13-05-2021 16:24 Laatste update: 18:05
117

Vitesse kan opgelucht ademhalen, ondanks puntenverlies bij Fortuna Sittard. De Arnhemmers hebben Europees voetbal definitief veiliggesteld, doordat achtervolger Feyenoord punten heeft geknoeid bij Heracles Almelo. De ploeg van Dick Advocaat belandt samen met FC Utrecht en FC Groningen in de play-offs om Europees voetbal: Sparta en Heracles gaan samen om het vierde en laatste ticket strijden, Fortuna heeft alleen nog een theoretische kans.

Fortuna Sittard-Vitesse 3-3
Het spel was binnen één minuut al op de wagen in Sittard: Ben Rienstra kwam vrij voor doelman Remko Pasveer en scoorde, via Riechedly Bazoer. Diezelfde Bazoer nam later in de eerste helft revanche: vlak nadat Sondre Tronstad de 1-2 binnen had geknikt, zorgde Bazoer met een puntertje voor 1-2.

Fortuna bleek echter ook over veerkracht te beschikken. Zian Flemming trok de stand in de slotfase van de eerste helft gelijk en schoot na een klein uurtje ook de 3-2 binnen. Die stand bleef lang op de borden staan, maar het laatste woord was voor Loïs Openda, die vlak voor tijd alsnog de 3-3 maakte. Die treffer deed er – gezien de ontwikkelingen in Almelo – voor Vitesse eigenlijk niet meer toe, maar was voor Fortuna des te vervelender. De Limburgers lijken uitgeschakeld in de strijd om de play-offs.

Heracles Almelo-Feyenoord 1-1
Vitesse speelt in de laatste speelronde nog tegen Ajax, maar is nu al zeker van de Conference League-voorrondes. Feyenoord heeft namelijk verzuimd om in te lopen op de Almeloërs. Heel even leek het erop dat Feyenoord een gezapige wedstrijd alsnog af zou sluiten met een overwinning: Orkun Kökcü schoot zijn ploeg na ruim een uur spelen op voorsprong. Niet lang daarna kreeg Heracles een penalty, die werd benut door Sinan Bakis. Bij die 1-1 bleef het, waardoor Feyenoord overwerk krijgt na speelronde 34.

Sparta-FC Utrecht 0-0
Dat geldt ook voor FC Utrecht, dat FC Groningen zal treffen. De Domstedelingen speelden donderdag doelpuntloos gelijkspel tegen Sparta, dat echter opgelucht adem kon halen. Doordat ook Heracles gelijkspeelde, blijft Sparta op basis van doelsaldo op plek acht staan. De Kasteelclub speelt nog tegen sc Heerenveen en kan stadgenoot Feyenoord treffen in de play-offs. Als Sparta wint in Friesland, zal Heracles zes doelpunten meer moeten maken tegen AZ.