RKC kan buurman PSV niet van dienst zijn: AZ schrikt ruim op tijd wakker

01-05-2021 21:52
43

AZ heeft zich voor in ieder geval één dag weer naast PSV op plek twee genesteld. De Alkmaarders hadden het op bezoek bij RKC Waalwijk niet makkelijk, maar de nummer veertien van de Eredivisie moest zich halverwege de tweede helft gewonnen gegeven: RKC kwam de 1-2 van Myron Boadu, de rode kaart voor Sylla Sow en de 1-3 van Calvin Stengs niet meer te boven.

De wedstrijd begon nochtans dramatisch voor AZ, dat uitgerekend door een speler uit de eigen gelederen op achterstand kwam. De aan RKC verhuurde Thijs Oosting werd door Richard van der Venne voor Marco Bizot gezet en stiftte koeltjes de 1-0 binnen. AZ schrok echter wakker na die tegentreffer en de gelijkmaker liet niet lang op zich wachten: Calvin Stengs verzorgde het knappe voorbereidende werk en Albert Gudmdundsson schoof de bal bekwaam voorbij Kostas Lamprou.

Vlak voor rust leek AZ ook nog op voorsprong te komen, maar Lamprou hield Boadu van scoren af. De Alkmaarders gingen in de tweede helft echter door met waar ze gebleven waren en kwamen na ruim een uur alsnog op voorsprong: Boadu kreeg na balverlies van RKC opeens vrije baan en liet Lamprou kansloos. Niet lang na die 1-2 moest RKC ook met zijn tienen verder. Sow kreeg het met Timo Letschert aan de stok en trapte na: geel voor Letschert, rood voor de RKC'er.

RKC probeerde nog jacht te maken op de gelijkmaker, maar de strijd was eigenlijk al gestreden. Acht minuten voor tijd draaiden Gudmundsson en Stengs de rollen om: ditmaal was het de IJslander die de assist gaf en Stengs het eindstation. Doordat Gudmundsson in de extra tijd nog een opgelegde kans miste, bleef het ook bij 1-3 in Waalwijk.

AZ komt in punten naast PSV en mag nu afwachten wat de Eindhovenaren zondag tegen sc Heerenveen doen. RKC blijft veertiende met 26 punten, in de wetenschap dat Willem II (één punt achterstand) zaterdag nog tegen FC Utrecht speelt en FC Emmen (twee punten achterstand) zondag naar Ajax afreist.