Doek valt voor ADO Den Haag en VVV: Emmen wint, maar blijft op plek 16

13-05-2021 16:27 Laatste update: 17:06
145

De twee directe Eredivisie-degradanten zijn bekend: voor ADO Den Haag en VVV-Venlo is het doek gevallen, na nederlagen tegen Willem II en Ajax. Nummer zestien FC Emmen won thuis van sc Heerenveen, maar koerst nog steeds af op de play-offs om lijfsbehoud. RKC en Willem II gaan in de laatste speelronde met Emmen uitmaken wie nog overwerk krijgt.

ADO Den Haag-Willem II 1-4
ADO had zijn laatste twee wedstrijden gewonnen en leek herboren, maar gaf tegen concurrent Willem II alles voor rust al weg. Vangelis Pavlidis tikte al na vijf minuten de 0-1 binnen en verdubbelde even later de marge: ADO dacht aan buitenspel en hield al in, maar de VAR kende de treffer alsnog toe.

De woedende thuisploeg kreeg vanaf de strafschopstip een uitgelezen kans om terug in de wedstrijd te komen, maar Nasser el Khayati stuitte vanaf elf meter op Arijanet Muric. Nog voor rust werd het ook 0-3 via Kwasi Wriedt, waarna het lot van ADO in feite bezegeld was. Michiel Kramer leek twintig minuten voor tijd nog een comeback te ontketenen, maar Ché Nunnely kopte een paar minuten later al de 1-4 binnen.

Ajax - VVV-Venlo 3-1
VVV vormde voorafgaand aan de wedstrijd een erehaag voor Ajax, maar kreeg van de kampioen geen cadeautjes terug. Devyne Rensch schoot vroeg in de wedstrijd de openingstreffer binnen en Sébastien Haller frommelde na een uur spelen de 2-0 binnen. Ajax stond toen net met tien man, nadat Kenneth Taylor rood kreeg na een overtreding op Danny Post.

Heel even leek het erop dat VVV de tien van Ajax in verlegenheid kon brengen: Eredivisie-topscorer Giorgos Giakoumakis maakte van dichtbij zijn 26ste van het seizoen. Vrijwel meteen daarna werd het echter 3-1 via Mohammed Kudus. VVV heeft dertien van zijn laatste veertien wedstrijden verloren en daalt na vier jaar Eredivisie af naar de Keuken Kampioen Divisie.

FC Emmen-sc Heerenveen 3-1
Nummer zestien FC Emmen heeft zijn twee achtervolgers namelijk op een onoverbrugbare achterstand gezet. Arbiter Bas Nijhuis drukte zijn stempel op het Noordelijke onderonsje met sc Heerenveen: de leidsman gaf zowel voor als na rust een penalty, die werd benut door Sergio Peña. Bovendien kreeg Lasse Schöne na een klein half uur rood, op aanraden van de VAR. De derde goal van Peña vlak voor tijd was de kers op de taart, Benjamin Nygren zorgde nog voor een eretreffer en Syb van Ottele kreeg ook nog rood. Emmen kan nu niet meer rechtstreeks degraderen, maar zal in de laatste speeldag van VVV moeten winnen om de play-offs te ontlopen: Willem II staat één punt voor en heeft een beter doelsaldo.

RKC Waalwijk-FC Twente 2-1
RKC kan theoretisch gezien nog op doelsaldo naar plek zestien verwezen worden, maar heeft een grote stap naar lijfsbehoud gezet. Vlak voor rust gebeurde het allemaal in Waalwijk. Danilo hielp FC Twente aan een 0-1 voorsprong, maar Sylla Sow hielp RKC in recordtempo aan de 1-1 én de 2-1. Vlak voor tijd kreeg Danilo nog rood, maar in de score kwam geen verandering meer. De ploeg van trainer Fred Grim heeft formeel nog één puntje tegen Feyenoord nodig om definitief veilig te zijn, maar is op basis van zijn doelsaldo al veilig.