Doemscenario voor De Graafschap: geen overwinning, Go Ahead naar Eredivisie

12-05-2021 23:05
277

Het doemscenario is uitgekomen voor De Graafschap: de Superboeren hadden woensdagavond een overwinning nodig voor directe promotie, maar kwamen op een bizarre avond niet langs Helmond Sport en zien Go Ahead Eagles naar de Eredivisie gaan.

De missie van De Graafschap was duidelijk: winnen, en niets anders. Vijf dagen nadat de eerste kans tegen Jong Ajax om zeep was geholpen, ging de ploeg van Mike Snoei op herkansing tegen Helmond Sport, dat als nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie al uitgespeeld was.

Het werd een historische avond op De Vijverberg, maar niet om de juiste redenen voor De Graafschap. Na een matige openingsfase kwam de regen met bakken uit de hemel in Doetinchem, waardoor scheidsrechter Rob Dieperink zich na 38 minuten genoodzaakt zag om de wedstrijd te staken.

Na een oponthoud van een uur, waarbij er door vrijwilligers druk werd geprikt en gebezemd om het veld weer speelklaar te krijgen, werd de wedstrijd hervat. Meteen kreeg Jordy Tutuarima een grote kans op de openingstreffer, maar doelman Rowen Koot was een sta-in-de-weg en bleef dat in de rest van de wedstrijd.

Na een pauze van vijf minuten, nadat de resterende zeven minuten van de eerste helft waren uitgespeeld, pakten De Graafschap en Helmond Sport de draad weer op. De Doetinchemse club speelde alles-of-niets en kreeg legio kansen, maar de goal wilde maar niet vallen. Het bleef 0-0.

Door het gelijkspel moet De Graafschap het Eredivisie-ticket aan Go Ahead Eagles laten, dat eerder op de avond wel - ternauwernood - won van Excelsior (1-0). De Superboeren zijn veroordeeld tot de eerste ronde van de play-offs, waarin Roda JC komende zaterdag op bezoek komt.