Zahavi-vertrek bij PSV verwacht: 'Een mooi contract, maar dit verandert alles'

Zahavi-vertrek bij PSV verwacht: 'Een mooi contract, maar dit verandert alles'

Gepubliceerd: dinsdag 11 mei 2021 om 14:35di 11-05-2021 om 14:35

Laatste update: dinsdag 11 mei 2021 om 14:45di 11-05-2021 om 14:45

De situatie rond Eran Zahavi houdt Israël bezig. Het nieuws daar wordt gedomineerd door de onrust in Jeruzalem, maar ook de overval op het gezin van de PSV-spits is 'breaking'. VoetbalPrimeur spreekt met Assaf Cohen en Inbal Manor van het Israëlische Sport1. Zij reageren geschrokken.

Het gezin van Zahavi werd zondag slachtoffer van een gewapende overval. De spits was onderweg naar Tilburg voor de uitwedstrijd bij Willem ll, maar keerde halsoverkop terug toen hij hoorde wat zich in zijn woning in Buitenveldert afspeelde. Het persoonlijke drama is groot nieuws in Israël. "Er is hier veel onrust tussen de Palestijnen en de Joden, maar toen dit gebeurde kwam dit als eerste op het nieuws. Zahavi is al jaren de absolute ster hier. Vanaf eind jaren negentig is er geen voetballer meer die zoveel reacties heeft opgeroepen als hij", zegt Cohen. "Bij iedere Israëlische voetballer zou dit groot nieuws zijn, maar dat is het nu vooral omdat het Zahavi is. Alles wat met Zahavi te maken heeft is groot in het nieuws. Hij is dé speler waar alles om draait."

Manor onderschrijft dat: Zahavi is een grote meneer in Israël. "Hij is een grote ster en krijgt daarom veel media-aandacht. Als zoiets gebeurt, staat dit een paar dagen op de voorpagina's van de kranten. Zahavi is wat controversieel in Israël omdat hij erg direct is en zegt wat hij denkt. Hij is populair en wordt gerespecteerd, maar niet iedereen begrijpt hem. De mensen in Israël waren desondanks geschokt. De media voelden met hem en zijn familie mee en hebben zijn verhaal met veel respect behandeld. Ik ben vooral erg geschrokken van het geweld richting zijn vrouw Shay. Het is vreselijk, een ondenkbare ervaring en ik ben blij dat het naar omstandigheden goed met ze gaat."

Cohen woonde van 2002 tot 2010 in Nederland. Zijn familie woonde vlakbij Buitenveldert, hij kent de buurt dus goed. Tegenwoordig is Cohen commentator bij Sport1 in Israël. Hij deed verslag van de wedstrijd tussen Willem ll en PSV en hoorde voor de wedstrijd dat er iets speelde rond Zahavi. Iets ergs, zo bleek achteraf. "Het gaat de hele wedstrijd dan daarover. Je probeert uit te zoeken wat er aan de hand is. Zo'n voetbalwedstrijd draait volledig om Zahavi. Ik was heel verrast toen ik het hoorde, want dit zijn dingen die hier niet gebeuren. Het riep ook meteen veel reacties op: van politici, van supporters, van iedereen. Je vraagt je van alles af: blijft hij bij PSV of gaat hij terug naar Israël? Het gaat helemaal niet meer om voetbal."

Analist René van der Gijp overkwam vorig jaar iets soortgelijks. Hij werd na een uitzending van Veronica Inside voor zijn woning belaagd door drie overvallers, maar kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Van der Gijp adviseerde het gezin van Zahavi om op social media niet meer te pronken met dure spullen ("Doe dat nou niet"). En zaakwaarnemer Mino Raiola, die overigens niet de belangen van Zahavi behartigt, opteerde in gesprek met De Telegraaf zelfs voor persoonsbeveiliging. Cohen zet daar zijn vraagtekens bij. "En zeker omdat Mino Raiola het zegt. Dan kan hij in het contract op laten nemen dat de speler bodyguards moet krijgen, zodat hij daar weer extra aan kan verdienen", zegt hij met gevoel voor humor.

"Het is makkelijk om te zeggen om met beveiligers rond te lopen. Israëliërs hebben ervaring met onveiligheid, maar dit soort dingen gebeuren niet", vervolgt Cohen serieus. "Het zou raar zijn voor een Israëlier om met bodyguards te lopen. Het is ook een beetje van deze tijd. Veel mensen zitten nou eenmaal op social media. Het is makkelijk om te zeggen om dat niet te doen, maar dat is een beetje wijzen naar het slachtoffer."

Manor hoeft over dezelfde vraag niet lang na te denken. "Ik denk dat iedere voetballer alles moet doen om zichzelf en zijn familie te beschermen. Of dat nou met bodyguards of beveilingscamera's moet is een persoonlijke kwestie. Als ze vinden dat ze bodyguards nodig hebben, dan moeten ze die maar inhuren zodat ze een normaal leven kunnen leiden."

'Ik denk niet dat Zahavi bij PSV blijft'
Zahavi maakte dinsdag bekend dat hij het seizoen gewoon afmaakt bij PSV. Wat hij daarna gaat doen, is nog niet bekend. In Israël wordt aangenomen dat Zahavi Nederland gaat verlaten en Cohen kan zich daarin vinden. "Hij heeft een mooi contract bij PSV dat hij in Israël niet zal krijgen, maar dit verandert alles. Zahavi is echt een familieman. Ik denk niet dat zijn familie terug naar Nederland gaat en hij dan hier blijft. Het is vooral de vraag wat zijn familie wil. Misschien willen zij wel terug naar Israël. Als je het me nu vraagt, denk ik dat Zahavi niet nog een seizoen blijft."

Ook Manor denkt dat het einde verhaal is voor Zahavi bij PSV. "Ik kan je verzekeren dat als mij zoiets zou overkomen, ik op het eerste vliegtuig naar huis zou stappen. Zahavi is onvoorspelbaar. Hij zoekt altijd naar uitdagingen en stelt doelen voor zichzelf om zijn criticasters de mond te snoeren. Maar ik denk dat deze ervaring alles zal veranderen. Ze hebben zijn familie pijn gedaan en hij wil alles doen om ze veilig te laten zijn. Ik denk dat hij volgend seizoen in Israël speelt bij Maccabi Tel Aviv."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Verwacht jij dat Zahavi vertrekt bij PSV?

Ja
57%
Nee
43%
(1898 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws