Scheidsrechtersrapport: sterke Kuipers kan Champions League-finale vergeten

Scheidsrechtersrapport: sterke Kuipers kan Champions League-finale vergeten

05-05-2021 11:45 Laatste update: 12:55
51

Het optreden van Björn Kuipers in de Champions League-return tussen Manchester City en Paris Saint-Germain (2-0) maakt veel los. Hoe floot de Nederlander daadwerkelijk? Met hoofdrollen voor Ángel Di María, Fernandinho, Ander Herrera, Marco Verratti, Oleksandr Zinchenko en Mauricio Pochettino.

Het zijn tropendagen voor de top van het Nederlandse scheidsrechtersgilde. Vorige week hield Danny Makkelie zich tijdens Real Madrid - Chelsea staande onder de massale druk van de Spaanse pers, waarna het dinsdagavond de beurt was aan Kuipers: de scheidsrechter uit Oldenzaal mocht het topaffiche tussen Manchester City en Paris Saint-Germain in de halve finale van de Champions League leiden.

Het werd een heet avondje voor Kuipers in het Etihad Stadium, waar de gemoederen hoog opliepen. De schade: zes gele kaarten, één rode kaart. Na afloop hekelden PSG-middenvelders Marco Verratti en Ander Herrera het taalgebruik van Kuipers tijdens de wedstrijd, pleitten trainer Mauricio Pochettino en technisch directeur Leonardo voor een onderzoek en hadden mastodonten als Arsène Wenger en Fabio Capello de nodige op- en aanmerkingen. Hoe verliep de avond daadwerkelijk? VoetbalPrimeur maakt rapport op.

1': De toon is gezet: City vliegt erop en heeft binnen tachtig seconden al drie overtredingen gemaakt. Phil Foden, Kevin De Bruyne en Fernandinho worden niet bestraft door Kuipers.

6': De wedstrijd is zes minuten oud als Kuipers - na even twijfelen - fluit voor een strafschop. Oleksandr Zinchenko lijkt hands te maken. Meteen wordt Kuipers door videoscheidsrechter Pol van Boekel naar de kant geroepen. Bij het terugkijken van de beelden aan de rand van het veld wordt hem al snel duidelijk dat de bal op de bovenkant van Zinchenko's schouder kwam en dat van een penalty dus geen sprake is. 'Fuck off, fuck off!', roept Zinchenko naar de zijkant. Die woorden zouden later in de wedstrijd nog terugkomen.

20': Het eerste onderonsje tussen Kuipers en Neymar. De Braziliaan probeert wat duidelijk te maken bij de blessurebehandeling van Presnel Kimpembe en de Nederlander luistert aandachtig. De twee hebben een geschiedenis: tijdens Brazilië - Costa Rica op het WK in 2018 hadden Neymar en Kuipers het de hele wedstrijd met elkaar aan de stok en enkele maanden later zei een boze Neymar na het Champions League-duel tussen Napoli en PSG dat Kuipers 'iets tegen me zei wat hij helemaal niet had mogen zeggen, het was echt respectloos'. Daarmee was de kous nog niet af: in februari van dit jaar was Neymar bepaald niet te spreken over het optreden van Kuipers tijdens PSG - FC Barcelona.

22': Het eerste opstootje is een feit. Kuipers fluit voor een lichte overtreding van Herrera op Bernardo Silva, waarna Ilkay Gündogan zich ermee bemoeit en de Baskische middenvelder van PSG bijna uit zijn vel springt. Herrera krijgt geel én een uitleg van Kuipers en snapt daar - net als Verratti - ook weer helemaal niks van. De sfeer is opgefokt.

40': Het is een klein wonder dat er pas één gele kaart is gegeven. City en vooral Fernandinho maken veel kleine overtredingen. Een geïrriteerde Neymar zegt er wat van, maar Kuipers laat het brandje rustig doven.

69': Na de 2-0 van Riyad Mahrez zijn de sterren van PSG hun frustraties niet meer de baas. Fernandinho lokt Di María uit de tent aan de zijlijn, de Argentijn gaat vol op de voet van de Braziliaan staan en Kuipers kan niets anders doen dan meteen rood trekken. Opvallend is het vriendelijke contact met een lachende Neymar - niet voor het eerst deze wedstrijd.

71': De wedstrijd begint nu echt te ontsporen. Verratti maakt een duidelijke overtreding op Foden en gaat tekeer richting Kuipers. Gele kaart. De Italiaanse middenvelder probeert er vervolgens een schoppartij van te maken, maar mag blijven staan van Kuipers.

73': Kuipers strooit met kaarten om de spelers in het gareel te houden. De Bruyne krijgt geel en ook de naam van Zinchenko verdwijnt in zijn boekje. De Oekraïense linksback van City is buiten zinnen als Leandro Paredes de bal tegen het hoofd van de liggende Foden tikt.

78': Neymar krijgt een beuk van Fernandinho, maar Kuipers fluit niet. De Braziliaan kan het niet geloven, kegelt uit frustratie bijna twee City-spelers omver en gaat meteen de confrontatie met Kuipers, maar wordt keihard genegeerd. Als blikken konden doden...

87' en 89': In de slotfase verliezen de spelers van PSG hun hoofd definitief. Kimpembe wordt na een idiote sliding gespaard door Kuipers en ook invaller Danilo Pereira gaat zijn boekje te buiten, maar komt eraf met geel.

De nasleep: de uitschakeling van PSG is een feit en Verratti en Herrera wijzen met de beschuldigende vinger naar Kuipers. De scheidsrechter zou tijdens de wedstrijd 'fuck off' en 'fuck you' tegen hen hebben gezegd. "Hij zei 'fuck off' tegen Paredes", klaagt Herrera bij RMC. "We praten altijd over respect. Maar als wij zoiets in het veld roepen, dan krijgen we drie of vier wedstrijden schorsing aan onze broek."

Ook Verratti rept na afloop over een scheldpartij van Kuipers. "Hij zei tot twee keer toe 'fuck you' tegen me", beweerde de Italiaan. "Als ik dat zeg, zit ik tien wedstrijden aan de kant. Natuurlijk praat ik in het veld ook veel met de scheidsrechter, maar zoiets zal je mij nooit horen zeggen."

PSG-trainer Pochettino had zelf niet gehoord, maar kwam na de verklaringen van zijn spelers wel verhaal halen bij Kuipers. Volgens hem kan de Europese voetbalbond het incident niet zomaar wegstoppen. "Als dit waar is, dan zal de UEFA wellicht een onderzoek moeten instellen", aldus de coach. "Ik geloof wat mijn spelers me hebben verteld."

Ook technisch directeur Leonardo reageert na afloop verbaasd bij RMC, dat op de beelden geen bewijs vond voor de uitspraken van Kuipers. "Het is zo duidelijk dat ik er niet eens op wil reageren. Het is jammer. Ik wil onze uitschakeling niet goedpraten met het arbitrale optreden, maar veel situaties werden niet goed afgehandeld."

Wenger oordeelt dat Kuipers ook Fernandinho had moeten bestraffen bij de rode kaart van Di María. "Hij provoceerde. Als je Di María van het veld stuurt, moet je Fernandinho ook wegsturen. Hij had al geel moeten hebben, voordat hij Di María provoceerde." En Capello is juist weer kritisch op de rode kaart voor Di María. "Dat is het enige wat me niet beviel. De rode kaart was overdreven. Het was niet gevaarlijk en daarom zwaar gestraft. De scheidsrechter had ze beiden een gele kaart moeten geven."

Franse media maken weinig woorden vuil aan het optreden van Kuipers, al geeft France Football hem wel een 3. Alleen PSG-spelers Alessandro Florenzi, Abdou Diallo, Mauro Icardi én Neymar brengen het er met een 2 nog slechter vanaf.

Conclusie: Kuipers leek samen met Makkelie en de Italiaanse scheidsrechter Daniele Orsato de favoriet om de Champions League-finale tussen Manchester City en Real Madrid of Chelsea te leiden, maar na de schandaalavond in Engeland is Istanbul heel, héél ver weg. Aan zijn optreden lag het niet eens: Kuipers werd weliswaar gered door Van Boekel, maar floot sterk en deed logische dingen. De UEFA zal de aantijgingen van PSG echter niet lichtzinnig opvatten. Overigens heeft Kuipers weleens voor hetere vuren gestaan (let op de grensrechter bij 3:12).

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)