Gullit 'beledigd' door KNVB-besluit: 'Mensen achter Gudde die het niet wilden'

Gullit 'beledigd' door KNVB-besluit: 'Mensen achter Gudde die het niet wilden'

02-05-2021 20:56 Laatste update: 21:05
123

Ruud Gullit heeft zondagavond in Rondo opnieuw hard uitgehaald naar de KNVB. De 66-voudig Oranje-international vindt het onbegrijpelijk dat de voetbalbond niet – naar Engels voorbeeld – een tijdelijke boycot op social media heeft aangekondigd.

De Engelse clubs delen dit weekend geen content via hun social media-kanalen, uit protest tegen online racisme en haatzaaierij waar spelers regelmatig slachtoffer van zijn geworden. De KNVB sprak zich ook uit over deze kwestie, maar besloot om niet hetzelfde te doen: in Engeland was er een 'voorgeschiedenis' die er in Nederland niet is, betoogde de voetbalbond.

Dit zorgde voor verbijstering bij Gullit, die afgelopen zomer nochtans zitting had genomen in de commissie-Mijnals, die zich sterk maakt voor meer diversiteit binnen de voetbalbond. "Ik heb voorbeelden aangegeven. Het begint met Babel die een foto met het Nederlands elftal deelt: dat zijn Sinterklazen en Zwarte Pieten... Laatst zijn er allemaal dingen in Den Bosch gebeurd. Het gevoel dat de KNVB je geeft, is dat het ze niet kan schelen, dat ze het voor de bühne doen", foetert hij in de Ziggo Sport-talkshow. "Ik dacht bij mezelf: dit kan echt niet. Ik was echt beledigd."

Gullit sprak vrijdag al in De Telegraaf zijn onvrede al uit. "Naar aanleiding van heeft Jan de Jong mij gebeld. Jan de Jong heeft ook gebeld naar Humberto Tan", vertelt hij twee dagen later over de voorzitter van de Eredivisie CV en zijn commissiegenoot. "Die heeft gezegd: nou, we willen er wel over praten. We hebben dit plan nog niet gesteund, omdat Ajax kampioen kan worden. We wachten er nog even mee, maar we gaan zeker iets doen."

Ondanks het 'belachelijke statement' van de KNVB is Gullit niet van plan om de strijd te staken. "Ik denk dat Gudde (de directeur in Zeist, red.) het wel wilde, maar dat er heel veel mensen achter zitten die het gewoon niet wilden. Die willen niet veranderen", aldus Gullit, die de vraag krijgt of hij wel eens heeft nagedacht over een voortijdig vertrek. "Nee, ik ga er niet mee stoppen", reageert hij gedecideerd. "Nu ben ik juist op mijn best!"

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie