Humberto Tan trekt van leer tegen KNVB: 'Nou, dan heb je echt in een grot geleefd'

Humberto Tan trekt van leer tegen KNVB: 'Nou, dan heb je echt in een grot geleefd'

30-04-2021 21:34
184

Na Ruud Gullit laakt ook Humberto Tan de beslissing van de KNVB om dit weekeinde geen social media-boycot in te voeren vanwege toenemend racisme online. De presentator uit in gesprek met de NOS felle kritiek op de bond.

De Engelse voetbalclubs kwamen met het initiatief en zijn van vrijdag 15.00 uur tot maandag 23.59 uur niet actief op social media. Later sloten zich daar ook de FIFA, UEFA en Formule 1 bij aan. In Zeist bleef het echter stil. De reden: "In Engeland is de boycot een logische volgende stap, gezien de voorgeschiedenis met grote publieke incidenten", zei een woordvoerder. "Die voorgeschiedenis kennen wij hier niet en dan komt een boycot uit het niets."

Vooral die eerste zinnen vallen verkeerd bij Tan, voorzitter van de commissie Mijnals, die in juli 2020 werd opgericht door de KNVB. "Nou, dan heb je echt in een grot geleefd! We zitten in de week van Mendes Moreira, Den Bosch-Excelsior. We hebben een incident gehad met Kallon, die bij MVV-Cambuur racistisch is bejegend. We hebben een foto gehad met spelers van Oranje, van de KNVB, met superveel racistische reacties eronder. En dat de voetbalbond zegt: die voorgeschiedenis kennen wij niet? Dan ben je onderdeel van het probleem."

Voor Tan zijn er geen excuses te verzinnen voor de reactie van de bond. "Het is een tijd waarin je niet meer alleen kunt reageren. Anticipeer eens een keer, want dan toon je leiderschap. Leiderschap toon je door te laten zien wat je meent, niet alleen door wat je zegt. Deze actie is ook symbolisch, absoluut. Maar als je dit onderwerp serieus wil aanpakken, moet je ook serieus zijn in je reactie. Dit is geen serieuze reactie."