VP Award 2021: 'Pak schoen!', Ajax-boegbeeld Tadic sleept volgende prijs binnen

VP Award 2021: 'Pak schoen!', Ajax-boegbeeld Tadic sleept volgende prijs binnen

14-05-2021 14:30 Laatste update: 14:36
129

De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2021 is bekend. We hebben deze week Giorgos Giakoumakis, Cody Gakpo, Edson Álvarez, Ryan Gravenberch, Steven Berghuis en Davy Klaassen in het zonnetje gezet, maar nu is het tijd voor de grote onthulling. Dusan Tadic is de trotse winnaar van dit seizoen!

Tijdens de vorige editie van de VP Award-verkiezing viel hij nog net buiten het podium, na ploeggenoten Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt. Ditmaal is het wél raak: geen 'pak schaal', maar 'pak schoen'. Tadic veroverde vijf eerste plekken op de stemlijstjes van de VP-redactie, goed voor het zilver in ons redactieklassement. Jullie hebben de Ajax-captain echter alsnog aan de eindzege geholpen. Met 27 procent van de stemmen is hij de afgetekende winnaar van het usersklassement geworden, waardoor hij boven ploeggenoot Klaassen en Feyenoord-collega Berghuis is geëindigd.

Hoogtepunt 2020/2021
Ajax stak dit seizoen met kop en schouders boven de Eredivisie-concurrentie uit, maar de aanvoerder moest zijn ploeg toch een paar keer over het dode punt helpen. In de eerste speelronde had Ajax de handen al vol aan Sparta, maar wie bereidde de enige goal van de wedstrijd voor? Tadic. Wie wendde een teleurstellend gelijkspel tegen Willem II af met een assist en een treffer in de slotfase? Tadic. En wie gaf drie puntgave assists in de officieuze en officiële kampioenswedstrijden tegen AZ en FC Emmen? Juist.

Het kan geen toeval zijn, want Tadic stond er ook in de grote wedstrijden. De oogst van de krachtmetingen met PSV, AZ en Feyenoord: één goal en vijf assists. Over die ene treffer tegen PSV werd nog lang nagepraat. Ajax speelde een belabberde wedstrijd in Eindhoven en PSV leek de titelstrijd weer spannend te maken, maar Ajax kreeg vlak voor tijd een penalty: Tadic nam zijn verantwoordelijkheid, liet zich niet uit zijn evenwicht brengen door de provocaties van de PSV'ers, maakte een cruciaal doelpunt en haalde vervolgens zijn gram. Die reactie tegenover Denzel Dumfries verdiende niet de schoonheidsprijs, maar tekent wel het karakter van Tadic, die Ajax met een forse dosis winnaarsmentaliteit heeft geïnjecteerd.

Conclusie VP
Ziyech, Nicolai Jörgensen, nogmaals Ziyech en De Ligt hebben een waardige opvolger gekregen. "De beste aankoop in het Nederlandse voetbal in de afgelopen decennia", noemde Pierre van Hooijdonk hem al. De Serviër kwam in 2018 voor een forse transfersom over van Southampton, maar bleek iedere cent dubbel en dwars waard te zijn. Toen hij zich – met Daley Blind in zijn kielzog – in Amsterdam meldde, had Ajax net gefigureerd in een kampioenswedstrijd van PSV en had het al vier jaar lang niets gewonnen, zelfs geen Johan Cruijff Schaal. Inmiddels zijn we twee dubbels en drie langdurige Europese campagnes verder.

De bezeten voorbeeldprof nam de talentvolle Ajax-selectie vanaf dag één bij de hand en groeide uit tot boegbeeld. Tijdens het Champions League-seizoen 2018/2019 overtrof hij zichzelf, daarna werkte hij vrolijk verder aan zijn hallucinante statistieken. Als we alleen al naar de Eredivisie-cijfers van zijn eerste drie Ajax-seizoen kijken... 28 goals en dertien assists in '18/'19, elf goals en vijftien assists tussen augustus 2019 en maart 2020, veertien goals en achttien (!) assists in dit seizoen. 32 jaar oud is hij, maar de sleet zit er nog niet op. De cruciale penalty die hij dit seizoen tegen AS Roma miste, is slechts een voetnoot in het succesverhaal.

Ajax en Tadic krijgen geen genoeg van elkaar. Na zijn eerste seizoen mocht hij al een megacontract ondertekenen: in principe gaat hij tot 2023 door als speler en krijgt hij daarna drie jaar de tijd om aan zijn trainerscarrière te werken. Maar wie zegt dat hij er niet doodleuk een paar jaartjes aan vast plakt? Tadic ging in 2010 – FC Twente was regerend landskampioen, Roy Makaay was net gestopt en Björn Vleminckx, Dmitri Bulykin en Mads Junker zouden de dienst uitmaken op de topscorersranglijst – bij FC Groningen aan de slag en is elf jaar later nog steeds topfit én hongerig. Is er in huize Tadic misschien ruimte voor nóg een VP Award?

Dusan, gefeliciteerd met de prijs - en jullie, onze bezoekers, bedankt voor alle stemmen!