Fortuna in voetsporen van FC Barcelona en Juventus: 'Een revolutionaire stap'

Fortuna in voetsporen van FC Barcelona en Juventus: 'Een revolutionaire stap'

Gepubliceerd: woensdag 5 mei 2021 om 12:30wo 05-05-2021 om 12:30

Laatste update: donderdag 3 juni 2021 om 22:58do 03-06-2021 om 22:58

Fortuna Sittard zet woensdag naar eigen zeggen een nieuwe stap richting de ultieme fanbeleving. De Limburgse eredivisionist gaat werken met Fan Tokens, waarmee fans direct invloed kunnen uitoefenen op besluitvorming binnen de club. "Hiermee zet we een revolutionaire stap als eerste Nederlandse sportvereniging."

Vanaf 13.00 uur kunnen fans een beperkt aantal van de Fortuna Sittard Fan Tokens ($FOR) aanschaffen in de app van Socios.com. Fan Tokens kunnen vervolgens door de bezitter worden ingezet om te stemmen op polls die de club zelf uitschrijft. Zo krijgt een supporter directe invloed op besluitvorming binnen zijn favoriete club.

"Voorbeeld: als wij de spelersbus voor het nieuwe seizoen gaan ontwerpen, geven wij vier designs om op te stemmen", legt een woordvoerder van Fortuna uit aan VoetbalPrimeur. "Als optie drie de meeste stemmen krijgt, rijden onze spelers volgend seizoen rond in die bus."

Europese grootmachten als FC Barcelona, Juventus en Paris Saint-Germain gingen Fortuna Sittard al voor met de lancering van een eigen Fan Token. Zo konden Juventus-fans eerder al kiezen welke goaltune gebruikt zou worden en konden fans van Apollon Limasol zelfs al de opstelling voor een oefenwedstrijd bepalen.

De samenwerking met Socios.com is een nieuwe stap in het najagen van de ultieme fanbeleving, aldus Fortuna. "Zeker in coronatijd merk je hoe belangrijk betrokkenheid van fans is voor de club. We denken zo iets extra's te kunnen bieden aan onze trouwe achterban." Bovendien snijdt het mes aan twee kanten, aldus de club. "Het levert ons ook een extra inkomstenstroom op."

Crypto meets voetbal
Met het oprichten van Socios.com slaat techbedrijf Chiliz een brug tussen de wereld van cryptocurrency en voetbal. Het platform wordt namelijk gerund op blockchaintechnologie. Omdat de Fan Tokens verhandelbaar zijn, heeft de token van Fortuna ($FOR) een andere koers dan die van bijvoorbeeld FC Barcelona ($BAR) of Juventus ($JUV). Een woordvoerder van Chiliz laat weten dat het bedrijf met verschillende Europese clubs in gesprek is over een eventuele samenwerking.

(Emile van de Sande/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Zou jij Fan Tokens kopen van je favoriete club?

Ja, klinkt tof
60%
Ik snap het concept (nog) niet
18%
Nee (motiveer je keuze in de reacties)
22%
(815 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws