Ajax-directeur Geelen: 'Hier wordt gedacht: 'Oei, Ajax wordt wel heel erg rijk''

Ajax-directeur Geelen: 'Hier wordt gedacht: 'Oei, Ajax wordt wel heel erg rijk''

Gepubliceerd: dinsdag 4 mei 2021 om 14:35di 04-05-2021 om 14:35

Laatste update: dinsdag 4 mei 2021 om 14:45di 04-05-2021 om 14:45

Menno Geelen, commercieel directeur van Ajax, benadrukt in de Ajax Kampioen-special van Voetbal International het belang van een sterke Eredivisie. De angst in Nederland dat de Amsterdamse club te sterk wordt, is volgens hem een denkfout.

Het allerbelangrijkste marketinginstrument om de Eredivisie te promoten is sterk presteren in Europa, stelt Geelen. "Daar kan geen leerboek marketing tegenop. Betere Europese prestaties leiden tot meer aandacht voor de Eredivisie, dat heeft hogere tv-inkomsten uit het buitenland tot gevolg, er komt meer geld om te investeren in elftallen, er komen betere spelers en als gevolg daarvan ga je nog weer beter presteren in Europa. Zo komt er een vliegwiel op gang", vertelt hij aan VI.

"In Nederland doen we eigenlijk het tegenovergestelde: wij pakken geld af van de Europees spelende clubs en gaan dat herverdelen", voegt Geelen eraan toe. "De Eredivisie wil de zesde competitie van Europa worden en daarvoor moeten we Portugal inhalen. Ga je vergelijken, dan presteert Ajax ongeveer op hetzelfde niveau als FC Porto. De nummers twee, drie en vier van Portugal - Benfica, Sporting, Braga - presteren echter substantieel beter dan onze nummer twee, drie en vier. (...) Het minst slimme wat je kunt doen is dus van de Europees spelende clubs nog meer geld afpakken. Ga in plaats daarvan nu eens kijken hoe je de Eredivisie en groupe kunt laten groeien."

Geelen heeft er moeite mee dat in Nederland 'altijd wordt gekeken hoe we die taart gaan verdelen'. "En niet hoe we de taart gróter kunnen maken. Hoe kunnen we nu uitnutten dat één of meer Nederlandse clubs structureel goed gaan presteren in Europa? Hoe kunnen we realiseren dat de Eredivisie als geheel interessanter wordt? Hoe kunnen we het bereik van onze competitie vergroten? Nee, hier wordt vooral gedacht: Oei Ajax wordt wel heel erg rijk, laten we van die club maar snel wat geld afpakken. Zo kun je redeneren, maar op die manier gaat het vliegwiel nooit in de goede richting draaien."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws