gemengde gevoelens. Iedereen wist dat hij het goed heeft gedaan bij Ajax, maar ook geflopt is bij Everton. Veel supporters vroegen zich af of hij het transferbedrag wel waard was. Maar vaak als een speler de club verlaat, zie je hoe belangrijk hij al die tijd is geweest."

Dat was ook het geval bij Klaassen, zegt Balczuweit. "Het was een hele nuttige teamspeler en niet iemand waarvan je van je stoel viel. Maar het was de beste middenvelder van Werder Bremen, een echte key player. De club heeft verder goede ervaringen met spelers van Ajax. De directeur van Werder Bremen zei een paar jaar geleden dat ze de kant van Ajax op wilde gaan. Dat betekent dat de club er goed opstaat in Duitsland. Maar de verwachtingen waren niet per se hoog omdat Klaassen van Ajax kwam, maar puur vanwege het transferbedrag."

Balczuweit ziet Klaassen niet voor een herkansing gaan in Engeland. "Ik zie in hem geen key player voor een grote club uit de Premier League. Hij heeft laten zien dat het een goede Bundesliga-speler is, maar er is niemand die nu zegt: Davy Klaassen, weet je nog? Hij was echt geweldig. Begrijp me niet verkeerd, hij heeft het goed gedaan. Hij was solide en betrouwbaar, maar voor dat bedrag had je misschien iets meer mogen verwachten. De trainer (Florian Kohfeldt, red.) was wel altijd erg blij met hem."

'Werder Bremen moest wel'
Juist nu Werder Bremen in de problemen zit wordt duidelijk wat Klaassen in Duitsland heeft gebracht, zegt Balczuweit. De club heeft het door tegenvallende resultaten, geflopte transfers en de corona-situatie bijzonder moeilijk. Balczuweit verwacht niet dat Werder Bremen het transferrecord op korte termijn gaat verbreken. "In de komende jaren zal Werder Bremen geen grote transfers kunnen doen, dat is onmogelijk. De club heeft nu zeven keer op rij verloren en moet alles doen om niet te degraderen (Werder staat 14e, één punt boven de degradatiestreep, red.)."

"De trainer die Klaassen gehaald heeft zal worden ontslagen als de halve finale van de beker tegen RB Leipzig wordt verloren. Het middenveld van Werder Bremen is echt heel slecht, het is een soort 2. Bundesliga-middenveld. Pas nu zie je hoe belangrijk Klaassen is geweest voor Werder Bremen. Ze verkochten hem niet omdat ze niet tevreden waren, maar omdat ze geld nodig hadden. Ze moesten wel. Werder Bremen heeft nooit een vervanger voor hem gehaald", zegt hij.

Ajax meldde zich vorig jaar zomer bij Werder Bremen voor een terugkeer van Klaassen, die zelf ook maar wat graag terug wilde. Werder Bremen kreeg uiteindelijk elf miljoen euro voor hem. "Ze hebben Davy ook nooit gevraagd om te blijven, puur omdat ze het geld nodig hadden. Het was een goede deal voor iedereen. Natuurlijk balen ze, maar er was geen andere optie", besluit Balczuweit.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)