Gakpo: 'Die boys schoten alles de kruising in: ik kon dat helemaal niet, joh'

Gakpo: 'Die boys schoten alles de kruising in: ik kon dat helemaal niet, joh'

Gepubliceerd: donderdag 6 mei 2021 om 07:00do 06-05-2021 om 07:00

Cody Gakpo is aan het seizoen van zijn doorbraak bezig en wordt door velen getipt bij het Nederlands elftal. De PSV-aanvaller – die vrijdag zijn 22ste verjaardag viert – onderscheidt zich met zijn zuivere traptechniek en is al zijn leermeesters dankbaar.

Toen hij begon bij de amateurs van EVV in Eindhoven, werd Gakpo door zijn vader getraind. "Hij zei altijd: laag en hard", vertelt hij aan De Telegraaf over deze levensles. "Van Nistelrooy, Nilis en Zenden zeiden dat later ook. De keeper heeft zo de langste tijd nodig om goed te reageren."

Gakpo kreeg bij PSV met deze drie ex-topspelers te maken: ieder van hen had zijn eigen aandachtspunt. "Van trainer Ruud leerde ik waar te trappen, afhankelijk van mijn positie. Hij vertelde: als je op die plek uitkomt, kun je het beste dáár schieten", vertelt hij over Van Nistelrooy. "Van spitsentrainer Luc Nilis leerde ik echt hoe ik mijn trap kon verfijnen. Nu wijst Bolo (Zenden, red.) me net als trainer Ruud op de two touch finish. Heel snel handelen. Zó aannemen dat je gelijk kunt schieten."

"Je moet maar eens op YouTube kijken"
De lichaamsbouw van Gakpo speelde ook een rol in zijn ontwikkeling. De Eintovenaar had al vroeg schoenmaat 45, maar de ontwikkeling van de rest van zijn lichaam bleef iets achter. "Je moet maar eens op YouTube kijken. PSV C1-VVV C1 uit 2014. Zie je mij als klein mannetje met zulke 'boten'", duikt hij in zijn verleden. "Jongens als Armando Obispo waren al wat groter. Die boys schoten ballen zo de kruising in. Ik kon dat allemaal niet, joh. Ik schoot alles laag, ze vlogen binnen, dus ben erbij gebleven."

Inmiddels maakt Gakpo wekelijks furore in de Eredivisie en lijkt hij een serieuze kandidaat voor het Nederlands elftal. Bondscoach Frank de Boer mag drie extra spelers selecteren, waardoor de kansen van de PSV'er toe lijken te nemen. Gakpo ziet mogelijkheden, vertelt hij met een knipoog. "Van Nistelrooy assistent bij Oranje? Dan gaan we daar afwerken", lacht hij. "Het EK is de droom van iedere speler. Maar ik kan alleen nog drie wedstrijden vlammen met PSV en plek twee binnenhalen. Er zijn veel andere goede spelers en het is aan de bondscoach om mij mee te nemen of niet."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws