VP Award 2021: bronzen medaille voor Berghuis, Feyenoord-MVP met rauw randje

VP Award 2021: bronzen medaille voor Berghuis, Feyenoord-MVP met rauw randje

Gepubliceerd: woensdag 12 mei 2021 om 12:00wo 12-05-2021 om 12:00

Wie wordt de opvolger van Matthijs de Ligt? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2021 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van dit seizoen. Voordat het zover is, zetten we de top-vijf in het zonnetje, met vandaag de nummer drie. Steven Berghuis is in alle opzichten de meest besproken Feyenoorder geweest en grijpt het brons.

Na het opstellen van het redactieklassement was het al duidelijk dat Berghuis af zou stevenen op plek drie. De linkspoot werd bovendien vijfde in de verkiezing van de VP-achterban, met zeven procent van de stemmen. Het bleek genoeg voor een plek op het erepodium, voor nummer vier Ryan Gravenberch en de nummers vijf Giorgos Giakoumakis, Cody Gakpo en Edson Álvarez.

De statistieken van Berghuis spreken eigenlijk voor zich: zeventien doelpunten en dertien assists namens Feyenoord, dat vooral na de winterstop steeds wanhopiger op zoek was naar zichzelf. Het is de derde keer in vijf seizoenen Feyenoord dat de Apeldoorner met goals én assists dubbele cijfers haalt. En misschien hadden dat er nóg meer kunnen zijn zonder rode kaarten... Maar daarover later meer.

Hoogtepunt 2020/2021
Feyenoord stond onder hoogspanning op zondag 31 januari, toen PSV naar De Kuip kwam. Na een blamerende midweekse nederlaag bij sc Heerenveen was de titel uit zicht geraakt en trainer Dick Advocaat had serieus overwogen om op te stappen. Maar het dodelijk effectieve Feyenoord richtte zich op in de topper en Berghuis zorgde met een kunststukje voor de tweede treffer van de middag. De doorgaans zo rustige en beheerst formulerende Berghuis transformeert, zodra het erop aankomt, in een krijger die alles opzijzet om te winnen. Tijdens het juichen kwam alle ontlading los en interviewer Hans Kraay junior moest het na afloop ontgelden.

Berghuis zegt meestal wat hij denkt en deed dat ook toen Kraay suggereerde dat hij hard moest werken tijdens de topper. "Heb je mij niet gezien dan tegen Ajax, tegen Tagliafico? En tegen Wijndal? Ik bijt nu van me af, want ik ben dat stempel nu wel een beetje zat. Je zegt dat ik hard werk. Werk ik niet elke wedstrijd hard dan? Dat doe ik élke wedstrijd, Hans." Toen de twee elkaar later in het seizoen weer tegenkwamen, bood de goudeerlijke Berghuis overigens zijn excuses aan. Want zo is hij dan ook wel weer.

Conclusie VP
Wat we eerder deze week over Eredivisie-topscorer Giakoumakis concludeerden, geldt natuurlijk ook voor Berghuis. De nummer drie van de topscorersranglijst maakt geen best seizoen door met zijn team, maar waar zou Feyenoord zijn zonder zijn MVP? Berghuis stak er dit seizoen met kop en schouders bovenuit en rammelt inmiddels ook in het Nederlands elftal aan de poort: na het maken van zijn eerste interlandgoals is er een last van zijn schouders gevallen en nu lonkt zelfs een basisplek tijdens het EK.

En toch zal hij ook een bittere nasmaak overhouden aan – waarschijnlijk – zijn laatste seizoen in dienst van Feyenoord. Zijn temperament nam op beslissende momenten de overhand: de KNVB Beker was Feyenoords laatste kans op een hoofdprijs, maar Berghuis kreeg rood tegen Heerenveen en zag zijn ploeg een 1-3 voorsprong verspelen. Ook in de slag om plek vier haalde hij het laatste fluitsignaal niet: Berghuis maakte een belachelijke overtreding op Vitesse-back Maximilian Wittek, werd voor twee wedstrijden geschorst en zag vanaf de tribunes hoe zijn ploeg naar de slachtbank geleid tegen ADO Den Haag en Ajax.

Feyenoord kan niet zonder de ingevingen, de mentaliteit én het leiderschap van Berghuis, is inmiddels wel duidelijk geworden. De kans is echter groot dat het huwelijk na dit seizoen gaat eindigen: Berghuis' contract loopt af in 2022, zijn afkoopsom zou slechts vier miljoen euro bedragen en hij heeft nog een EK voor de boeg, waar hij zich in de kijker kan spelen. Misschien kan de nieuwe trainer Arne Slot hem nog op andere gedachten brengen, maar Berghuis heeft zich niet voor niets aan het makelaarskantoor van Guido Albers verbonden. De linkspoot is sinds 2016 vergroeid met Feyenoord, maar zou hij het zien zitten om de ploeg nóg een seizoen lang te dragen? Bovendien heeft hij over de grens nog iets goed te maken, na zijn mislukte Watford-avontuur.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws